10 Νοε 2016

Ο μύθος πίσω από το πρώτο εξώφυλλο των Black Sabbath



 Οι κάτοικοι των Αγγλοσαξονικών, Γαλλικών, Γερμανικών και Πορτογαλικών περιοχών του κόσμου, και μάλιστα οι δεισιδαιμονικοί κάτοικοι αυτών, έχουν μια μέρα την οποία φοβούνται και για την οποία εύχονται να μην έρχεται, την Παρασκευή και 13.

 Η μέρα αυτή κατέληξε να θεωρείται δυσοίωνη διότι πολλά δυσάρεστα ιστορικά γεγονότα έγιναν σύμφωνα με την ιστορία Παρασκευή. Στην αρχαία Ρώμη, αλλά και στο Μεσαίωνα οι εκτελέσεις των κρατουμένων προγραμματιζόταν για Παρασκευή, ειδικότερα στην Αμερική και στην Αγγλία η Παρασκευή αποκαλούνταν η Παρασκευή ως «Ημέρα του Κρεμασμένου». Επίσης ο Ιησούς σταυρώθηκε μέρα Παρασκευή, και σύμφωνα με τις γραφές, ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν το μήλο που τους έδιωξε από τον Παράδεισο μέρα Παρασκευή.




 Ο αριθμός 13 από την άλλη θεωρείται ότι διαταράσσει την ισορροπία και την πληρότητα που συμβολίζει ο αριθμός 12. Η «απέχθεια» του κόσμου για τον αριθμό αυτό ξεκινάει από τον Ιούδα Ισκαριώτη, ο οποίος παρευρισκόταν στο Μυστικό Δείπνο, και ήταν ο δέκατος τρίτος, ο οποίος ανέτρεψε την ισορροπία, η οποία ανατροπή με τη σειρά της έφερε στον κόσμο το θείο δράμα της σταύρωσης. Έτσι ο αριθμός 13 θεωρήθηκε ότι ήταν ιδανικός για μαύρη μαγεία και τις τελετές αυτών που παραστράτησαν από το δρόμο του Κυρίου.


 Η πρώτη επίσημη θεωρία για το πώς η Παρασκευή και ο αριθμός 13 συνδέονται αρνητικά σχετίζεται με την απόφαση του Πάπα Κλήμη του Έ να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Ναϊτών ιπποτών ύστερα από συνεννόηση με το βασιλιά της Γαλλίας, Φίλιππο τον Δ’. Η διαταγή αυτή εκδόθηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, και κόστισε τη ζωή σε 250000 ανθρώπους.




 Υπάρχει όμως και μια Παρασκευή και 13 για την οποία είναι ευγνώμονες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Η Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου του 1970 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ των Black Sabbath. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου τα μέσα διαφήμισης ήταν περιορισμένα, οπότε ο καθένας μουσικός που ήθελε να κάνει αίσθηση με την πρώτη εμφάνιση πόνταρε στο εξώφυλλο του δίσκου του το οποίο την περίπτωση των Black Sabbath ήταν αρκετό για να φανερώσει τι μέλει γενέσθαι. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι το χαρακτηρίσανε ως το πιο τρομακτικό εξώφυλλο στην ιστορία, περισσότεροι ήταν εκείνοι που συσχέτισαν τους Black Sabbath με το σατανισμό και άλλα παγανιστικά έθιμα βασιζόμενοι σε αυτό το πρώτο άλμπουμ.


 Η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφία του εξωφύλλου φέρνει ανατριχίλες. Είναι ίσως το όλο σκηνικό, το οποίο φαίνεται να ξεπήδησε από μεσαιωνική ιστορία τρόμου. Ένας πέτρινος μύλος στο βάθος αρκετά τρομακτικός από μόνος του, άτακτη βλάστηση τριγύρω, και μια γυναικεία μαυροντυμένη φιγούρα στη μέση, να σε κοιτάει. Η γυναικεία αυτή φιγούρα αποδίδει στο εξώφυλλο την σκοτεινή ατμόσφαιρα. Φοράει μαύρο μακρύ φόρεμα, έχει μαύρα μακριά μαλλιά, και το δέρμα της έχει το χρώμα του δέρματος των νεκρών. Μερικοί λένε πως κρατάει μια μαύρη γάτα στην αγκαλιά της και άλλοι λένε πως η είναι μια μαύρη γάτα μεταμορφωμένη. Επίσης λέγεται ότι η αρχική ιδέα ήταν να φωτογραφηθεί ο μύλος, όπως και έγινε, και η μορφή εμφανίστηκε στα αρνητικά κατά την εμφάνιση των φωτογραφιών, διότι η φωτογράφιση έγινε σε ένα πραγματικό black Sabbath (Μαύρο Σάββατο είναι η μέρα κατά την οποία συναντιούνται οι μάγισσες σύμφωνα με την παράδοση).




 Οι πιο «συγκρατημένοι» λένε ότι στο εξώφυλλο είναι ο Ozzy ντυμένος γυναίκα, και άλλοι ακόμη πιο «συγκρατημένοι» λένε ότι είναι η γυναίκα του Bill Ward. Η επίσημη ετυμηγορία ωστόσο λέει ότι η τρομακτική αυτή γυναίκα ήταν ένα μοντέλο το οποίο προσελήφθη από τον δημιουργό του εξωφύλλου Keef Macmilan αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά. Το μοντέλο λεγόταν Louise, και δεν έχει εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο. Όταν ο δίσκος βγήκε στην Αγγλία εκτός από το στοιχειωμένο εξώφυλλο, είχε και ταιριαστό εσώφυλλο με έναν ένας ανάποδο σταυρό, στον οποίο ήταν γραμμένο ένα ποίημα του οποίου οι στίχοι σίγουρα μπορούν να δημιουργήσουν εφιάλτες. Αυτός ήταν μάλλον και ο αρχικός λόγος που το όνομα των Black Sabbath συνδέθηκε με το σατανισμό, και στις συναυλίες τους εμφανίζονταν όλο και περισσότεροι «παράξενοι» τύποι.


 Κοιτάζοντας το ίδιο εξώφυλλο 46 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, διαπιστώνει κάποιος πόσο σατανικά ταιριαστό είναι με το όνομα τους και το μύθο που δημιούργησαν με τα χρόνια. Ένα μύθο τον οποίο φρόντιζαν να συντηρούν ζωντανό, και ο οποίος θα τους ακολουθεί ακόμη και αν κάποια στιγμή μεταμορφωθούν και οι ίδιοι σε νυχτερίδες και πετάξουν μακριά στο βασίλειο των σκοτεινών πλασμάτων.



by rockyourlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου