24 Νοε 2015

Η ιστορία πίσω από την τελευταία συναυλία μεγάλων συγκροτημάτων.

Nirvana

 Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία συναυλία του αγαπημένου σας συγκροτήματος; Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ. Και λέω οι περισσότεροι, γιατί υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που θα έχει αναρωτηθεί, και ένα ακόμα πιο μικρό ποσοστό που θα έχει ψάξει ή έτυχε να πληροφορηθεί σχετικά. Η ερώτησή μου, όμως, σας κίνησε την περιέργεια (ελάτε τώρα, παραδεχτείτε το!). Και θα σας κινήσω ακόμα περισσότερο την περιέργεια, όταν σας πω πως σκοπός δεν είναι (μόνο) να σας ενημερώσω σχετικά με τις τελευταίες συναυλίες μεγάλων συγκροτημάτων, αλλά να μάθετε κάποιες αξιομνημόνευτες ιστορίες πίσω από αυτές. Παρακάτω, παρουσιάζονται ευχάριστα/δυσάρεστα/ευτράπελα/αλλόκοτα περιστατικά που “στιγμάτισαν” 15 μεγάλες συναυλίες, από τους Nirvana μέχρι και τους Sex Pistols.


Nirvana
1 Μαρτίου 1994, Terminal 1, Μόναχο. Ένα μήνα πριν την αυτοκτονία του, ο Kurt Cobainήταν άρρωστος με βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα, και για του λόγου το αληθές, μπορείτε να ακούσετε παρακάτω την εξουθενωμένη φωνή του, αλλά πραγματοποίησε τη συναυλία, παρά την απαγόρευση του γιατρού του. Η εμφάνισή του θεωρήθηκε καταστροφική, τα προβλήματα στον ήχο πολλά και με τους Nirvana να μην έχουν δυνάμεις. Too bad…



The Beatles
30 Ιανουαρίου 1969, Apple Corps Ltd, Λονδίνο. Αν έχετε δει την αντίστοιχη παρωδία από τους ‘The Simpsons’, τότε ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάμε. Η συναυλία των ‘Σκαθαριών’ στην ταράτσα του Apple Corps HQ, στο Savile Row του Λονδίνου, έμελλε να είναι και η τελευταία τους, καθώς αποφάσισαν να την τερματίσουν οι αστυνομικοί. Υλικό από την εμφάνισή τους μπορείτε να βρείτε στο ντοκιμαντέρ ‘Let It Be’.

The Beatles

Led Zeppelin
7 Ιουλίου 1980, Eissporthalle, ΒερολίνοΤην εποχή εκείνη, οι Led Zeppelin ζούσαν με την ανησυχία ότι θα επισκιαστούν από την άνοδο της punk και του new wave. Έτσι, αποφάσισαν να “ρίξουν λίγο τους τόνους” ως προς την σκηνική τους παρουσία, ώστε να συμβαδίζουν περισσότερο με το zeitgeist. Ακολούθως, η περιοδεία ονομάστηκε ‘Cut The Waffle’. Ήταν η τελευταία φορά που τα αρχικά μέλη της μπάντας έπαιζαν μαζί, καθώς λίγους μήνες αργότερα, ο ντράμερ, John Bonham, έφυγε από τη ζωή.

Led Zeppelin

Oasis
22 Αυγούστου 2009, Weston Park, Staffordshire. Μιλάμε για αξιομνημόνευτα και περίεργα περιστατικά, οπότε πως είναι δυνατόν να λείπουν από τη λίστα μας οι Oasis; Όλοι γνωρίζουμε καλά τις κακές σχέσεις των αδερφών Gallagher. Και ενώ ο Noel την προηγούμενη μέρα είχε αποχωρήσει, πραγματοποίησε τελικά μαζί με το συγκρότημα, την τελευταία εμφάνιση της περιοδείας ‘Dig Out Your Soul’. Στo τέλος της συναυλίας, ο Liam είπε:

Είστε τρομεροί και τώρα την κάνουμε. Είμαι ο γαμ***ένος walrus! (σ.σ. “θαλασσιος ελεφαντας”, με τη μεταφορική αυτού που δέχεται όλη την πίεση και το βάρος του να είσαι πασίγνωστος).
…με σαφείς αναφορές στο ομώνυμο τραγούδι των Beatles, το οποίο στη συνέχεια τραγούδησαν!

Oasis

Joy Division
Μαΐου 1980, Birmingham University, Birmingham. Ο μπασίστας, Peter Hook, χαρακτήρισε την τελευταία συναυλία των Joy Division ως «μια ζοφερή υπόθεση». Και όχι αδίκως, αφού οι επιληπτικές κρίσεις του Ian Curtis επιδεινώνονταν. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως μία φορά είχε σκοντάψει και είχε βρεθεί εκτός σκηνής. Δύο βδομάδες αργότερα, ο Ian Curtis αυτοκτόνησε.

Joy Division

The Smiths
12 Δεκεμβρίου 1986, Astoria, ΛονδίνοΣε show των Artists Against Apartheid βλέπουμε τους The Smiths να παίζουν υλικό από το άλμπουμ τους ‘Strangeways, Here We Come’, πάνω στο οποίο δούλευαν το διάστημα εκείνο, για πρώτη φορά. Το ερώτημα για επανασύνδεση παραμένει ακόμα, με τον Morrissey συνεχώς να αναβάλει, εδώ και χρόνια, την προσπάθεια αυτή.

The Smiths

The Doors
12 Δεκεμβρίου 1970, Warehouse, Νέα ΟρλεάνηΗ τελευταία συναυλία των θρυλικών The Doors αποτυπώνει την απόλυτη καταπόνηση του συγκροτήματος. Η ταλαιπωρία του Jim Morrison από την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη συναυλία. Ο τραγουδιστής, σε άσχημη κατάσταση, πέταξε το μικρόφωνο, αφού πρώτα έπαιξε το "Light My Fire", και έφυγε νευριασμένος.


Queen
9 Αυγούστου 1986, Knebworth Park, Knebtworth. Στα πλαίσια του Knebworth Park festival, οι Queen ξεσήκωσαν 120.000 θεατές, αφήνοντάς του με την ικανοποίηση μίας δίωρης εμφάνισης. Έλα όμως, που ορισμένοι φαν άργησαν πολύ να επιστρέψουν στο σπίτι τους, μετά τη λήξη της συναυλίας. Ο λόγος; Η έλλειψη φωτισμού στο συναυλιακό χώρο ήταν τέτοια, που πολλοί δυσκολεύτηκαν να βρουν τον δρόμο της επιστροφής για ώρες! (Γυναίκα, πάω στους Queen. Αν δεν γυρίσω, φρόντισε να βγάλει το παιδί το πανεπιστήμιο…)


Sex Pistols
14 Ιανουαρίου 1978, Winterland, San Francisco. «Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι σας έχουν εξαπατήσει;» Αυτά ήταν τα λόγια του Johnny Rotten των Sex Pistols στο τελευταίο live της πρώτης και τελευταίας περιοδείας τους στην Αμερική. Η συναυλία; Για τους Sex Pistols μιλάμε, punk συγκρότημα ήταν! Η απόλυτη αταξία! Αλλά δεν πειράζει, τουλάχιστον η φράση έμεινε στην ιστορία του rock ‘n’ roll.




Καλό ή κακό, ευχάριστο ή δυσάρεστο, λιγότερο ή περισσότερο περίεργο… αυτό ήταν το τέλος σπουδαίων συγκροτημάτων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άφησαν το στίγμα τους στη παγκόσμια μουσική σκηνή! Μερικοί φρόντισαν ακόμα και την τελευταία στιγμή να “την κάνουν” με στυλ, άλλοι δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για την τελευταία τους συναυλία.

Για περισσότερα ευτράπελα περιστατικά, περιμένουμε τις δικές σας προσθήκες. Ααα, και μην ξεχάσω… Φιλική συμβουλή: πάρτε και κανένα φακό μαζί στην επόμενη συναυλία, γιατί μπορεί να πάρουν ιδέα από τους Queen και να μας κλείσουν τα φώτα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχουμε να πάμε και σε άλλες συναυλίες!

by straight on music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου