3 Ιουν 2015

Ένα άλμπουμ πραγματικό μνημείο,το εκπληκτικό Deep Purple In Rock των DEEP PURPLE συμπληρώνει σήμερα 35 χρόνια από τη κυκλοφορία του!



 Ένα άλμπουμ πραγματικό μνημείο, όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο του, στην ιστορία της ροκ, μια δουλειά που μνημονεύεται μέχρι σήμερα από πολλούς μουσικούς διαφόρων ιδιωμάτων του rock ή του metal, το εκπληκτικό Deep Purple In Rock των Βρετανών, συμπληρώνει σήμερα 35 χρόνια απ’ την ημέρα που κυκλοφόρησε. Η πανίσχυρη νέα σύνθεση του Βρετανικού συγκροτήματος, με τους πρωτοεμφανιζόμενους Ian Gillan και Roger Glover, σε μικρόφωνο και μπάσο αντίστοιχα, κατορθώνει με την τέταρτη δουλειά της να εξασφαλίσει την μεγάλη εμπορική επιτυχία και την καθιέρωση του ονόματός της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από σημαντικές αλλαγές στο στυλ του ήχου τους, με τις ψυχεδελικές επιρροές να περνούν σε δεύτερη μοίρα, το progressive υπόβαθρο τους να μειώνεται αρκετά και ο ήχος να γίνεται πιο ευθής. 


 Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα, υπάρχει το επιθετικό στοιχείο και η απαιτούμενη δύναμη, πράγματα γενικώς ασυνήθιστα για την εποχή, ικανά να χαρακτηρίσουν τον δίσκο, ως έναν απ’ τους πρώτους metal στην ιστορία της μουσικής. Και μόνο ν’ ακούσει κανείς τις πρώτες εισαγωγικές νότες απ’ την κιθάρα του Blackmore, καταλαβαίνει πως ενισχυτές και ηχεία, αναμένεται να πάρουν φωτιά! Κι αυτό γιατί οι εκπληκτικές hard rock συνθέσεις του άλμπουμ, ωθούν το χέρι να σπεύσει να δυναμώσει την ένταση μέχρι εκεί που δεν πάει. Η κιθάρα του μεγάλου Blackmore, εκτοξεύει απανωτά riff, σωστούς δυναμίτες, ενώ η κλασσική μουσική του παιδεία, χαρίζει νέες προοπτικές στη μουσική, συγκριτικά με την blues προσέγγιση των περισσότερων συγκροτημάτων της εποχής. Ο συνδυασμός του με τον επίσης εξαιρετικό και επίσης κλασσικής παιδείας, John Lord, που χρησιμοποιεί καταπληκτικά τα πλήκτρα στο Hammond και το organ, βοηθά σε έναν πλουσιότερο ήχο συνολικά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα περισσότερο τον ήχο της κιθάρας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις μνημειώδεις ερμηνείες του Ian Gillan και τους Glover και Paice που κρατούν ιδανικά το ρυθμό και συνεισφέρουν επίσης τα μέγιστα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Deep Purple, ειδικά των αρχών της δεκαετίας του ’70, θεωρούνταν από τα πλέον ταλαντούχα σχήματα της εποχής τους. Είναι προφανές, πως πρόκειται για πέντε ικανότατους μουσικούς, που αποδίδουν πολύ καλά μεταξύ τους, που φέρνουν σε μεγαλύτερα επίπεδα το επίπεδο συνεργασίας στους κόλπους της μπάντας, χαρίζοντας της μια ξεχωριστή ταυτότητα συγκριτικά με τις δουλειές που προηγήθηκαν και αποδεικνύουν πως ο καθένας τους βρίσκεται εκεί για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ ένα άκρως ομαδικό αποτέλεσμα. Η σύνθεση αυτή, με την αυτοπεποίθηση και την έμπνευση που την διακατέχει, καταφέρνει να γράψει κομμάτια διαχρονικά, που ακόμα και σήμερα μπορούν να ακούγονται το ίδιο φρέσκα και σπουδαία με τότε.  

 Το “Deep Purple In Rock” κατάφερε να κατακτήσει τα βρετανικά chart, παραμένοντας σ’ αυτά για 68 ολόκληρες εβδομάδες, επίτευγμα που δεν ξανασυνέβη με κανένα άλμπουμ των Deep Purple, ενώ σημείωσε μεγάλες πωλήσεις σε Ευρώπη και Αυστραλία. Η επιρροή που άσκησε ήταν αξιοσημείωτη και δικαιολογημένα συγκαταλέγεται στα άλμπουμ ορόσημα όσον αφορά είτε το rock είτε το hard rock είδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου