5 Οκτ 2016

Review: SAXON “Let Me Feel Your New Power” (UDR Music)



 «SAXON», «Heavy Metal», «Ζωντανές Εμφανίσεις». Λέξεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους αφού οι SAXON αποτελούν ένα από τα κορυφαία heavy metal σχήματα στο είδος και οι ζωντανές τους εμφανίσεις είναι απλά μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις όταν σου δοθεί η ευκαιρία. Είτε απέναντί σου στην σκηνή είτε μέσω οποιοδήποτε οπτικού format είναι απλά απολαυστικοί και παρέχουν προϊόν που αξίζει 100% τον οβολό μας.

 Το “Let Me Feel Your Power” είναι η δέκατη επίσημη ζωντανά ηχογραφημένη κυκλοφορία του σχήματος και για άλλη μια φορά θα ευχαριστήσει κάθε οπαδό όχι μόνο για το πόσο καλή είναι επί σκηνής η μπάντα αλλά και για το περιεχόμενο της κυκλοφορίας αφού εμπεριέχονται δυο ολόκληρα shows του σχήματος.

 Η κύρια παρουσιαζόμενη εμφάνιση είναι από την περιοδεία που έκαναν το 2015 μαζί με τους MOTORHEAD και τις GIRLSCHOOL. Έχει οπτικοποιηθεί η δεύτερη βραδιά που έπαιξαν στο Μόναχο της Γερμανίας στις 21 Νοεμβρίου. Σαν bonus υλικό υπάρχει η εμφάνιση που έκαναν στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στο Charles Arcada Theater του Chicago και 3 τραγούδια από το show στο Brighton της Αγγλίας στις 23 Ιανουαρίου 2016. Ένα από τα 3 είναι μια από τις πιο ωραίες στιγμές του DVD αφού πριν ξεκινήσουν να παίξουν το “Requiem (We Will Remember)” το τραγούδι αφιερώνεται από τον frontman του σχήματος, Biff Byford, στον Lemmy Kilmister των Motorhead, ο οποίος του είχε στείλει μήνυμα λίγο πριν πεθάνει, όπου του ανέφερε ότι ήταν φανταστικοί στην περιοδεία που έκαναν μαζί. Ένα ακόμα highlight του DVD αποτελεί η αρχή της συναυλίας στο Μόναχο όπου ένας οπαδός πετάει στη σκηνή το γεμάτο ραφτά jacket του και ο Biff το φοράει. Μετά από 3 τραγούδια και ενώ έχουν πετάξει και άλλοι οπαδοί από τις μπροστινές σειρές τα δικά τους jackets, κάθε μέλος πλην του drummer είχε από ένα και έπαιζε τα τραγούδια του set list με αυτό. «Δυστυχώς» μόνο ο Biff το κράτησε μέχρι τέλους της εμφάνισης. Ωραίες αν μη τι άλλο εικόνες που μένουν.


 Η απόδοση των SAXON επί σκηνής δεν χρήζει ιδιαίτερης ή αρνητικής κριτικής αφού ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο επαγγελματικά σχήματα στο χώρο, οπότε ότι είδαν οι οπαδοί και στα δυο shows που παρουσιάζονται και εμείς θα απολαύσουμε από τους δέκτες μας είναι άρτιο. Τα μόνα μικρά «παραπτώματα» που μπορεί να βρει κάποιος στο DVD, αν θέλουμε να πούμε κάτι «αρνητικό», είναι δύο. Το ένα είναι η φωνή του Biff που ελαφρώς έχει γεράσει και δεν τραγουδάει όπως πριν από πολλά χρόνια, όντας όμως ευτυχώς ακόμα σε ψηλά επίπεδα, άκρως χαρακτηριστική. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους frontmen.


 Το άλλο είναι ότι και οι δυο εμφανίσεις έχουν «αναγκαστικά» αρκετά κοινά τραγούδια αφού δεν μπορείς να αφήσεις εκτός set μεγάλες επιτυχίες. Κάποιος που τους έχει δει πολλές φορές ίσως «χαλαστεί» λίγο αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Biff σε πρόσφατη συνέντευξη του: «Ναι, είναι δύσκολο να φτιάξεις ένα setlist, επειδή δεν μπορούμε να παίξουμε όσο θα θέλαμε. Είναι δύσκολο να ευχαριστήσεις όλους, επειδή έχεις πολλούς καινούργιους οπαδούς που έρχονται στις συναυλίες θέλοντας να ακούσουν τα παλιά τραγούδια, άλλους που έρχονται χρόνια και έχουν ακούσει τα παλιά τραγούδια πάρα πολύ και θέλουν κάτι νέο, γι 'αυτό είναι ένας εφιάλτης. Ποτέ δεν μπορείς να ικανοποιείς τους πάντες και είναι πραγματικά λίγο ηλίθιο να προσπαθείς». Παρόλα αυτά όσες φορές και αν ακούσεις τα “Motorcycle Man”, “Power And The Glory”, “20.000ft”,“Heavy Metal Thunder”, “Crusader”, “Princess Of The Night”, “Wheels Of Steel”, “Denim And Leather” σίγουρα δεν τα βαριέσαι. Η εμφάνιση τους στο Σικάγο που είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από αυτή του Μονάχου αποζημιώνει κάπως περισσότερο τους οπαδούς. Άλλωστε σε τέτοια σχήματα ποτέ δεν φεύγει κάποιος ευχαριστημένος στο 100%.


 Σκηνοθετικά όλη η κυκλοφορία είναι πολύ καλή αφού καθήμενος άνετα στον καναπέ σου μπορείς να απολαύσεις τα δυο live και τα 3 «σφήνα» τραγούδια. Υπάρχουν πολλά και εναλλασσόμενα πλάνα που δείχνουν όλο το σχήμα μαζί ή και καθέναν ξεχωριστά να αποδίδει τα τραγούδια λες και είναι στο σπίτι του. Όλοι όντας πολύ έμπειροι δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από την ύπαρξη καμερών (αλίμονο αν συνέβαινε αυτό) και το μόνο που κάνουν είναι να διασκεδάζουν τον κόσμο που πήγε να τους δει. Ως συνήθως ο μόνος «επικοινωνιολόγος» είναι ο frontman Biff που ξέρει πώς να «παίξει» με το κοινό και το κάνει καλά. Ανά στιγμές υπάρχουν και πλάνα από το κοινό της κάθε εμφάνισης που δεν σας κρύβω, περίμενα να είναι λίγο πιο θερμό. Ο Biff βεβαίως στην διάρκεια της κάθε εμφάνισης το εκθειάζει αλλά δεν ξέρω κατά πόσο το νοιώθει ή είναι για το θεαθήναι.


 Το “Let Me Feel Your Power” θα κυκλοφορήσει σε διπλό cd/μόνο dvd, διπλό cd/μόνο blu-ray και σε περιορισμένο σε 1500 κόπιες box set, που θα περιέχει διπλό βινύλιο, διπλό cd και blu-ray. Αναζητήστε όποιο format θέλετε σύντομα και απολαύστε έναν από τους τελευταίους μύθους στο κλασσικό heavy metal.


9 / 10

Από το RockHard

Και τον Θοδωρή Μηνιάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου