To heavy metal σαν μουσικό ιδίωμα είναι πολύ ιδιαίτερο. Διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα παρακλάδια της rock όχι μόνο λόγω του μουσικού περιεχομένου του, αλλά και λόγω του υπόλοιπου «πακέτου». Οι metal fans είναι άρρηκτα δεμένοι με τα αγαπημένα τους συγκροτήματα και καλλιτέχνες και δεν αρκούνται μόνο στην μουσική.
Τους αρέσει και η… γαρνιτούρα. Τα λογότυπα, τα εξώφυλλα των δίσκων, τα πολύπλοκα σχέδια και οι χορταστικές εικόνες, οι οποίες μπορούν να γίνουν αντικείμενο μελέτης για ώρες ατέλειωτες…
Οι μασκότ! Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που λέγεται heavy metal είναι και οι μορφές-σύμβολα της κάθε μπάντας, οι οποίες αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους στοιχείο άμεσης αναγνώρισης. Άλλες είναι παγκοσμίως διάσημες, όπως ο Eddie των Iron Maiden, η κολοκύθα των Helloween, το Snaggletooth των Motorhead ή ακόμη και ο Vic Rattlehead των Megadeth και άλλοι όχι τόσο. Στους «ριγμένους» της ιστορίας είναι ο Murray. H μασκότ μίας εκ των μεγαλύτερων φωνών που γνώρισε το rock n roll, αυτής του Ronnie James Dio, η οποία έκανε το επίσημο ντεμπούτο της σαν σήμερα, πριν από 33 χρόνια (στις 25 Μάιου του 1983), στο εξώφυλλο του «Holy Diver».
Who is who ή ποίος είναι ο Murray (Murralsee)
Σε… γήινο επίπεδο, ο Murray δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του πρώτου προσωπικού album του Dio και ενός από τους κορυφαίους heavy metal δίσκους της ιστορίας από τους Randy Berrett και Gene Hunter. O «βιολογικός» του πατέρας, Randy Berrett, ήταν τότε ένας ανερχόμενος γραφίστας οποίος ασχολήθηκε πολύ αργότερα με τα visual effects, βγάζοντας το ψωμί του με παιδικές ταινίες animation όπως ο «Ρατατούης», το «Toy Story 2″ και άλλα.
Η… πραγματική ιστορία όμως του Murray, του πανύψηλου τύπου με το δαιμονικό κεφάλι, το καλογυμνασμένο σώμα (ο τύπος είναι «φέτες») και τα μακριά νύχια, έγινε γνωστή λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του και συγκεκριμένα το 1987, όταν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Dio, Dream Evil tour. Τότε κυκλοφόρησε ένα αναμνηστικό booklet στο οποίο γράφτηκε για πρώτη φορά η ιστορία του Murray, από την Heidi Ellen Robinson. Μια μουσική ερευνήτρια τα ενδιαφέροντα της οποίας εκτείνονταν από την Σαιεντολογία, μέχρι τις ιστορίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας.
Σύμφωνα με την Robinson, το πραγματικό του όνομα είναι Murralsee και είναι ο τελευταίος των Malacovians, μιας αρχαίας φυλής γιγάντων που έζησε στη Γη πριν από τρισεκατομμύρια χρόνια. Αφού πολεμήθηκε από το αντίπαλος δέος της εποχής, τους Κύκλωπες, εξορίστηκε στο πυρ το εξώτερον, μέχρι να τον βρει κοιμώμενο σε ένα δάσος ο Ronnie James Dio και να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που έρχεται σε επαφή μαζί του. Οι δύο τους έγιναν φίλοι και ο Murray όπως τον αποκαλούσε εν συντομία ο Dio, άρχισε να του εξιστορεί τρομερές ιστορίες από τα… νιάτα του στα πρώτα χρόνια της Γης, τις οποίες ο λάτρης του μυστηρίου και της φαντασίας frontman μετέτρεπε σε τραγούδια.
Μία έρευνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ, τοποθετεί το ύψος του Murray στα 33 μέτρα!
Που τον συναντάμε…
Παρά την… αδερφική του σχέση με τον Dio, η παρουσία του στα εξώφυλλα των δίσκων του ήταν περιορισμένη και σύντομη, όμως έγραψε τη δικής της ξεχωριστή ιστορία. Μετά την πρώτη του εμφάνιση στο «Holy Diver» (1983), όπου βασανίζει με μια αλυσίδα και πνίγει έναν κληρικό στα μανιασμένα νερά της θάλασσας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική Αμερικάνικη κοινωνία των 80’s, o Murray εμφανίστηκε μόλις σε δύο ακόμη studio albums.
Στο «The Last In Line» του 1984, όπου η δαιμονική του μορφή εμφανίζεται ως… μεσσίας κάνοντας τα περίφημα «Devil Horns» και καλώντας στο πλευρό του τις εξαθλιωμένες, νεκραναστημένες ψυχές που ξεπροβάλουν από τους τάφους τους για την ημέρα της Κρίσης, ενώ απουσιάζει από το εξώφυλλο του «Sacred Heart» (1985).
Η επανεμφάνιση του είναι εντυπωσιακή, καθώς η σατανική μορφή του δεσπόζει στο επίσης αριστουργηματικό album του 1987 «Dream Evil». Ένα κοριτσάκι κοιμάται, περιτριγυρισμένο από διάφορα… περίεργα πλάσματα, με τον Murray στο παράθυρο του δωματίου να στοιχειώνει τα όνειρα του. Το «Faces In The Window», ένα από τα υπέροχα κομμάτια του δίσκου είναι γραμμένο για αυτόν…
Καθόλη τη διάρκεια της περιοδείας των τριών αυτών σπουδαίων δίσκων του… τεράστιου κοντού, ο Murray, αποτέλεσε μόνιμο σύντροφο του στη σκηνή στα live!
Η έναρξη των 90s, σηματοδοτεί και τον «θάνατο» του Murray, καθώς έκτοτε δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα έξι studio albums που κυκλοφόρησε ο Dio. Το cover του Live album του 2006 «Holy Diver», αποτελεί την επιστροφή του στο προσκήνιο για τελευταία φορά…
by rockyourlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου