8 Ιαν 2016

Πέντε μικρές ιστορίες γύρω από το ‘Paranoid’ των Black Sabbath.

Black Sabbath

 Κοιτώντας πίσω στο χρόνο και ψαχουλεύοντας το θρυλικό group των Black Sabbath, την μπάντα στην οποία η metal και ένα σωρό υπο-είδη της rock οφείλουν παντοτινά τη γέννηση και την έμπνευση των δημιουργών τους, συνειδητοποιεί κανείς πως γέννησαν έξι αριστουργηματικούς δίσκους, σε διάστημα μόλις πέντε ετών… Ένα από αυτά είναι και το αθάνατο, πλέον, ‘Paranoid’, με το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου να γίνεται το σήμα-κατατεθέν τους και ο καλύτερος τρόπος να εισάγεις κάποιον στο σκοτεινό κόσμο τους, παρά τα δεκάδες κομμάτια τους για τα οποία θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί το ίδιο…




 Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970, ο ‘Παρανοϊκός’ σουλατσάρει για πρώτη φορά στα ράφια κάνοντας έναν κακό χαμό, και στις 7 Ιανουαρίου του 1971 εισβάλλει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους Black Sabbath, ήδη από το δεύτερο άλμπουμ τους, να έχουν διευρύνει μια για πάντα τα όρια της rock… Από τα πρώτα κιόλας riffs του πρώτου τους δίσκου, το βιομηχανικό Birmingham μέσα από ένα φρικιαστικό ατύχημα του Tony Iommi, θα γεννούσε ένα νέο είδος. Το ‘Paranoid’, λίγους μήνες αργότερα, ήρθε για να γίνει ένα διαμάντι της μουσικής που έκτοτε λάμπει και θα λάμπει για πάντα…
Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε κάποιες μικρές ιστορίες γύρω από τον κλασικό αυτό δίσκο…



Η ονομασία του δίσκου και το εξώφυλλο

Κι όμως, και οι 4 Sabbath ήθελαν ο δεύτερος δίσκος τους να ονομαστεί ‘War Pigs’ και όχι ‘Paranoid’, αλλά η δισκογραφική εταιρεία τους, Warner Bros, τους έπεισε τελικά να χρησιμοποιήσουν το δεύτερο τίτλο, γιατί ήταν λιγότερο προσβλητικός προς το κοινό. Το εξώφυλλο, όμως, αποτελεί μια μεταφορική απόδοση των ”γουρουνιών του πολέμου”, απεικονίζοντας ένα ”γουρούνι” να κρατάει ένα σπαθί και μια ασπίδα:

Black Sabbath - 'Paranoid'








Η γέννηση του κλασικού riff του ‘Paranoid’

 Το riff του ‘Paranoid’ είναι από τα πιο κλασικά και αναγνωρίσιμα riff στην ιστορία της μουσικής. Η σύνθεση του τραγουδιού ήρθε από την μπάντα εντελώς αβίαστα, στα τζαμαρίσματα που γίνονταν στο studio την περίοδο που ηχογραφούσαν τον δίσκο-ντεμπούτο τους (βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει πως οι Black Sabbath έκλεψαν τον riff του‘Paranoid’). Ο Tony Iommi έπιασε το ρυθμό του τραγουδιού αμέσως, με την υπόλοιπη μπάντα να ακολουθεί και τις ηχογραφήσεις να κρατούν 2-3 μέρες. Ο Geezer Butler έγραψε τους στίχους, ο Ozzy Osbourne τους διάβασε πρώτη φορά ενώ τους τραγούδαγε και ο Bill Ward θυμάται:

 "Δεν είχαμε αρκετά τραγούδια για να γεμίσουμε το δίσκο και ο Tony απλά πήρε την κιθάρα του και άρχισε να παίζει… Δεν του πήρε πάνω από 20-25 λεπτά να βγάλει το τραγούδι πέρα…"


 Παρεμπιπτόντως, η λέξη ‘Paranoid’ δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στο τραγούδι, αλλά οι στίχοι του σε κάνουν να νιώσεις πως είναι ο καταλληλότερος τίτλος…







Τα αντιπολεμικά μηνύματα του δίσκου

 Ο δίσκος, παρά τις γνωστές συντηρητικές αντιδράσεις της εποχής, ήταν γεμάτος κοινωνικά και αντιπολεμικά μηνύματα, σε μια περίοδο που ο κόσμος διψούσε για αλλαγή και τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος ήταν αηδιασμένα από την γενιά των ’60s και τα κατάλοιπα του πολέμου. Μην ξεχνάμε, ότι το Birmingham ήταν μια μουντή, βιομηχανική πόλη που είχε πληγεί από τον πόλεμο, με βομβαρδισμένα σημεία ακόμα και 20 χρόνια μετά. Το ‘War Pigs’, αλλά και το ‘Electric Funeral’ (ψυχρός πόλεμος), κινούνταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Geezer Butler εξηγεί:

 "Ήμασταν τέσσερις άνθρωποι που προερχόμασταν από την εργατική τάξη μιας από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Αγγλίας και το μέλλον μας ήταν προορισμένο για να δουλεύουμε όλη μέρα σε ένα εργοστάσιο… Αισθανόμασταν απελπισμένοι και απογοητευμένοι και μέσα σε όλα, σκεφτόμασταν κάθε δευτερόλεπτο αν θα μας καλέσουν στον πόλεμο του Βιετνάμ, γιατί είχε αρχίσει να εμπλέκεται και η Μεγάλη Βρετανία… Δεν υπήρχε καθόλου μέλλον μπροστά μας… Έγραψα για τον ψυχρό πόλεμο στο ‘Electric Funeral’. Θα μας έριχνε μια πυρηνική βόμβα η Ρωσία, ή θα τις ρίχναμε εμείς πρώτοι; O ατομικός πόλεμος είναι πάντα επίκαιρος… Ήταν λες και εμείς οι τέσσερις ήμασταν εναντίον ολόκληρου του κόσμου!"





Iron Man

 Άλλο ένα κλασικό τραγούδι των Black Sabbath! Το ‘Iron Man’ αναφέρεται σε έναν άνθρωπο με υπερφυσικές ιδιότητες που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και βλέπει το τέλος του κόσμου. Κατά την επιστροφή του στη Γη για να προειδοποιήσει την ανθρώπινη φυλή, διέρχεται μέσα από μια μαγνητική καταιγίδα και μετατρέπεται σε σίδηρο. Ο Geezer Butler εξηγεί την επιστημονική φαντασία του τραγουδιού:


 "Ο Οzzy σκέφτηκε τον τίτλο και εγώ έκατσα και έγραψα για έναν τύπο που απομακρύνεται από τη Γη για να δει το τέλος της, στη συνέχεια περνάει μέσα από μια μαγνητική καταιγίδα και γίνεται ο ‘Iron Man’…"


 Παρά το γεγονός ότι οι Black Sabbath δεν είχαν στο μυαλό τους τον σούπερ ήρωα από τα κόμικς της Marvel, τραγούδι και χαρακτήρας ταυτίστηκαν κατά τη μεταφορά του Iron Man στη μεγάλη οθόνη.





Ozzy & Friends στη Μαλακάσα το 2012:






Bonus:





«Θέλαμε να αποδείξουμε ότι δεν σπαταλάμε το χρόνο μας παίζοντας μουσική!»


 Οι Black Sabbath, μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου και την επιστροφή τους από την πρώτη μεγάλη περιοδεία τους, είδαν τον τότε γραπτό τύπο να αναφέρεται στη δουλειά τους με αρνητική διάθεση, χωρίς να έχουν καταλάβει το πόσο ισχυρό κοινό έχτισαν με το καλημέρα. Τα μέλη τους υποστηρίζουν:

 "Oι οικογένειές μας πίστευαν ότι ήμασταν… καμμένοι! Οι φίλοι μας στην αρχή γέλαγαν με αυτό που κάναμε και αναρωτιόντουσαν αν ποτέ θα γίνουμε επιτυχημένοι! Όλο αυτό το κλίμα μας έφερε πιο κοντά και μας έδωσε αποφασιστικότητα για να πετύχουμε! Δεν νιώσαμε ποτέ ότι ήμασταν rock stars και τέτοια, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι δεν σπαταλάμε το χρόνο μας παίζοντας μουσική…"


Black Sabbath


 Η θρυλική μπάντα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ρίχνει την αυλαία μιας επιτυχημένης πορείας που την έφερε στο πάνθεον της μουσικής που η ίδια γέννησε. Ο δίσκος ‘Paranoid’, 45 χρόνια μετά, φαντάζει πιο κλασικός από ποτέ και είναι ένα από τα έργα της μπάντας που θα μνημονεύονται…

by straight on music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου