26 Ιαν 2016

A Day To Remember... 26/1 [Eddie Van Halen]



ΟΝΟΜΑ: Edward Lodewijk van Halen [Eddie Van Halen]

INSTRUMENT: Κιθάρα, πλήκτρα

ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 26 Ιανουαρίου 1955 [61]

ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Άμστερνταμ, Ολλανδία

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Έχει παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με την ηθοποιό Valerie Bertinelli, με την οποία απέκτησαν έναν γιο και τη δεύτερη με την Janie Liszewski.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: VAN HALEN, MAMMOTH


HIGHLIGHTS: Όταν μερικά από τα πλέον αναγνωρισμένα μεγαθήρια της κιθάρας σε αποκαλούν τον σπουδαιότερο κιθαρίστα όλων των εποχών, τον πιο καινοτόμο και ταλαντούχο κιθαρίστα του 20ου αιώνα, τα λόγια περισσεύουν…


ΕΧΕΙ ΠΕΙ:


- «Πήρα την ιδέα του tapping, παρακολουθώντας τον Jimmy Page, να παίζει το σόλο του “Heartbreaker”, το 1971»


ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ:


- Jimmy Page: "Μιλάτε για το τι έχω κάνει στην κιθάρα. Κοιτάξτε τι έχει κάνει αυτός. Μέχρι τώρα έχει μια εκπληκτική τεχνική σε ό, τι έχει κάνει, εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Επίσης δε χαμογελώ όπως αυτός."

- Vivian Cambell: "Μέρος του υλικού από το πρώτο τους άλμπουμ ήταν απίστευτο. Ήταν σαν να άκουγα έναν κιθαρίστα από άλλο πλανήτη."

- Neal Schon: "Οι VAN HALEN στην πρώτη τους περιοδεία, βγήκαν με τους JOURNEY. Δεν είχα ξανακούσει κιθαρίστα σαν αυτόν… Έπαιζαν και διέλυαν το χώρο με το παίξιμό τους."



ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Πού τέτοια τύχη…. Έχει έρθει μόνο σ’ εκείνη την promo επίσκεψη που έχουμε μνημονεύσει επανειλημμένως σ’ αυτήν εδώ τη στήλη…




 Ήρθε στον κόσμο σε μια πόλη της ανατολικής Ολλανδίας και όπως φαίνεται είχε γεννηθεί «καταδικασμένος» να διαπρέψει στη μουσική, αφού το μεσαίο όνομα που έδωσαν στον Edward Van Halen οι γονείς του, ήταν Lodewijk, μια ολλανδική εκδοχή του ονόματος του συνθέτη, Ludwig van Beethoven. Κληρονόμησε από τον πατέρα του τόσο την αγάπη για τη μουσική, αφού εκείνος έπαιζε σαξόφωνο και κλαρινέτο, όσο και αυτήν για το ποτό, μια και ο πατέρας του πέθανε στα 66 του από επιπτώσεις λόγω χρόνιου αλκοολισμού. Η ενασχόληση του Eddie με την κιθάρα, το ποτό και το κάπνισμα, άρχισε στα 12 με αδιάκοπη εξάσκηση. Ως έφηβος, έπαιζε με τις ώρες κλειδωμένος στο δωμάτιο του και συχνά έκανε εξάσκηση ακόμα και περπατώντας μέσα στο σπίτι. Θαύμαζε ιδιαίτερα τους CREAM και κάποτε ισχυρίστηκε πως είχε μάθει νότα προς νότα όλα τα σόλο του Eric Clapton στην μπάντα. Ο Clapton ήταν σημαντική του επιρροή, αν και το στυλ του Jimmy Page λέει πως ήταν πιο κοντά στα μέτρα του. Έχοντας πάντοτε από κοντά του τον αδερφό του Alex, σχημάτισαν παρέα ως μαθητές την πρώτη τους μπάντα, τους THE BROKEN COMBS και κάπως έτσι απέκτησαν την επιθυμία να γίνουν επαγγελματίες μουσικοί. Πριν ακόμη αποφοιτήσουν, έπαιζαν σε club του Los Angeles, με ένα συγκρότημα που είχαν ονομάσει αρχικά GENESIS, αλλά μετονόμασαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε MAMMOTH, έχοντας στη σύνθεσή τους τον David Lee Roth στο μικρόφωνο και τον Michael Anthony στο μπάσο. Η γέννηση των VAN HALEN, προέκυψε στα μέσα του ’70 και όπως φάνηκε ο δρόμος προς τη δόξα με τη βοήθεια και του Gene Simmons των KISS που στήριξε το πρώτο demo τους το 1976, ήταν ανοιχτός. Από το ντεμπούτο τους κιόλας, η τεχνική του Eddie στο tapping με τα δυο χέρια, μια τεχνική που σύντομα θα γινόταν το σήμα κατατεθέν του και μελλοντικά θα αντιγραφόταν από αμέτρητους άλλους κιθαρίστες, σε συνδυασμό με την ταχύτητά του, τον έκαναν να ξεχωρίσει.



 Σταδιακά ξεκίνησε να φτιάχνει τις δικές του κιθάρες, χρησιμοποιώντας τη μορφή μιας Fender Stratocaster, το σώμα της οποίας κάλυπτε με λωρίδες από ταινία, ώστε να δημιουργήσει ένα άγριο σχέδιο, που αποτέλεσε ακόμη ένα εμπορικό του σήμα. Ήταν ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε τη rock κιθάρα στα 80’s και 90’s ίσως όσο κανείς άλλος κερδίζοντας την αναγνώριση ως κορυφαίος μουσικός του είδους, κερδίζοντας άπειρες διακρίσεις και βραβεία από όλα τα περιοδικά κιθάρας του κόσμου, κάτι που εξελίχθηκε σε ετήσιο γεγονός. Από το 1984, διεύρυνε τους μουσικούς του ορίζοντες, μέσα από την προσθήκη πλήκτρων στον ήχο της μπάντας, τα οποία ανέλαβε ο ίδιος και κάνοντας και φωνητικά για κάποια επιλεγμένα κομμάτια, ενώ οι καινοτομίες του είναι στοιχείο που τον έχει χαρακτηρίσει στη μακρά του πορεία. Γενικότερα, κάτι που έχει χρίσει τον Eddie Van Halen μοναδικό όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο δικός του ξεχωριστός ήχος, γνωστός και ως “Brown sound”, που πέτυχε με σειρά οργάνων, την EVH “Frankestrat” κιθάρα και σειρά εφέ. Η τεχνική του tapping με τα δυο χέρια, το vibrato και η έντονη χρήση του tremolo, τον έκαναν έναν ασύγκριτο μουσικό αλλά και παράδειγμα προς μίμηση. Είναι τρομερό άλλωστε πόσοι κιθαρίστες έχουν αντιγράψει τις τεχνικές του. Ονόματα όπως οι George Lynch, Kee Marcelo, Nuno Bettencourt, Paul Gilbert και πολλοί ακόμα, έχουν τη φωτογραφία του ως εικόνισμα. Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να παραλείψουμε και πως ήταν ο άνθρωπος που κράτησε συνθετικά τους VAN HALEN ψηλά και τους χάρισε μερικά σπουδαία κομμάτια, όντας βασικός συνθέτης και ενορχηστρωτής.



 Στοιχείο που επίσης του αποδίδεται, είναι πως στις αρχές της δεκαετίας του ’80 επίσης, άνοιξε μουσικά το δρόμο για τους rock κιθαρίστες με τη συμμετοχή του στο “Beat it” του Michael Jackson με ένα αποθεωτικό και απαστράπτον σόλο, που έδωσε άλλη υπόσταση σε ένα pop κομμάτι. Γενικώς, χαίρει εκτιμήσεως ανάμεσα στους συναδέλφους του, αν και ο δύσκολος χαρακτήρας του και οι εν θερμώ αποφάσεις του, έχουν δώσει άλλη διάσταση στην προσωπικότητά του. Παρά την εξάρτησή του από το αλκοόλ και τον καρκίνο στη γλώσσα που εμφάνισε το 2000 και ευτυχώς κατάφερε να ξεπεράσει δύο χρόνια μετά, ο κιθαρίστας εξακολουθεί να είναι ενεργός με τους VAN HALEN, που το 2012 κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ.

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Η σοβαρότερη εξάρτηση που κλήθηκε πολλές φορές να αντιμετωπίσει ήταν αυτή απ’ το αλκοόλ. Η σχέση του με τα τσιγάρα και το ποτό ξεκίνησε παράλληλα με την κιθαρίστα, στην ηλικία των 12 ετών. Στις αρχές των περιοδειών μιμούνταν τους LED ZEPPELIN, όσον αφορά το rock attitude που είχαν υιοθετήσει. Συχνά πέταγαν τηλεοράσεις και κατέστρεφαν δωμάτια. Μάλιστα σε μια περιοδεία τους με τους JOURNEY, επειδή δεν τους έδιναν χρόνο για το soundcheck, μπήκαν στα δωμάτια τους και τα κατέστρεψαν με τη χρήση πυροσβεστήρων.

Did you know that:

- Παρά το ότι συνέδεσε το όνομα του με τις κιθάρες Kramer σε όλη τη δεκαετία του '80, δημιούργησε μια δική του σειρά από το συγκεκριμένο μουσικό όργανο, χρησιμοποιώντας χορδές της Ernie Ball Company στις αρχές του ’90 για να μεταβεί στην εταιρεία Peavey, λίγο αργότερα. Η σειρά φέρει την υπογραφή του με το όνομα Wolfgang, από το όνομα του γιου του.

- Τις πρώτες φορές που χρησιμοποιούσε την τακτική του tapping στο παίξιμό του, γυρνούσε την πλάτη στο κοινό, για να μη βλέπουν πώς το κάνει!!!


- Ο ίδιος ως κιθαρίστας και το συγκρότημά του, είναι απίστευτα δημοφιλής στην Αμερική ακόμα και σε καλλιτέχνες που δεν το πάει εύκολα ο νους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι SLIPKNOT, πριν τις live εμφανίσεις τους, βάζουν να ακούγεται από τα ηχεία το “Runnin’ with the devil” των VAN HALEN…

by RockHard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου