4 Ιαν 2016

Σαν σήμερα απεβίωσε ο θρυλικός PHIL LYNOTT.


 30 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του μιας άκρως σημαντικής μορφής της ροκ, του Phil Lynott, που αναδείχθηκε περισσότερο ως ιδρυτικό μέλος, βασικός συνθέτης, τραγουδιστής και μπασίστας των Thin Lizzy.

 Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1949, στο West Bromwich της Μ. Βρετανίας από μητέρα ιρλανδικής καταγωγής και πατέρα αφρικανικής. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, ο Lynott πήγε να ζήσει στο Δουβλίνο με τη γιαγιά του, Sarah. Ο δίσκοι του θείου του ήταν η αφορμή για να αναπτύξει ενδιαφέρον για τη μουσική και επηρεάστηκε από τους Tamla Motown και The Mamas and the Papas. Ενώ ήταν έφηβος ακόμη, ξεκίνησε να τραγουδάει στην πρώτη του μπάντα, τους The Black Eagles, με τους οποίους έπαιζαν διασκευές σε club του Δουβλίνου. Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε με τον μελλοντικό ντράμερ των Thin Lizzy, Brian Downey και στη συνέχεια, πήγε να ζήσει μόνος του και ενσωματώθηκε στους Kama Sutra, μπάντα στην οποία απέκτησε τις βασικές του ικανότητες ως frontman. Καθώς η δεκαετία του ’60 προχώραγε, ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε από ονόματα – μεγαθήρια, όπως ο Van Morrison και ο Jimi Hendrix, που τον βοήθησαν να διαμορφώσουν τον ήχο των Thin Lizzy, οι οποίοι σχηματίστηκαν επίσημα στις αρχές του 1970.


 Εν μέσω μιας διαδοχής διαφόρων κιθαριστών, η μπάντα έγινε ένα από τα κορυφαία ονόματα της hard rock σκηνής σε παγκόσμιο επίπεδο στα μέσα των 70’s, κυρίως μέσα από τον ύμνο "The Boys are Back in Town" αλλά και μέσα από κλασσικούς δίσκους, όπως οι “Jailbreak”, “Bad Reputation” κ.α. Ο Lynott, ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που εισήγαγαν την ποίηση στην ροκ και οι Thin Lizzy, πέρα από τον αναγνωρίσιμο ήχο τους με τις δίδυμες κιθάρες, ξεχώρισαν και για τους αφηγηματικούς στίχους του ηγέτη τους.


 Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο μουσικός εξέδωσε αρκετά βιβλία ποίησης, ενώ το 1980 και το 1982, κυκλοφόρησε και δύο σόλο δουλειές με τίτλο “Solo in Soho” και “The Phil Lynott Album”, αντίστοιχα. Δυστυχώς, όπως συνέβαινε και με άλλους ροκ καλλιτέχνες των 70’s, τόσο ο ίδιος, όσο και οι περισσότεροι συνεργάτες του στην μπάντα, υπέκυψαν στον ξέφρενο rock n’ roll τρόπο ζωής, που περιλάμβανε σκληρά ναρκωτικά και αλκοόλ. Αυτό όχι απλώς, είχε αρνητικές επιπτώσεις στη δουλειά του συγκροτήματος στις αρχές του ’80 αλλά αποδείχθηκε και εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία του.


 Μετά τη διάλυση των Thin Lizzy, το 1983, ο Lynott προσπάθησε να σχηματίσει άλλη μπάντα, τους Grand Slam, αλλά τελικά απέτυχε. Η επιτυχημένη του συνεργασία με τον παλιό του φίλο, Gary Moore, στο “Out in the Fields”, έδειξε πως ο μουσικός είχε ακόμα πολλά να προσφέρει, δεν ήταν όμως αρκετή για να θέσει τη ζωή του και πάλι στο προσκήνιο. Η εξάρτηση του από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ήταν αυτή που διαμόρφωνε τη ζωή του τα τελευταία χρόνια, μέχρι που τελικά, τα Χριστούγεννα του 1985, κατέρρευσε στο σπίτι του στο Kew. Μεταφέρθηκε σε κλινική και τελικά διαγνώστηκε ότι έπασχε από σηψαιμία. Η κατάσταση του επιδεινωνόταν ολοένα και περισσότερο και ανέπνεε με μηχανική υποστήριξη. Ξεψύχησε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, στις 4 Ιανουαρίου του 1986, σε ηλικία 36 ετών, από πνευμονία και καρδιακή ανεπάρκεια. 30 χρόνια μετά το πνεύμα του συνεχίζει να ζει μέσα από τις συνθέσεις του και το όνομα των Thin Lizzy εξακολουθεί να αναφέρεται ως βασική επιρροή για ονόματα όπως οι Metallica, Def Leppard, Henry Rollins και Smashing Pumpkins. Αμέσως μετά δε το θάνατο του, το όνομα του Phil Lynott στη ροκ σκηνή, έφτασε σε θρυλικά επίπεδα.



Απότη στήλη του Rock Overdose "Σαν Σήμερα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου