11 Ιαν 2020

Neil Peart, ντράμερ των Rush που όρισε ένα νέο πρότυπο για την Ροκ Δεξιοτεχνίας, νεκρός στα 67.


Σχετική εικόνα

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα λεπτά, ο Neil Peart δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή.

Ο εμβληματικός ντράμερ και στιχουργός των θρυλικών Rush άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών την Τρίτη, στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, χτυπημένος από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Γεννημένος στο Port Dalhousie του Ontario, έγινε μέλος των Rush το 1974 αντικαθιστώντας τον αρχικό ντράμερ John Rutsey που είχε παίξει μόνο στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος. Από την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους  Fly by Night έως και το τελευταίο  Clockwork Angels (2012) ο Peart έπαιξε σε όλα τα studio και live άλμπουμ τους καθώς και σε όλα τα dvd. Εκτός από εξαιρετικός ντράμερ, ο Neil Peart ήταν βασικός στιχουργός των τραγουδιών του καναδικού συγκροτήματος ενώ είχε γράψει βιβλία τόσο με μουσικά θέματα όσο και ταξιδιωτικά. Η ποιότητά του σαν μουσικός, συγκαταλέγεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και ινδάλματά του ήταν οι Keith Moon και John Bonham, ενώ στο παίξιμό του είχε ενσωματώσει jazz στοιχεία επηρεασμένος από το παίξιμο των Gene Krupa, Buddy Rich και Freddie Gruber.
Πολύ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός του πως έγινε ντράμερ των Rush, οι οποίοι είχαν κάνει audition σε 5 ντράμερ και μεταξύ αυτών ήταν κι ο Neil Peart που τότε έπαιζε στους Hush. Στην audition έπαιξε το "Anthem" κι εντυπωσιασμένοι από το παίξιμό του οι Lee και Lifeson τον προσέλαβαν. Ήταν τόσο εντυπωσιακό το παίξιμό του που ενώ ήταν ο τέταρτος από τους 5 στη σειρά για την audition που τον πέμπτο δεν χρειάστηκε να τον ακούσουν καθόλου!

Στις 7 Δεκεμβρίου 2015 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη μουσική, με το μπασίστα και τραγουδιστή των Rush, Geddy Lee να μην πιστεύει ότι αποσύρεται και κάνει ένα διάλειμμα. Τελικά τον Ιανουάριο του 2018, ο κιθαρίστας Alex Lifeson επιβεβαίωσε την οριστική απόσυρση του συγκροτήματος καθώς και οι άλλοι δυο αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.


Η ζωή του σημαδεύτηκε από δύο τραγικά γεγονότα, πολύ βαριά για να τα αντέξει η ανθρώπινη ψυχή. Στις 10 Αυγούστου 1997  λίγο μετά το τέλος της Test for Echo Tour, η 19χρονη κόρη του Selena Taylor, σκοτώνεται σε 1αυτοκινιτηστικό δυστύχημα και 10 μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1998 φεύγει από τη ζωή η επί 23 χρόνια σύζυγός του Jacqueline Taylor, η οποία είχε καταρρεύσει ψυχολογικά μετά το θάνατο του παιδιού τους. Τα τελευταία χρόνια ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του, φωτογράφο Carrie Nuttall και την κόρη της Olivia.

Παρόλα αυτά ο Peart μαζί με τους Alex Lifeson και Geddy Lee δημιούργησαν καθοριστικούς δίσκους για το progressive rock, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

Από το ευρύ κοινό, θα θεωρείται πάντοτε ως ένας από τους καλύτερους ντράμερ όλων των εποχών, και χωρίς εκείνον η μουσική θα είναι σίγουρα φτωχότερη.



ΠΗΓΗ: ROCKING , ROCKMACHINE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου