9 Ιαν 2016

A Day To Remember… 09/01 [Jimmy Page]



ΟΝΟΜΑ: James Patrick Page [Jimmy Page]


INSTRUMENT: Κιθάρα


ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 9 Ιανουαρίου 1944 [72]


ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λονδίνο, Αγγλία


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Έχει παντρευτεί τρεις φορές, τις δύο με μοντέλα μάλιστα. Από τους δύο πρώτους γάμους του, έχει μία κόρη και έναν γιο αντίστοιχα. Στα τέλη του ’80 παντρεύτηκε τη Βραζιλιάνα Jimena Gómez-Paratcha, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά.


ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: LED ZEPPELIN, THE YARDBIRDS, THE FIRM, THE HONEYDRIPPERS, COVERDALE – PAGE, PAGE - PLANT


HIGHLIGHTS: Πρόκειται μάλλον για την πιο εμβληματική φιγούρα όλων των εποχών, μια και η μορφή του Jimmy Page με τη διπλή κιθάρα του είναι στην ουσία όλη η απεικόνιση της σκληρής rock μουσικής από το 1969 μέχρι και σήμερα. Σαφώς και το έργο του με τους LED ZEPPELIN, που αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά στη σύγχρονη μουσική.

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ:
 - "Έχω ξοδέψει χιλιάδες ώρες δίπλα στον Page παίζοντας μουσική κι αν δεν έχουμε μια καριέρα μαζί, τότε αυτό που θέλω είναι να τον δω να λάμπει πάλι. Ο τρόπος που έφτιαξε αυτή τη μουσική θα του επιτρέψει να το επιτύχει αυτό. Είναι διασκέδαση. Ο Page είναι συνώνυμο της διασκέδασης…", δήλωνε πολλά χρόνια πριν ο επί χρόνια συνεργάτης του στους LED ZEPPELIN, Robert Plant.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δυστυχώς δεν έχει έρθει ποτέ για συναυλία…





 Ο Page ήταν το μοναχοπαίδι ενός πατέρα μηχανικού και μια μητέρας γραμματέας γιατρού. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα δώδεκα χρόνια του και παρ’ ότι έκανε λίγα μαθήματα, θεωρείται κυρίως αυτοδίδακτος. Στην πρώτη του κιθάρα, μια μεταχειρισμένη Gibson του 1959, έπαιζε το “Baby let’s play house” του Elvis Presley και ουσιαστικά ήταν αυτό που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο όργανο. Στα 14 του πήρε μέρος σε talent show και ρωτήθηκε από έναν κριτή τι θα ήθελε να κάνει στη ζωή του. Απάντησε πως θέλει ν’ ανακαλύψει το φάρμακο για τον καρκίνο «αν δεν έχει βρεθεί μέχρι τότε». Προτίμησε βέβαια ν’ ασχοληθεί με τη μουσική και όχι με τη βιολογία και βέβαια, μπορεί να μην ανακάλυψε ποτέ το φάρμακο για τον καρκίνο, αποκάλυψε σε ολόκληρο τον κόσμο όμως τελικά, το πώς μπορεί να αλλάξει μια μουσική και να καθιερωθεί στο σύμπαν! Στην αρχή της καριέρας του δυσκολεύτηκε να βρει μπάντα, αλλά τελικά άρχισε περιοδεία σχεδόν δυο χρόνων με τους THE CRUSADERS του Neil Christian και έπαιξε και σε πολλά άλμπουμ ως session μουσικός πριν σκεφτεί την εκδοχή να μπει σε κάποια μπάντα ως μόνιμο μέλος. Κάποια στιγμή παθαίνει λοιμώδη μονοπυρήνωση και σταματά ν’ ασχολείται με τη μουσική και κατά την ανάρρωση αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα και να ασχοληθεί με την άλλη του μεγάλη αγάπη τη ζωγραφική, οπότε και γράφεται στο Sutton Art College στο Surrey. Λίγο καιρό αργότερα συνεχίζει να παίζει ως guest σε διάφορα άλμπουμ αλλά η ζωή του θ’ αλλάξει όταν συνεργαστεί με τους Jeff Beck και Eric Clapton. Ο Page είναι ένας πανέξυπνος νεαρός και παράλληλα με όλα τ’ άλλα αρχίζει να δουλεύει και ως παραγωγός! Συνεργάζεται με πάρα πολύ κόσμο και υπολογίζεται πως έχει βάλει το χεράκι του στο 60% της rock που ηχογραφήθηκε στην Αγγλία από το 1963 ως το 1966!! 

 Στα τέλη του 1964, τον προσεγγίζουν προκειμένου να αντικαταστήσει τον Eric Clapton στους YARDBIRDS, αλλά από σεβασμό στο φίλο του αρνείται. Όταν ο Clapton αποχωρεί του κάνουν επίσημη να μπει στην μπάντα αλλά και πάλι αρνείται από φόβο για την υγεία του και το ότι ως session είχε επικερδή απασχόληση που δεν ήθελε να τη χάσει κι έτσι προτείνει τον Jeff Beck στη θέση του. Όμως το μικρόβιο της μπάντας πάντα υπάρχει μέσα του και το 1966 σε μια ηχογράφηση με τους Keith Moon, John Paul Jones, Nicky Hopkins, Jeff Beck και τον ίδιο, του κάθεται η ιδέα ενός supergroup, όμως λόγω έλλειψης τραγουδιστή και νομικών προβλημάτων, δεν υλοποιείται τελικά. Ο Moon θα του προτείνει το όνομα LEAD ZEPPELIN, μετά από σχόλιο του μπασίστα των WHO, John Entwistle, πως ένα τέτοιο γκρουπ θα είχε κέρδη που θα ανέβαιναν σαν… αερόστατο. Λίγο αργότερα, μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Paul Samwell-Smith, ο Page προτείνει από μόνος του στην μπάντα να πάρει τη θέση του στους YARDBIRDS και γίνεται δεκτός αρχικά ως μπασίστας. Αργότερα αλλάζουν θέση με τον κιθαρίστα και για ένα σύντομο διάστημα, το συγκρότημα είχε δύο lead κιθαρίστες, τον Page και τον Beck. Ο δεύτερος όμως θα φύγει στα τέλη του 1966, για λόγους υγείας και η κυκλοφορία που ακολουθεί δεν μπορεί να πιάσει τα προηγούμενα επίπεδα επιτυχίας. Με το όνομα των YARDBIRDS να ξεθωριάζει σταδιακά το 1968, ο Page ιδρύει μια νέα μπάντα ώστε να παίξει τις υπόλοιπες κανονισμένες συναυλίες τους. Οι NEW YARDBIRDS, όπως ονομάστηκαν, σύντομα εξελίχθηκαν σε LED ZEPPELIN, μπάντα που έμελλε να γίνει το πιο επιδραστικό σχήμα στην ιστορία της rock μουσικής. Μέχρι το 1980 που διαλύθηκαν, ο Page ξεχώρισε για τις τρομερές του ικανότητες, τα γιγαντιαία riff του που αποτέλεσαν το υπόβαθρο για να δημιουργηθεί το είδος της heavy metal, αλλά και τις πολύπλευρες συνθέσεις του, που εκτείνονταν σε ένα ευρύ φάσμα, που περιλάμβανε είδη από folk, country, funk, blues κ.α. Επιπλέον, έγραψε και συνέβαλε στη σύνθεση πολλών κλασσικών τραγουδιών των ZEPPELIN και έκανε και την παραγωγή σε όλους τους δίσκους τους. Στην δεκαετία των 80’s συνέχισε, αρχικά σχηματίζοντας το supergroup ΧΥΖ και εν συνεχεία τους FIRM με τον Paul Rodgers. To 1985, τον βρίσκει να ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τους John Paul Jones και Robert Plant, στα πλαίσια του Live Aid και επίσης κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο άλμπουμ, με τίτλο “Outrider” για το οποίο συνεργάστηκε με τον Robert Plant και τον Jason Bonham. Ακολουθούν οι συνεργασίες του με τον Robert Plant και τον David Coverdale, σε μια κυκλοφορία του 1993 που ονομάστηκε “Coverdale/Page”. 



 Από το 2000 μέχρι σήμερα ο Page συνεχίζει να είναι ενεργός μουσικά, μέσα κυρίως από ζωντανές εμφανίσεις και όπως είναι λογικό μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια παρουσίας στο χώρο αποτελεί έναν πραγματικό ζωντανό θρύλο ο οποίος δικαίως θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και επιδραστικότερους κιθαρίστες που πέρασαν ποτέ απ’ τον πλανήτη.




 Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Ο ίδιος έχει δηλώσει πως τα ναρκωτικά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του κατά τη δεκαετία του ’70 και μάλιστα είναι πολλά που δε θυμάται απ’ όσα συνέβησαν τότε, λόγω των καταχρήσεων που έκαναν. Ο εθισμός του στην ηρωίνη ευθύνεται για τη μείωση της απόδοσής του, μέχρι που τελικά αποτοξινώθηκε στις αρχές του ’80. Τον ενδιέφερε επίσης και ο αποκρυφισμός με τον οποίο ασχολήθηκε πάρα πολύ έντονα και για πολλούς οι ZEPPELIN ήταν το απόλυτο μυστικιστικό συγκρότημα. Σε σημείο μάλιστα που όλοι είχαν σχεδόν βέβαιο ότι οι μουσικές τους ικανότητες ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας του με το διάβολο, ή ακόμα πως στο σολάρισμα του “Stairway to heaven” το χέρι του Page το οδηγεί ο… οξαποδώ! Πάντως για τον Page και τα τρία ισχύουν στο έπακρο και sex και drugs και rock n’ roll!!



Did you know that:


 - Ο underground σκηνοθέτης Kenneth Anger, αποκρυφιστής και ο ίδιος και θαυμαστής του Crowley, του ανέθεσε να γράψει το soundtrack της ταινίας “Lucifer Rising”. Ο Anger ήταν δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα γιατί αφενός ο Page έκανε 3 χρόνια να του γράψει τη μουσική και αφετέρου αντί για 28 λεπτά που διαρκούσε η ταινία, του παρέδωσε 23 λεπτά απλού βουητού. Ο σκηνοθέτης τον «κυνήγησε» και στον Τύπο αποκαλώντας τον «ερασιτέχνη» στον αποκρυφισμό και ούτε λίγο  ούτε πολύ τον αποκάλεσε «πρεζόνι» και ανίκανο να ολοκληρώσει μια δουλειά. Ο Page απάντησε λέγοντας πως είχε κάνει τη δουλειά του σωστά και μάλιστα είχε δανείσει το δικό του εξοπλισμό στον Anger για να κάνει το μοντάζ. Ιστορίες γι’ αγρίους με λίγα λόγια….



- Το 2005, τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για το φιλανθρωπικό του έργο.

by RockHard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου