12 Ιαν 2016

A Day To Remember... 12/1 [Zack De La Rocha] part 2



ΟΝΟΜΑ: Zacarías Manuel de la Rocha [Zack de la Rocha]


INSTRUMENT: Φωνητικά


ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 12 Ιανουαρίου 1970 [46]


ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: California, Η.Π.Α.


ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: RAGE AGAINST THE MACHINE, ONE DAY AS A LION


HIGHLIGHTS: Ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής ενός από τα πολύ επιδραστικά κι επιτυχημένα σχήματα που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’90, από τους λίγους rappers (εντός ή εκτός εισαγωγικών), που «δέχονται» οι metallers.


ΕΧΕΙ ΠΕΙ: Είμαι σ’ αυτήν την μπάντα για να προσφέρω αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τους αγώνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Η ένταση αυτή μέσα στην μπάντα, είναι η ελάχιστη θυσία για εμένα…”

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Μία και μοναδική, επεισοδιακή εμφάνιση, έκαναν οι RATM στη χώρα μας, στο Θέατρο Πέτρας το 2000, φυσικά με τον Zack De La Rocha στα φωνητικά.



 Ενώνοντας κανείς τα κομμάτια του παζλ της παιδικής και εφηβικής ζωής του Zack de la Rocha, καταλαβαίνει γιατί το μουσικό του στυλ και γενικότερα η προσωπικότητά του, είναι αυτή που είναι. Με έναν παππού μεξικανό επαναστάτη και πατέρα καλλιτέχνη, που την εποχή που ο γιος του ήταν έφηβος τον υπέβαλε σε ακραίο θρησκευτικό ασκητισμό, ο De la Rocha, μέσα σε λίγα χρόνια, εξέφραζε τα συναισθήματα θυμού και απομόνωσης που τον κυρίευαν ακούγοντας hardcore punk μουσική, συμπεριλαμβανομένων των MINOR THREAT, BLACK FLAG και BAD RELIGION.

 Ξεκίνησε να παίζει ως κιθαρίστας και τραγουδιστής σε συγκρότημα και συγκεκριμένα στους HARDSTANCE, πρώιμη μορφή των INSIDE OUT με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ το 1991. Μεγαλώνοντας, η προτίμηση του στη ροκ εξασθενούσε και τη θέση της έπαιρνε η hip-hop και καλλιτέχνες, όπως οι KRS-One και Run-DMC. Ήταν η εποχή, που συνάντησε τον Tom Morello, πτυχιούχο του Harvard στις κοινωνικές επιστήμες, σοσιαλιστικών πεποιθήσεων. Οι δυο τους, έχοντας κοινές σκέψεις και ιδέες, ταίριαξαν τόσο μουσικά, όσο και πνευματικά, και παρέα ξεκίνησαν μια μπάντα, που ο De La Rocha, ονόμασε RAGE AGAINST THE MACHINE. Μέσα απ’ αυτούς, κατάφερε αφενός να γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία και αφετέρου να ξεχωρίσει για τα παθιασμένα φωνητικά του αλλά και για τους πολιτικά φορτισμένους στίχους του. Κατάφερε να βγάλει προς τα έξω όλον του το φιλελευθερισμό, έγινε ο διακεκριμένος εκπρόσωπος του κινήματος Free Mumia Abu-Jamal, ενώ ο ακτιβισμός του, έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ, όπου κατέθεσε εναντίον των Η.Π.Α. όσον αφορά την αντιμετώπιση του Abu-Jamal. Η μουσική και τα μηνύματα των RAGE AGAINST THE MACHINE, ήταν σε τέτοιο βαθμό συνυφασμένα με όλα αυτά, που ο de la Rocha δεν θεωρούσε τα άλμπουμ του επιτυχίες , εκτός και αν αυτά οδηγούσαν σε απτή πολιτική αλλαγή.

 Έτσι ακόμα κι αν το δεύτερο και τρίτο άλμπουμ τους, έγινε νούμερο ένα, η πολιτική δράση στην οποία ήλπιζε δεν ερχόταν και τελικά το 2000, αποφάσισε ν’ αποχωρήσει επικαλούμενος δημιουργικές διαφορές. Έβαλε μπροστά το προσωπικό του μουσικό ταξίδι, όμως το σόλο άλμπουμ πάνω στο οποίο ξεκίνησε να δουλεύει δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Επί της ουσίας, στα χρόνια που ακολούθησαν, πέραν κάποιων εμφανίσεων του σε πολιτικές συγκεντρώσεις και έκτακτες συμμετοχές σε άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών , ο de la Rocha δεν υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος ως σόλο καλλιτέχνης. Στο προσκήνιο μουσικά ήρθε πια το 2007, όταν βρέθηκε και πάλι στην μπάντα που τον ανέδειξε, τους RAGE AGAINST THE MACHINE, ένα reunion που εν τέλει διήρκησε για τέσσερα χρόνια. Αυτή τη στιγμή συνεχίζει με τους ONE DAY AS A LION, σχήμα το οποίο ίδρυσε το 2008, κυκλοφορώντας ένα άλμπουμ την ίδια χρονιά.

Από το RockHard
Και τους Χαρά Νέτη & Παναγιώτη "The Unknown Force" Γιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου