3 Ιαν 2016

A Day To Remember... 03/01 [John Paul Jones] part 1



ΟΝΟΜΑ: John Baldwin [John Paul Jones]


INSTRUMENT: Μπάσο, πλήκτρα και πολλά άλλα ακόμη


ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 3 Ιανουαρίου 1946 [70]


ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λονδίνο, Αγγλία


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι με τη σύζυγο του, Maureen από το 1965 και έχουν τρεις κόρες.


ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: LED ZEPPELIN, THEM CROOKED VULTURES


HIGHLIGHTS: Ο απεριόριστος σεβασμός που τρέφουν άπαντες γι’ αυτόν, όντας ένας από τους πιο καινοτόμους, ταλαντούχους και τεχνικούς μπασίστες στην ιστορία της rock αλλά και λόγω της μοναδικής του προσωπικότητας.


ΕΧΕΙ ΠΕΙ:
- «Σχεδόν τα πάντα με εμπνέουν όσον αφορά τη σύνθεση μουσικής. Η φύση, η λογοτεχνία αλλά και άλλες μορφές μουσικής επίσης…»

- «Αν δεν είχε πεθάνει ο John Bonham, θα είχαμε συνεχίσει. Δεν ξέρω μέχρι που θα φτάναμε ή για πόσο καιρό θα προχωράγαμε, σίγουρα όμως είχαμε μέλλον μπροστά μας. Το ηθικό ήταν πολύ ψηλά και ήμασταν σε πολύ καλή διάθεση τότε…»


ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Με την ιδιότητα του μουσικού τουλάχιστον, ο Βρετανός δεν έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα μας.



 Αν ρωτήσετε τους John Deacon, Geddy Lee, Steve Harris, Flea, Gene Simmons, και Krist Novoselic να σας κατονομάσουν τις μεγαλύτερες επιρροές τους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφέρουν τον σημερινό εορτάζοντα, τον τεράστιο John Paul Jones, που έγραψε ιστορία στο χώρο ως μουσικός και συγκεκριμένα ως μπασίστας και συνθέτης, ιδίως των LED ZEPPELIN. Η πρώτη μεγάλη επιρροή πάντως του ιδίου, φαίνεται πως δεν ήταν άλλος απ’ τον πατέρα του, Joe Baldwin, έναν αναγνωρισμένο πιανίστα και ενορχηστρωτή που έπαιξε σε σημαντικές μπάντες τη δεκαετία του ’40 και του ’50 και ο οποίος έμαθε και το γιο του να παίζει πιάνο από τα έξι του χρόνια. Μάλιστα και η μητέρα του δραστηριοποιούνταν στο χώρο της μουσικής και η οικογένεια βρισκόταν συχνά να περιοδεύει εκτός των τειχών της Μ. Βρετανίας, γι’ αυτό και ο Jones εστάλη σε οικοτροφείο από μικρός. Την εποχή που βρισκόταν στο Christ's College, άρχισε να σπουδάζει μουσική. Σε ηλικία 14 ετών είχε γίνει μουσικός διευθυντής χορωδίας και την ίδια χρονιά, αγόρασε το πρώτο του μπάσο, το οποίο ακολούθησαν άλλα, μέχρι το 1962 που απέκτησε ένα Fender Jazz Bass και το χρησιμοποιούσε για σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Από τα 16 του δε, ταξίδευε και έπαιζε επαγγελματικά με το πρώτο του δικό του σχήμα τους THE DELTAS ενώ, αν και έφηβος ακόμα, στην πρώιμη περίοδο της καριέρας του, είχε συνεργασία με ονόματα όπως οι: ROLLING STONES, OUTLAWS, Jeff Beck, YARDBIRDS, THE MINDBENDERS, THE EVERLY BROTHERS και THE SUPREMES. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Jimmy Page τον ήθελε διακαώς κοντά του, το 1968, που σχημάτιζε τους LED ZEPPELIN. Στη δωδεκάχρονη πορεία του με το συγκρότημα, ηχογράφησε εννέα άλμπουμ, συμμετείχε συνθετικά στη δημιουργία ιστορικών κομματιών και ολοκλήρωσε τριάντα εξοντωτικές περιοδείες. Το 1980, που οι ZEPPELIN διαλύθηκαν, εκείνος συνέχισε τη μουσική του σταδιοδρομία, συμμετέχοντας στην παραγωγή και την οργάνωση δίσκων άλλων καλλιτεχνών. Δε σταμάτησε να γράφει τραγούδια και αργότερα έγραψε και soundtrack για διάφορες ταινίες μεταξύ των οποίων τα “Scream for help”, “Risk” και “The Secret Adventures of Tom Thumb”. Από το 1996, είχε πλέον ένα δικό του στούντιο και τρία χρόνια μετά ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του, κυκλοφορώντας το ντεμπούτο του, “Zooma”, το οποίο διαδέχτηκε το 2001, το άλμπουμ “ The Thunderthief”. Το 2005, συμμετείχε σε δύο τραγούδια της κυκλοφορίας των FOO FIGHTERS με τίτλο “In Your Honor” και το 2007, έπαιξε στο τετραήμερο φεστιβάλ Bonnaroo με τον Ben Harper και το ντράμερ των Roots, Questlove. Την ίδια χρονιά, έπαιξε στην reunion εμφάνιση των LED ZEPPELIN στην O2 Arena και από το 2009, συνεργάζεται με τον Dave Grohl των FOO FIGHTERS και τον Josh Homme των QUEENS OF THE STONE AGE, στο supergroup THEM CROOKED VULTURES. Μαζί έχουν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ.


Did you know that:

- Οι επιρροές του κυμαίνονται από τα blues του Big Bill Broonzy και τη jazz του Charles Mingus, μέχρι το κλασσικό πιάνο του Sergei Rachmaninoff.


- Ο Jones συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ροκ μπασίστες όλων των εποχών και εκτός από μπάσο, παίζει ακόμη, κιθάρα, μαντολίνο, βιολί, τσέλο και άλλα έγχορδα.

Από το RockHard
Και τους Χαρά Νέτη & Παναγιώτη "The Unknown Force" Γιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου