17 Ιαν 2016

The Book of Heavy Metal…. 17/1 [Η είδηση της αποχώρησης του Jason Newsted απ’ τους METALLICA σκάει σαν βόμβα –ειδικά για όσους δε γνώριζαν- 15 χρόνια πριν!]



 17 Ιανουαρίου του 2001, σκάει είδηση – βόμβα που πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στους οπαδούς των METALLICA και το χώρο του metal, παρ’ ότι για όσους γνώριζαν τα εσωτερικά του σχήματος, δεν εξεπλάγησαν και τόσο απ’ το γεγονός. Ο Jason Newsted λοιπόν, μπασίστας του συγκροτήματος για σχεδόν 14 χρόνια, ένας μουσικός που απ’ την πρώτη στιγμή που έγινε μέλος των METALLICA, το συγκρότημα έγινε η ζωή του ολόκληρη.


 Τα προβλήματα ουσιαστικά άρχισαν να εμφανίζονται από τα τέλη του ’90, όταν όλα σχεδόν τα μέλη του σχήματος άρχισαν να αποκτούν δικές τους οικογένειες και ο ίδιος δήλωνε ότι από δική του επιλογή δεν επιθυμούσε κάτι ανάλογο, θεωρώντας τον εαυτό του ταγμένο στη μουσική.

 Εφόσον λοιπόν, όντας ένας μουσικός που ανέκαθεν ήθελε να παραμένει ενεργός και βλέποντας όταν πλην εξαιρέσεων τα τραγούδια που έγραφε δεν έβρισκαν το δρόμο τους στο tracklist των άλμπουμ των METALLICA, μάζευε φίλους του όπως οι Tom Haunting, Devin Townsend, Gene Hoglan, Rob Flynn, Andreas Kissser και άλλους ακόμα και jazz μουσικούς στο home studio του σπίτι του στο San Francisco και ηχογραφούσε τα jam. Τα τζαμαρίσματα, πήραν πολύ σημαντική θέση στην καθημερινότητά του και λίγο αργότερα δήλωνε απογοητευμένος, πως με εξαίρεση τον Kirk Hammett, κανένας από τα υπόλοιπα μέλη των METALLICA δεν πήγαινε να τζαμάρει μαζί του.

 Η πρώτη σοβαρή ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις είχε λάβει χώρα λίγους μήνες νωρίτερα, όταν διέρρευσε μια κασέτα με τις ηχογραφήσεις των IR8, project του Newsted με τους Devid Townsend και Tom Hunting και μεταδόθηκε από ραδιόφωνο του Los Angeles. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του James Hetfield, που σε έντονο ύφος ζήτησε απ’ τον μπασίστα να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο.


 Όλα όμως άρχισαν να παίρνουν άσχημη τροπή στα τέλη του 2000, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του making-of documentary για την ηχογράφηση του “Metallica”, όταν έγινε αντιληπτό ότι ένα από τα project του Newsted, οι ECHO BRAIN, δεν παρέμεναν ένα απλά κρυφό jam-project. Ο James Hetfield, ως ο πιο υπερπροστατευτικός σε ό,τι αφορά τον όνομα METALLICA του το απαγόρευε, γιατί οτιδήποτε θα έκανε θα είχε αντίκτυπο στην μπάντα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Newsted, ο οποίος του απάντησε ότι δεν είναι λογικό να του απαγορεύει να παίζει με άλλες μπάντες, όταν ο ίδιος είχε συμμετάσχει στα άλμπουμ των DANZIG, C.O.C. και MILK AND BLOOD, παίρνοντας την απάντηση ότι τουλάχιστον το όνομά του δεν υπήρχε στα credits.

 Ο εγωισμός του μπασίστα είχε πληγωθεί όσο ποτέ άλλοτε και στις 30 Νοεμβρίου του 2000, στα πλαίσια της εμφάνισής τους στα VH1 Music Awards όπου έπαιξαν το “Fade to black”, γνώριζε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα βρίσκονταν με τα υπόλοιπα μέλη στην ίδια σκηνή. Είχε φανεί άλλωστε και από μια συνέντευξη στο Playboy ότι γενικά υπήρχε πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις.

 Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην είδηση της αποχώρησής του απ’ τους METALLICA, σαν σήμερα, 15 χρόνια πριν, με την εξής ανακοίνωση: “Για αρκετά προσωπικούς λόγους και της φυσικής ζημιάς που προκάλεσα στον εαυτό μου (σ.σ. αναφέρεται σε ένα πρόβλημα στον αυχένα του) όλα αυτά τα χρόνια που έπαιζα τη μουσική που αγαπούσα, πρέπει να αποχωρήσω από το συγκρότημα. Αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου κι έγινε για το καλό της οικογένειας μου, του εαυτού μου και για την εξέλιξη των METALLICA. Στέλνω τις ευχές μου, τις ευχαριστίες και τις καλύτερες ευχές μου στα αδέρφια μου James, Lars και Kirk όπως και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των METALLICA, τους φίλους και τους οπαδούς που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια αξέχαστα.”


 Η συνέχεια βρήκε τον Newsted αρχικά να πέφτει σε κατάθλιψη, αργότερα όμως να γίνεται μέλος των VOIVOD, που γι’ αυτόν ήταν πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου, ενώ πιο πρόσφατα σχετικά σχημάτισε τους NEWSTED.

 Οι METALLICA απ’ την άλλη, μπορεί να πέρασαν τα ζόρια τους για κάποια χρόνια, φυσικά όμως επανήλθαν απ’ όλες τις απόψεις, με τον Rob Trujillo πλέον στο δυναμικό τους.

Did you know that:


- Η αποχώρηση του Jason Newsted σόκαρε τα υπόλοιπα μέλη των METALLICA και ειδικά τον James Hetfield. Ήταν πολύ δεμένοι μεταξύ τους και όπως ο ίδιος παραδέχτηκε η όλη αντιπαράθεση για τα project είχε να κάνει με το φόβο του ότι ο Jason δεν ευχαριστιόταν να παίζει πλέον με τους METALLICA και θεώρησε ότι η υπερβολική του αγάπη για την μπάντα αλλά και για τον Jason είχε ως αποτέλεσμα να τον «πνίξει».




Από το RockHard
Και της Χαρά Νέτη με τη βοήθεια του Κώστα Αλατά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου