19 Οκτ 2016

Το βραβείο Νόμπελ πίσω από το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου των Joy Division



 Ήταν φθινόπωρο του 1967 όταν η νεαρή τότε υποψήφια διδάκτορας της αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge Jocelyn Bell και ο επιβλέπων καθηγητής της Antony Hewish, πίστεψαν για λίγο ότι ανακάλυψαν σημάδια εξωγήινης δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα η Bell εντόπισε παράξενα ραδιοκύματα τα οποία έφταναν από ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού, και μην έχοντας ξεκαθαρίσει περί τίνος πρόκειται, πίστευαν ότι μπορεί να προέρχονται ακόμη και από εξωγήινους.




 Εντείνοντας την έρευνα τους, κατέληξαν στο γεγονός ότι τα ραδιοκύματα αυτά προερχόταν από ένα ουράνιο σώμα το οποίο εντοπιζόταν τότε για πρώτη φορά. Το ουράνιο αυτό σώμα πήρε το κωδικό όνομα CP1919 και όλα όσα μοιάζουν με αυτό ονομάστηκαν pulsar μια σύντμηση των λέξεων pulsating radio star, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ένα αστέρι το οποίο εκπέμπει ράδιο-παλμούς. Τα pulsars στην ουσία είναι αστέρες νετρονίων οι οποίοι περιφέρονται πάρα πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό τους εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τους πόλους τους.



 Στο σύμπαν όταν ένα αστέρι μεγαλώνει σε μέγεθος και ηλικία, εκρήγνυται προκαλώντας μια τεράστια λάμψη η οποία σιγά σιγά σβήνει μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Το συμβάν αυτό ονομάζεται supernova και τα υπολείμματα της έκρηξης είναι οι αστέρες νετρονίων. Η πυκνότητα των αστέρων νετρονίου είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε τάξεις μεγέθους, φανταστείτε δύο φορές τη μάζα του Ήλιου συμπιεσμένη στο Περιστέρι! Ένα τέτοιο αστέρι λοιπόν, μπορεί να γυρίζει 700 φορές/δευτερόλεπτο, με ταχύτητα η οποία προσεγγίζει το ¼ της ταχύτητας του φωτός, εκπέμποντας μια ακτίνα φωτός στο διάστημα, παρόμοια με εκείνη των φάρων, και για το λόγο αυτό οι pulsars έχουν το παρατσούκλι «φάροι του διαστήματος». Ο πρώτος από τους «φάρους του διαστήματος» που παρατηρήθηκε εξέπεμπε έναν παλμό κάθε 1,34 δευτερόλεπτα. Η διαδοχική εκπομπή των ράδιο-παλμών απεικονίστηκε σε ένα διάγραμμα 80 πυκνών γραμμών και δημοσιεύτηκε στην εγκυκλοπαίδεια της Αστρονομίας του Cambridge το 1977.



 Από αυτή την εγκυκλοπαίδεια ο Bernard Sumner κιθαρίστας των Joy Division πήρε την εικόνα και την έδειξε στον Peter Saville που είχε αναλάβει να σχεδιάσει το πρώτο εξώφυλλο των Joy Division και ο οποίος τότε σχεδίαζε αφίσες για τη Factory Records. Ο Saville έχει δηλώσει ότι με την πρώτη ματιά θεώρησε αυτή την εικόνα ως ένα δυνητικό θαυμάσιο αινιγματικό σύμβολο για το πρώτο εξώφυλλο μιας μπάντας. Έτσι και έγινε. Ο Saville, ανέστρεψε τα χρώματα της εικόνας από την εγκυκλοπαίδεια, τύπωσε σε ανάγλυφο μαύρο φόντο με άσπρες γραμμές το διάγραμμα, και το έβαλε στο εξώφυλλο του δίσκου, το οποίο δεν αναγράφει κανένα όνομα και κανέναν τίτλο, δημιουργώντας ένα τεράστιο μυστήριο γύρω από αυτή τη νέα μπάντα. Στο εσώφυλλο του δίσκου υπάρχει η φωτογραφία μιας πόρτας, στην οποία φαίνεται ένα χέρι κοντά στο πόμολο, και είναι το διάσημο έργο του φωτογράφου Ralph Gibson, Hand Through a Doorway.






 Οι Joy Division έσκασαν στο μουσικό σύμπαν τον Ιούνιο του 1979, με το «Unknown Pleasures», ένα τίτλο ο οποίος σύμφωνα με τον συγγραφέα Chris Ott αναφέρεται στο έργο του Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Αν και τότε δεν αναγνωρίστηκε από το κοινό, σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά post punk albums, με το εξώφυλλο του να έχει γίνει σημαία για του οπαδούς της εποχής εκείνης. Οι Joy Division οι πρωτοπόροι της post punk διαλύθηκαν την επόμενη χρονιά μετά τον τραγικό θάνατο του τραγουδιστή τους Ian Curtis. Για την ιστορία το διάγραμμα που απεικονίζεται στον πρώτο δίσκο τους και η ανακάλυψη των pulsar χάρισε στον καθηγητή Antony Hewish το Νόμπελ φυσικής το 1974, ο οποίος το μοιράστηκε με τον συνάδελφο του καθηγητή Martin Ryle και όχι με την Jocelyn Bell της οποίας ήταν πραγματικά η ανακάλυψη.





by rockyourlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου