23 Νοε 2016

35 χρόνια από την κυκλοφορία του “For Those About to Rock, We Salute You” των AC/DC!



 Μετά το επικό “Back in Black” του 1980, ο πήχης είχε ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη για τους AC/DC. Κακά τα ψέματα, άλμπουμ του μεγέθους αυτού δεν μπορεί να ξαναγίνει για κανένα λόγο και με κανέναν τρόπο. Το θέμα ήταν αν θα κατάφερναν οι Αυστραλοί να διατηρήσουν τη φήμη και την επιτυχία τους στα ίδια επίπεδα. Και όπως φάνηκε, το For Those About to Rock, we Salute You, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, δεν άγγιξε καθόλου την αίγλη του ονόματός τους. Θα ήταν ανακριβές παρ’ όλα αυτά να θεωρήσει κάποιος ότι πρόκειται για μια top δουλειά του συγκροτήματος, που δείχνει να έχει εξαντληθεί σημαντικά από την έμπνευση και την ένταση του προηγούμενου μεγαθήριου.

 Υπάρχουν πολύ καλές στιγμές και κάποια φοβερά riff ικανά να κολλήσουν στο μυαλό, ενώ γενικά οι δυνατές κιθάρες των αδερφών Υoung συνδυάζονται για μια ακόμη φορά με τόσο εξαιρετικό τρόπο που δημιουργούν έναν ήχο μοναδικό στο hard rock είδος. Παράλληλα, οι επιδεξιότητα του Cliff Williams στο μπάσο και το τεχνικό παίξιμο των ντραμς του Phil Rudd καθιστούν σαφές ότι πρόκειται για μια rock and roll μπάντα, που όμοια της δεν υπάρχει. Οι στίχοι χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, εξακολουθούν να στηρίζονται στη θεωρία σεξ, ναρκωτικά και rock'n'rol και μολονότι τυπικοί, δένουν πολύ καλά με τη μουσική. Το μεγαλύτερο όμως ελάττωμα του άλμπουμ είναι πως παρά το αξιοπρεπέστατο υλικό που αναδεικνύεται κυρίως από 2-3 άψογες συνθέσεις, η μπάντα ακούγεται λιγότερο επιθετική και εμπνευσμένη.

 Οι πωλήσεις του δίσκου αν και καλές δεν ήταν τόσο ικανοποιητικές σε σύγκριση με τις πωλήσεις του Back in Black, όμως εδώ οι AC/DC κατάφεραν για πρώτη φορά να πιάσουν την κορυφή του Billboard της Αμερικής, παραμένοντας εκεί για τρεις εβδομάδες. Χρειάστηκε μάλιστα να περάσουν 27 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει το συγκρότημα κάτι παρόμοιο και συγκεκριμένα αυτό έγινε ξανά με το “Black Ice”, τον Οκτώβρη του 2008. Μέχρι σήμερα συνολικά οι πωλήσεις του φτάνουν περίπου τα επτά εκατομμύρια αντίτυπα, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους σε πωλήσεις παγκοσμίως, πιθανόν λόγω του απόηχου που άφησε ο προκάτοχός του. Όπως και να’ χει και μόνο για τον παραπάνω λόγο καθώς και για το γεγονός ότι τρία από τα κομμάτια του “For those about to rock…”, έχουν αναδειχθεί σε κλασσικά και διαχρονικά, δικαίως το άλμπουμ θεωρείται ένα από τα σημαντικά της πορείας των AC/DC.



by Rock Overdose

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου