30 Δεκ 2015

LEMMY KILMISTER: 1945 - 2015


O Θεός είναι νεκρός.

 Τα λόγια αυτά έμειναν στην ιστορία από τον Γερμανό φιλόσοφο Friedrich Nietzsche και τώρα με βαριά καρδιά αυτά τα λόγια πια είναι συνώνυμα του Lemmy Kilmister θεού του Rock N’ Roll και Heavy Metal. Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στο χώρο του ροκ και πάντα αντισυμβατικός, έδωσε το στίγμα του σε μουσικούς και πολλές γενιές οπαδών. Οι Motorhead δεν ήταν απλά μια μπάντα, ήταν τρόπος ζωής και η φωνή πίσω από το μικρόφωνο ερμήνευε με μοναδικό συναισθηματικό τρόπο που σε καθήλωνε.

 Ο Lemmy γεννήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1945 στο Staffordshire στην Αγγλία. Η πρώτη του επιτυχία στα μουσικά δρώμενα ήρθε ως κιθαρίστας των Rockin Vickers το 1965, με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 singles και περιόδευσε στην Ευρώπη. Αποχώρησε από το γκρουπ το 1967 συμμετέχοντας σε άλλες μπάντες, μέχρι που έγινε roadie στον Jimi Hendrix μέσω του μπασίστα του Noel Redding συγκάτοικο του Lemmy για κάποιο διάστημα.

 Το 1972 ήταν η χρονιά που ο Lemmy θα άφηνε το στίγμα του στο ροκ μέ τους Hawkwind ως μπασίστας δημιουργώντας έναν εξαιρετικό ήχο. Ήταν η κινητήρια δύναμη του γκρούπ και έχει παίξει στο διπλό live άλμπουμ “Space Ritual” το οποίο μνημονεύεται μέχρι και σήμερα ως ένα από τα καλύτερα live άλμπουμ. Ο Lemmy είχε κερδίσει την αναγνωρισιμότητα η οποία θα τον συντρόφευε μέχρι και σήμερα.

 Μετά την αποπομπή του από τους Hawkwind δημιούργησε την δική του μπάντα που αρχικά ονόμασε Bastards ένα όνομα που αρκετοί σχολίασαν πως δεν θα τους οδηγήσει πουθενά και το άλλαξε σε Motorhead τον τίτλο από το τελευταίο κομμάτι που έγραψε με τους Hawkwind.

 Το πρώτο line up των Motorhead ήταν, Lemmy σε μπάσο και φωνητικά, Eddie Clarke στην κιθάρα και Phil Taylor στα ντραμς. Το ντεμπούτο ομότιτλο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1977, έχοντας 3 διασκευές σε τραγούδια των Hawkwind και 4 δικά τους. Ο αληθινός ήχος των Motorhead που όλοι γνωρίζουμε, είναι ο ίδιος από το 1979 με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Overkill”.

 Oι 3 επόμενοι δίσκοι τους, “Bomber”, “Ace Of Spades”, “Iron Fist”, θεωρούνται από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία του ροκ δημιουργώντας ένα νέο ιδίωμα που συνδύαζε το ροκ με το heavy metal.

 Πλούσια η μουσική τους κληρονομιά καθώς οι Motorhead, απαριθμούν 23 στούντιο άλμπουμ. Πάνω στην σκηνή ο Lemmy ήταν ηγετική φιγούρα και για 5 δεκαετίες εκπληκτικών , εκρηκτικών live εμφανίσεων από αυτές που με το τέλος τους τα αυτιά σου κουδουνίζουν, κέρδισε επάξια τον χαρακτηρισμό “Θεός”.

 Οι στίχοι των τραγουδιών ήταν βασισμένοι σε προσωπικά βιώματα του μέγα Lemmy και εμπνευσμένα από τον εκρηκτικό ροκ τρόπο ζωής του.

 Οι γυναίκες, τα ναρκωτικά, το φλερτ με τον θάνατο ήταν κάποια από τα θέματα που κυριαρχούσαν στα τραγούδια τους. Επίσης έχει κάνει την εμφάνιση του και στην τηλεόραση, με την αξέχαστη σκηνή στο ροκ φιλμ Airheads με την κορυφαία ατάκα "Lemmy Is God".

 Ο Lemmy έζησε μια ζωή πλούσια σε επιτυχία, καταχρήσεις και γυναίκες έχοντας μείνει πάντα πιστός στον τρόπο ζωής του μέχρι και τον θάνατο του. Δεν υπάρχουν πλαίσια για τον μέγα Lemmy και θα είναι πάντα αθάνατος στις καρδιές μας.

 Στις 28 Δεκεμβρίου 4 μέρες μετά τα γενέθλια του, έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την προσφορά του, τις αξέχαστες στιγμές που μας χάρισε και την πλούσια μουσική που πάντα θα μας συντροφεύει.




Από το Rock Overdose,
Και τον Παναγιώτη Κωνσταντή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου