27 Ιαν 2020

Πριν από 40 χρόνια: Ο Bon Scott έπαιξε την τελευταία του συναυλία με τους AC/DC

Οι AC / DC έκλεισαν την  περιοδεία τους στο Highway to Hell στις 27 Ιανουαρίου 1980 στο Southampton της Αγγλίας. Παρόλο που κανείς δεν το ήξερε εκείνη την εποχή, έπαιζαν και την τελευταία τους εμφάνιση με τον Bon Scott.

Στις αρχές του 1980 οι εμπορική αξία του συγκροτήματος εκτοξεύτηκε με υψηλή ταχύτητα έξω από την πατρίδα τους την Αυστραλία. Το Highway to Hell ήταν γεμάτος με μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους. Το LP, με τον παραγωγό Robert John "Mutt" Lange, ήταν ο πρώτος που ξεπέρασε πάνω από το Top 200 της Billboard , ανεβαίνοντας μέχρι το Νο. 17 και έστειλε το κομμάτι στον Νο. 47 στο pop chart. Με την πέμπτη διεθνή κυκλοφορία τους, η AC/DC φαινόταν σαν να ήταν έτοιμη για παγκόσμια επιτυχία.






Το συγκρότημα θα έκανε σύντομα αυτό το άλμα αλλά θα έπρεπε δυστυχώς να το κάνει χωρίς τον Scott, που βρέθηκε νεκρός στις 19 Φεβρουαρίου του 1980. Η όρεξη του τραγουδιστή για μέθη ήταν γνωστή στους συναδέλφους του, αλλά οι λεπτομέρειες της τελευταίας νύχτας του στη Γη ήταν τραγικά απλή· βγήκε να πιει με φίλους, ξεχασμένος και αφού έμεινε στο αυτοκίνητό του με το κάθισμα του οδηγού να ξαπλώνει έτσι ώστε να μπορεί να κοιμάται, κατέληξε πνιγμένος μέχρι θανάτου με δική του εμετό.

«Για μας, ήταν σαν να χάσαμε ένα μέλος της οικογένειάς σας», εξήγησε αργότερα ο κιθαρίστας Angus Young . «Είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε από κάτι τέτοιο. Δεν είναι μόνο ο φίλος σας, είναι επίσης κάποιος που δουλεύατε παρέα όλο αυτό τον καιρό. "

Όμως, όπως αναγκάστηκαν να κάνουν δεκαετίες αργότερα, όταν ο συνιδρυτής Malcolm Young είχε αποχωρήσει για ζητήματα υγείας, τα μέλη του συγκροτήματος ανασυντάχθηκαν και συνέχισαν. Με την υποστήριξη της επιζών οικογένειας του Scott, έκαναν τη δύσκολη απόφαση να προσλάβουν έναν νέο τραγουδιστή και βρήκαν αυτό που κατέληξε να είναι η τέλεια νέα προσθήκη στον πρώην Geordie τραγουδιστή Brian Johnson.

Το υπόλοιπο, όπως γνωρίζει ο κάθε fan των AC/DC, είναι ιστορία· οι AC/DC επανεμφανίστηκαν με τον Johnson στο μικρόφωνο μόλις μήνες μετά το θάνατο του Scott, στέλνοντας το  album Back to Black στα καταστήματα στις 25 Ιουλίου 1980. Τόσο ένας φόρος τιμής σε νεκρά φίλο τους και ένα κορυφαίος δίσκος, Το Back in Black συνέχισε από εκεί που το High to Hell άφησε, δίνοντας στο συγκρότημα το πρώτο Top 40 hits in the U.S. ( «You Shook Me All Night Long» και το ομώνυμο κομμάτι ) και επιβεβαιώνοντας την κατάστασή τους ως ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα στον πλανήτη.





"Ήταν ένα είδος go-for-broke" θυμάται ο Angus κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2014 με to UCR . "Εμείς πραγματικά δεν ξέραμε αν οι άνθρωποι που ήξεραν τους AC/DC θα δέχονται αυτό, θα δεχόταν τον Brian; ήταν μεγάλη πίεση γι' αυτόν, αλλά νομίζω ότι ήθελε να κάνει όλα αυτά να συμβαίνουν."



Πηγή UCR και SOCIETY OF ROCK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου