19 Ιαν 2016

Επέτειος 73 ετών, από τη γέννηση της βασίλισσας της ροκ, JANIS JOPLIN!


 Επέτειος 73 ετών, από τη γέννηση της βασίλισσας της ροκ, που διακρίθηκε για την μοναδική, αισθαντική φωνή της κατά τη δεκαετία του ’60, τη Janis Joplin. Στην μόλις οκτώ χρόνων καριέρα της, πρόλαβε να κερδίσει τη φήμη της κορυφαίας γυναίκας blues τραγουδίστριας και είχε λάμψει με την εξαιρετική σκηνική της παρουσία, ενώ σήμερα συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

 Γεννήθηκε στο Port Arthur του Texas και από μικρή επιζητούσε την έντονη προσοχή των γύρω της, ιδίως των γονιών της. Στην εφηβεία της, είχε «κακές» παρέες, μέσα από τις οποίες μυήθηκε στη blues μουσική, ακούγοντας δίσκους καλλιτεχνών του είδους και έτσι αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια. Έτσι ξεκίνησε να τραγουδάει στην τοπική χορωδία και σταδιακά διεύρυνε τα μουσικά της ακούσματα, ακούγοντας περισσότερους blues μουσικούς. Στην εφηβεία της έγινε υπέρβαρη και εμφάνισε έντονη ακμή, με αρκετούς συμμαθητές της, να την αποκαλούν «γουρούνι» και «τέρας». Όταν αποφοίτησε, παρακολούθησε μαθήματα στο κολέγιο με αντικείμενο την τεχνολογία και αργότερα γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, αφού ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Στα τέλη του 1962, ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι και στη συνέχεια μετακόμισε στο San Francisco. Εκεί μαζί με τον κιθαρίστα Jorma Kaukonen, συνέθεσε κάποια blues κομμάτια, που κυκλοφόρησαν αργότερα σε ένα bootleg άλμπουμ. Την εποχή εκείνη, η εξάρτηση της από τα ναρκωτικά μεγάλωσε επικίνδυνα, κάνοντας περιστασιακά χρήση ηρωίνης και άλλων ψυχοτρόπων φαρμάκων, ενώ είχε αποκτήσει στενή σχέση και με το αλκοόλ, την οποία διατήρησε ως το τέλος της ζωής της. Έτσι το 1965, κατόπιν παρότρυνσης των φίλων της, επέστρεψε στην γενέτειρα της και σταμάτησε τις εξαρτήσεις, ενώ γράφτηκε στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Lamar. Το 1966, μπήκε στους Big Brother and the Holding Company, μετά από πρόσκληση του Chet Helms, που γνώριζε τις φωνητικές της ικανότητες. Στο συγκρότημα, συμμετείχε σε ηχογραφήσεις κομματιών και σε περιοδείες, ταυτόχρονα όμως ξεκίνησε επίσης τη λήψη ναρκωτικών και αλκοόλ. Το πρώτο τους άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 1967 και ακολούθησαν εμφανίσεις σε όλη την Αμερική. Ένα χρόνο μετά, ξεκίνησαν και οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις και η δημοτικότητά της, άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα.


 Έφτασε να γίνει γνωστή ως Janis Joplin and Big Brother and the Holding Company κάτι που έδειχνε να ενοχλεί τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, “Cheap Thrills”, στο οποίο η συμβολή της ήταν τεράστια, έπιασε την κορυφή του Billboard 200 και παρέμεινε εκεί για οκτώ συνεχόμενες βδομάδες, με πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε ένα μήνα. Μετά από μια ακόμη περιοδεία, η τραγουδίστρια ανακοίνωσε την πρόθεση της να αποχωρήσει από τους Big Brothers και το Δεκέμβρη του 1968, εμφανίστηκε μαζί τους για τελευταία φορά. Έτσι ξεκίνησε σόλο καριέρα, σχηματίζοντας μια μπάντα για τις ανάγκες των εμφανίσεων της, τους Kozmic Blues Band. Παράλληλα με την ηχογράφηση ενός ακόμη δίσκου, είχε φτάσει να καταναλώνει ηρωίνη, αξίας διακοσίων δολαρίων τη μέρα. Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του ’69, μπορεί να μην έφτασε τα επίπεδα του “Cheap Thrills”, είχε όμως πολύ καλή πορεία στα chart. Την ίδια χρονιά, ακολούθησε περιοδεία σε Ευρώπη και Β. Αμερική, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Kozmic Blues Band, εμφανίστηκαν και στο φεστιβάλ Woodstock, μια δυσάρεστη εμπειρία για την Joplin, που προκειμένου να τα βγάλει πέρα με την απίστευτη νευρικότητα που της προκάλεσε η θέα της λαοθάλασσας θεατών στο χώρο, έκανε μεγάλη χρήση ηρωίνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η φωνή της να βραχνιάσει και να μην μπορεί να τραγουδήσει, μολονότι εν τέλει κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό. Την ίδια χρονιά, η μπάντα της διαλύθηκε, μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Sam Andrew και εκείνη επιστράτευσε κάποιους νεαρούς Καναδούς μουσικούς και ίδρυσε τους Full Tilt Boogie Band, με τους οποίους, το καλοκαίρι του 1970, συμμετείχε στο φεστιβάλ Express, το οποίο περιλάμβανε συναυλίες σε διάφορα μέρη του Καναδά. Οι συγκεκριμένες εμφανίσεις, θεωρούνται απ’ τις καλύτερες της.


 Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση με το συγκρότημα, έγινε τον Αύγουστο του 1970 στο Harvard Stadium της Βοστώνης. Τον ίδιο μήνα, ξεκίνησε η ηχογράφηση νέου δίσκου, τον οποίο η τραγουδίστρια δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, με το υπάρχον όμως υλικό, κυκλοφόρησε το 1971, λίγο μετά το θάνατό της, υπό τον τίτλο “Pearl” και ήταν το πιο επιτυχημένο της καριέρας της. Στο διάστημα αυτό, έκανε σχέση με τον 21 ετών φοιτητή, έμπορο κοκαΐνης και μετέπειτα μυθιστοριογράφο Seth Morgan και αρραβωνιάστηκαν το Σεπτέμβρη, αν και εκείνος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους μουσικούς της στόχους. Την Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου του 1970, η παραπάνω από τυπική, Janis Joplin, δεν εμφανιζόταν στο στούντιο, κάτι προκάλεσε ανησυχία και οδήγησε τον μάνατζερ της , John Cooke, στο ξενοδοχείο που διέμενε. Μπαίνοντας στο δωμάτιο της, την αντίκρισε νεκρή δίπλα στο κρεβάτι της. Η επίσημη αιτία θανάτου της 27χρονης τραγουδίστριας, ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, συνδυαζόμενη με αλκοόλ. Η είδηση του θανάτου της, συγκλόνισε τον μουσικό κόσμο, ο οποίος ακόμα προσπαθούσε να ξεπεράσει το σοκ της απώλειας του Jimi Hendrix, δύο εβδομάδες νωρίτερα. Στο όνομα της, έχουν γραφεί τραγούδια, αλλά και μια ταινία, με τίτλο “The Rose”, ενώ έχουν γίνει και άλλες απόπειρες να γυριστεί έργο με θέμα τη ζωή της. Προς τιμήν της, στο Port Arthur που γεννήθηκε, έχει στηθεί χάλκινο γλυπτό και το 1992 τέλος, εκδόθηκε μια βιογραφία της, γραμμένη από την αδελφή της.





Από τη στήλη του Rock Overdose "Σαν Σήμερα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου