3 Ιουν 2015

B.B. ΚING: Οι θαυμαστές λένε το τελευταίο αντίο στην κηδεία του.



 Εκατοντάδες άνθρωποι γέμισαν μια εκκλησία στο δέλτα του Μισσισσιππή για την κηδεία του B.B. King , ο οποίος έγινε απ’ τους μεγαλύτερους διεθνούς φήμης blues τραγουδιστές και κιθαρίστες, επηρεάζοντας πολλές γενιές μουσικών.


 Ο B.B. King ήταν 89 χρονών όταν πέθανε στις 14 Μαΐου στο Λας Βέγκας. Σύμφωνα με την επιθυμία του, το σώμα του επέστρεψε στη γενέτειρά του, την πολιτεία του Μισσισσιππή.
Εν μέσω βροχής, 500 άνθρωποι γέμισαν την αποστολική εκκλησία των Βαπτιστών του Bell Grove, που βρίσκετε κοντά στην οδό B.B. King στην Indianola του Μισσισσιππή. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι που δεν κατάφεραν να μπουν μέσα, παρακολούθησαν την κηδεία σε ζωντανή μετάδοση απ’ το πνευματικό κέντρο της εκκλησίας, κρατώντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες στις οποίες ο κιθαρίστας απεικονίζεται χαμογελαστός κρατώντας την γνωστή μαύρη του κιθάρα, τη Lucile.

 Στην αρχή της λειτουργίας τα μέλη της οικογένειάς του καθόντουσαν πέρα απ’ το φέρετρο, στο οποίο ήταν κεντημένη μια φωτογραφία της Lucile στο ύφασμα στο εσωτερικό του καπακιού. Αργότερα, το φέρετρο έκλεισε και καλύφθηκε με τριαντάφυλλα.

 Ο αιδεσιμότατος Herron Wilson, ο οποίος έπλεξε και το εγκώμιο, είπε ότι ο King απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να θριαμβεύσουν ακόμα και μέσα από δύσκολες καταστάσεις.
«Χέρια τα οποία έπιαναν βαμβάκι κάποια μέρα θα έπιαναν κιθάρα τόσο σε εγχώρια όσο και διεθνή σκηνή. Εκπληκτικό.»

 Ο τραγουδιστής της country Marty Stewart είπε ότι ο King δημιούργησε μια μουσική κληρονομιά για την πολιτεία που μοιράζονται.
«Όντας κι εγώ απ’ το Μισσισσιππή, είμαι περήφανος που στέκομαι στη σκιά του καθώς γυρνάω τον κόσμο.»

 Καθοδόν για την εκκλησία, ο κυβερνήτης του Μισσισσιππή, Phil Bryant, αναφέρθηκε στον χρόνο που πέρασε στο tour bus του μπλουζίστα πριν από μια συναυλία του στην Indianola τον περασμένο χρόνο. Ο Bryant είπε ότι ο King ήταν περήφανος που ήταν απ’ το Μισσισσιππή.
Παρατηρώντας τους χιλιάδες ανθρώπους που προσήλθαν στην Indianola για το λαϊκό έκθεμα την Παρασκευή και την κηδεία το Σάββατο, ο Bryant δήλωσε: «Θα ήταν πολύ χαρούμενος, αν ήξερε ότι για ακόμα μια φορά βοηθά το δέλτα του Μισσισσιππή».

 Ο Tony Coleman, ντράμερ του King για 37 χρόνια, είπε ότι ο King δεν αναφερόταν ποτέ στον εαυτό του ως «Βασιλιά της blues», ένα τιμητικό τίτλο που άλλοι χρησιμοποιούσαν.
«Ένιωθε ότι η blues είναι ο βασιλιάς, και ότι ήταν δικιά του η ευθύνη να παραμείνει βασιλιάς» δήλωσε καθώς έμπαινε στην εκκλησία.

 Μια παιδική χορωδία, με έδρα το μουσείο του B.B. King χειροκροτούσε καθώς τραγουδούσε εκκλησιαστικά τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου κι ένα με ρεφραίν “Let’s all get together, bring peace to the world”.

 Ο πρόεδρος Barack Obama έστειλε μια επιστολή για να διαβαστεί απ’ τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού κόμματος στο Μισσισσιππή, Bennie Thomson, ο οποίος ήταν και φίλος του εκλιπόντος. «Η blues έχασε τον βασιλιά της, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν ένα θρύλο» γράφει ο Obama «Κανένας δεν δούλεψε σκληρότερα απ’ τον B.B. . Κανένας δεν έκανε περισσότερα για να διαδώσει το ευαγγέλιο των blues. Σου κολλάει στο κεφάλι, σε βοηθάει να συνεχίσεις, σε βάζει να κάνεις πράγματα που δεν θα έπρεπε – αλλά θα είσαι πάντα χαρούμενος που τα έκανες Ο B.B. μπορεί να έφυγε, αλλά θα είναι μαζί μας για πάντα. Και θα γίνει μια υπέροχη blues session στον παράδεισο απόψε». 
Πάνω από 4000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το ανοιχτό φέρετρό του την Παρασκευή στο μουσείο του B.B. King και στο Delta Interceptive Center στην Indianola. Ένας απ’ τους γιούς του, ο Willie King of Chicago, είπε ότι ο πατέρας του, του δίδαξε να αποκρίνεται με αγάπη όταν ο άλλος είναι θυμωμένος.

 Ο blues κιθαρίστας, Buddy Guy, 78 χρονών είπε ότι ήθελε πάντα να περιηγηθεί στο μουσείο του B.B. King όσο, ο χρόνια φίλος του, ήταν ακόμα ζωντανός. «Το αριστερό του χέρι ήταν ένα ειδικό εφέ,» είπε αναφερόμενος στον τρόπο που ο κιθαρίστας σήκωνε τις χορδές και έκανε την κιθάρα να «τραγουδάει». «Οι νέοι που παίζουν σήμερα, πατάνε ένα κουμπί, αυτός δεν το χρειαζόταν. Το ανακάλυψε.»

Από το Rock Overdose,
Και τον Γιώργο Χανιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου