15 Ιαν 2017

Πέντε δεκαετίες της έννοιας Rock Star (1967-2017)


 Αλήθεια, πως φτάσαμε εν έτει 2017 να θεωρείται Rock Star ο Justin Bieber; Τι μεταβολές δέχτηκε ο όρος; Ποια γεγονότα καθόρισαν αυτό που ζούμε σήμερα; Το rockyourlife.gr επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στην έννοια του όρου βγάζοντας πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Οδηγίες Χρήσης: Το άρθρο επικεντρώνεται ημερολογιακά στα έτη τα οποία αναγράφονται και όχι σε ολόκληρες τις δεκαετίες. Δεκάδες ονόματα απουσιάζουν αλλά η επιλογή έγινε με γνώμονα τα χαρακτηριστικά της εποχής, την ευρύτερη αποδοχή και φυσικά την απόλυτη επιτυχία. Let’s Play Ball…


Sex, Drugs & Rock n’ Roll

 Σωτήριο έτος 1967. Την ίδια ώρα που ο ηθοποιός Ronald Reagan εκλέγεται κυβερνήτης στην πολιτεία της Καλιφόρνια, οι Doorsκυκλοφορούν το πρώτο τους album. Η Αμερική υποδέχεται για πρώτη φορά τα spaghetti westerns με το “Για μια χούφτα δολάρια” ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα η δικτατορία είναι πλέον γεγονός βάζοντας σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη μοίρα οτιδήποτε έχει να κάνει με την τέχνη αν εξαιρέσει κανείς τα αριστουργήματα του «Φανερού Πράκτωρ 000», του «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια» και της «Νύχτας Γάμου».

 Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κυκλοφορούν μουσικά αραβουργήματα όπως το “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” των Beatles, το “The Satanic Majesties Request” των Rolling Stones και το ομώνυμο album των The Velvet Underground & Nico ενώ στην Ελλάδα έχουμε το Νέο Κύμα και την ταυτόχρονη άνοδο του Σταμάτη Κόκκοτα που θεωρείται το πιο hot όνομα της εποχής.

thouvou Ενώ ο Mick Jagger ενσαρκώνει κατά κοινή ομολογία τον απόλυτο Rock Star κάνει την εμφάνιση του ένας αριστερόχειρας με εξωγήινο παίξιμο κιθάρας κυκλοφορώντας το album “Are You Experienced” και ο κόσμος αλλάζει μαζί και ο καθορισμός της έννοιας Rock Star. Δεξιοτέχνης αλλά εκνευριστικά άνετος, βάζει φωτιά στις κιθάρες δημιουργώντας παροξυσμό στα διψασμένα πλήθη. Είναι η χρονιά που δοκιμάζει για πρώτη φορά LSD και η ψυχεδέλεια στέκεται με περίοπτη θέση δίπλα στη λέξη rock. Μαριχουάνα, σεξουαλικά όργια, άφθονο αλκοόλ, ξεσπάσματα βίας φαίνεται πως γι’ αυτόν συγχωρούνται εύκολα σε μια άκρως πουριτανική κοινωνία που βλέπει στο πρόσωπο του Hendrix διέξοδο σε κάθε τι που γράφει απαγορεύεται. Κλέβει εντυπώσεις με περισσή ευκολία, φθονείται από συναδέλφους του, παίζει κιθάρα όπως δεν έπαιξε ποτέ κανείς και κάνει μόδα τη σύναψη σχέσεων μεταξύ έγχρωμων και λευκών.  Αυτός είναι ο Rock Star.


Πνευματική αναζήτηση – Ιντελεκτουέλ

 Σωτήριο έτος 1977. Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με οθόνη, πληκτρολόγιο και αποθηκευτικό χώρο παρουσιάζεται επίσημα στο Σικάγο την ώρα που ο Jimmy Carter αναλαμβάνει 39ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφορεί το ντεμπούτο των Clash ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το πιο καυτό όνομα του χώρου είναι οι Fleetwood Mac με album που εκτοξεύονται παγκοσμίως στην κορυφή των charts. Εμείς από την πλευρά μας, αποφασίζουμε να προκηρύξουμε για πρώτη φορά ανοιχτό διαγωνισμό για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη eurovision με απόλυτους νικητές τον Πασχάλη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τη Μαριάννα Τόλη και τη Μπέσσυ Αργυράκη με τον διαχρονικό «ύμνο» “Μάθημα Σολφέζ”.

 Στον υπόλοιπο μουσικό κόσμο οι AC/DC κυκλοφορούν το “Let There Be Rock”, οι Pink Floyd το αριστουργηματικό Animals” ενώ οι φίλοι της μουσικής βυθίζονται σε πένθος μετά το τραγικό αεροπορικό ατύχημα των Lynyrd Skynyrd τρεις μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία του “Street Survivors”.

 Την ίδια στιγμή ο Pete Townsend προσδίδει τη δική του εκδοχή στην παρεξηγημένη, μέχρι τότε, έννοια Rock Star. Έχοντας ήδη προταθεί για Oscar καλύτερης μουσικής για την ταινία Tommy εκθειάζεται από θρυλικά ονόματα της μουσικής όπως ο Jimmy Page και ο Ritchie Blackmore παρόλο που ο τελευταίος άφηνε πάντα σπόντες για τις μουσικές του ικανότητες. Ο Townsend λατρεύει το γράψιμο,  γράφει δοκίμια για το Rolling Stone, ιδρύει τον δικό του εκδοτικό οίκο για να κυκλοφορεί κυρίως παιδικά και μουσικά βιβλία ενώ παράλληλα ανοίγει στο Λονδίνο το θρυλικό βιβλιοπωλείο Magic Bus. Η εποχή θέλει τους πάντες με θρησκευτικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις και ο Townsend βρίσκει την πνευματική του Ιθάκη στη διδασκαλία του Ινδού Meher Baba. Τα περισσότερα κομμάτια των Who εμπνέονται από τον Baba και ο Pete ανοίγει το πρώτο κέντρο ακολούθων του στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας διανυκτέρευση στους Αμερικανούς που ταξίδευαν στην Ινδία, με μόλις 1 λίρα.


Party Animal

 Σωτήριο έτος 1987. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας κατακτά την κορυφαία θέση στο ευρωμπάσκετ και όσοι δεν γνωρίζουν αγγλικά για να τραγουδήσουν το “The Final Countdown”, σιγοψιθυρίζουν στους δρόμους το γνωστό, σχεδόν, σε όλους “με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά” που αποτελούσε διασκευή του “Με το στόμα γεμάτο φιλιά” που τραγουδούσε ο Λεωνίδας Βελής την ίδια χρονιά με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 Σχεδόν ένα μήνα μετά οι Bon Jovi παίζουν headliners στο “Monsters of Rock” μπροστά σε περισσότερους από 80.000 βρεγμένους θεατές μιας και εκείνη την ημέρα στο Donington έριχνε καρεκλοπόδαρα. Ήταν εκείνη τη ημέρα που μαζί τους στη σκηνή ανέβηκαν ο Bruce Dickinson, ο Paul Stanley και ο Dee Snider για να τραγουδήσουν το “We’ re an American Band”.

 Μέσα σε μια χρονιά το συγκρότημα από το New Jersey έδωσε πάνω από 130 συναυλίες αποκομίζοντας σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια.  Ναι, είναι η εποχή που ο Jon Bon Jovi ακόμα και να φτύσει, το προϊόν μαζεύεται και πωλείται με τις ιδιότητες του βασιλικού πολτού ανάμεσα σε δηλωμένους ή και όχι οπαδούς, ενώ το δασύτριχο στήθος του γίνεται σημείο αναφοράς μετά από αυτό του Tom Selleck που κυριαρχούσε στα media από τις αρχές της δεκαετίας μέσα από την τηλεοπτική σειρά Magnum. Με ένα album που έχει πουλήσει σχεδόν 15 εκατομμύρια παγκοσμίως, ο όρος rock star λαμβάνει σάρκα και οστά δημιουργώντας το απόλυτο ανδρικό είδωλο που κάθε γυναίκα ήθελε στην αγκαλιά της. Τα μαλλιά χτενίζονται απαραίτητα με πιστολάκι, τα κρόσσια κρέμονται με αφθονία από τα δερμάτινα μπουφάν ενώ η πιο συζητημένη συνάντηση της χρονιάς θεωρείται αυτή του Jon με τον Michael Jackson.


Οικολογική Συνείδηση

 Σωτήριο έτος 1997.  Είναι η χρονιά που κάθε μουσικό έντυπο που σέβεται τον εαυτό του δημιουργεί λίστες αποκλειστικά με τα καλύτερα alternative album με πολλά από αυτά να συμπεριλαμβάνουν καλλιτέχνες από τον Nick Cave και τον Morrissey μέχρι τον David Bowie και τους Radiohead. Σε γενικές γραμμές το 1997 μόνο οι Stratovarius θεωρείται ότι δεν παίζουν alternative αλλά και αυτό ακόμα ελέγχεται. Πλέον δεν θεωρείσαι ψαγμένος progressive οπαδός αν ακούς Dream Theater αλλά μόνο αν έχεις σε περίοπτη θέση το “Ok Computer” των Radiohead ενώ ο Bruce Dickinson κυκλοφορεί κατά κοινή ομολογία το καλύτερο Iron Maiden album των τελευταίων ετών, οι οπαδοί των οποίων γελάνε χαιρέκακα με το “Reload” των Metallica.

 Σε κάθε σοβαρό καφέ-μπαρ ακούγεται τουλάχιστον μια φορά την ώρα το “I Want You” των Savage Garden, οι ιδιοκτήτες με μεταλλικές ρίζες βάζουν με το έτσι θέλω το “The Memory Remains” των Metallica ενώ αυτοί με παλιομοδίτικα γούστα λένε στον Dj να χώσει αραιά και που το “Don’t Speak” των No Doubt.

 Ο Bono των U2 αντιπροσωπεύει πλέον τον απόλυτο τύπο του Rock Star. Με οικολογικές ανησυχίες, συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, γυρίσματα βραβευμένων ντοκιμαντέρ, συναυλίες κατά της φτώχειας  και με τη δυνατότητα αγοράς ενός διαμερίσματος στο San Remo του Manhattan έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Steve Jobs, απολαμβάνει τα δεκάδες βραβεία Grammy του, έχοντας με το μέρος του την πλειοψηφία της rock δημοσιογραφίας που εκθειάζει πλέον κάθε συμβολή της λούπας και γενικότερα τη χρήση της τεχνολογίας στο rock ιδίωμα. Ο ίδιος, κυκλοφορεί με τους U2 το album “Pop” δημιουργώντας σουρεαλιστικούς συνειρμούς για το πώς ένας Rock Star χρησιμοποιεί τόσο επιδεικτικά και ακομπλεξάριστα τη λέξη “Pop”. Με μια περιοδεία που παρακολουθούν κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη LED οθόνη που έχει κατασκευαστεί ποτέ ως μέρος του stage show εκείνης της χρονιάς. Ως βασική μονάδα μέτρησης του δολαρίου χρησιμοποιεί το εκατομμύριο.


Η ζωή με μισό μάτι

 Σωτήριο έτος 2007. Ο Steve Jobs τον πρώτο μήνα του έτους παρουσιάζει την πρώτη συσκευή iphone αλλάζοντας μια για πάντα τα κινητά τηλέφωνα. Έχοντας ως δεδομένο ότι τα reality μπορούν να δημιουργήσουν μουσικά είδωλα, ο Chris Daughtry προερχόμενος από το American Idol κάνει το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο αποδεικνύοντας ότι η συνταγή των Nickelback μπορεί να γίνει ίσως και με καλύτερο τρόπο. Η ανησυχητική τάση που θέλει  ψυχολογικά διαταραγμένους νέους να καταφεύγουν στη βία παίρνει σάρκα και οστά με δύο τραγικά περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Φιλανδία που αφήνουν νεκρούς σχεδόν 40 μαθητές. Στην Ελλάδα εκείνο το καλοκαίρι ζούμε τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει του 49. Η μιζέρια, η απόγνωση η θλίψη έχει περάσει ήδη στη μουσική με τους Emo να βρίσκονται παντού ακόμα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel. Όλα είναι μαύρα, το πολύ ασπρόμαυρα.

 Ασπρόμαυρο εξώφυλλο οι Linkin Park, ασπρόμαυρο εξώφυλλο οι Foo Fighters, οι Machine Head (The Blackening), οι DarkTranquillity, οι Down, oι Neurosis. “Year Zero” οι Nine Inch Nails, ο «αγαπημένος χειρότερος εφιάλτης» για τους Arctic Monkeys, “Fear of a Blank Planet” για τους Porcupine Tree και η ζωή (λέμε τώρα) συνεχίζεται.

 Ίσια ξασμένα μαύρα μαλλιά με μια φράντζα στο πλάι γιατί ο απόλυτος και βαθύτατος συναισθηματισμός θέλει τους πάντες να βλέπουν τη ζωή με μισό μάτι. Το ίδιο βλέπει τον κόσμο και ο Gerard Way των My Chemical Romance μόνο που τα μαλλιά του είναι λευκόξανθα. Έχοντας στο σχολείο μουσικό είδωλο των Jon Bon Jovi, βρέθηκε κάποια στιγμή με το κεφάλι στο πάτωμα και ένα Magnum 357 να τον σημαδεύει. Το 2007 είναι η χρονιά που παντρεύεται την αγαπημένη του Lyn–Z μπασίστρια των Mindless SelfIndulgence έχοντας στις αποσκευές του ένα album που έχει γίνει νούμερο ένα στην Αμερική, νούμερο δύο στη Μεγάλη Βρετανία πουλώντας περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντίτυπα τη στιγμή που η μουσική βιομηχανία καταρρέει. 133 συναυλίες μέσα σε ένα χρόνο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου έχοντας μαζί τους του Muse, τους Funeral For A Friend και τον Billy Talent. Είναι η χρονιά που ο Way κυκλοφορεί το Comic Book “The Umbrella Academy” παίρνοντας μερικά βραβεία ακόμα δεξιά και αριστερά και κάνοντας κάθε νέο ηλικίας 14 με 25 να θέλει να ζωγραφίζει φέρετρα και ανδρείκελα στο ύφος του Τιμ Μπάρτον.



 2017: Ξημερώνει η μέρα που ο καθένας επιθυμεί να ξεχάσει τη χρονιά που έφυγε. Ο Justin Bieber γράφει το όνομα του με metal γραμματοσειρά, η Lady Gaga φωτογραφίζεται με τους Iron Maiden και για βραβείο Grammy rock τραγουδιού προτείνεται η Beyonce. Όλοι αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά αλλά κανένας δεν ξέρει τι είναι. Το Black Metal έχει την αποδοχή της pop μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αγορά βινυλίου είναι το σημερινό χρηματιστήριο και απόλυτος Rock Star θεωρείται ακόμα ο Mick Jagger αν και στην  Ελλάδα έχουμε διαφορετική γνώμη μιας και οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν συναυλία για δύο χρόνια μετά, με την προπώληση εισιτηρίων να έχει ήδη ξεκινήσει. Η λέξη rock είναι τόσο αφαιρετική που κάποιοι βάζουν με άνεση δίπλα της από τις Μέλισσες μέχρι τους Mayhem. Η ζωή συνεχίζεται με το μέλλον να φαίνεται κωμικοτραγικό όπως σε πολλά σημεία και αυτό άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου