Μέσα από μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian και που μας έρχεται από το πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, η επιστήμη έρχεται να διαψεύσει… τον εαυτό της και να υποστηρίξει πως η punk μουσική δεν μας γεμίζει με θυμό, αλλά μας γαληνεύει… Στόχος των ερευνητών ήταν να εξακριβώσουν το αν ισχύει η γνωστή πεποίθηση πως η ακραία μουσική οδηγεί και σε ακραίες πράξεις. Προς έκπληξή τους όμως, τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, έδειξαν το ακριβώς αντίθετο.
Πιο συγκεκριμένα, οι Dr. Genevieve Dingle και Leah Sharman, διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποία συμμετείχαν 39 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 34, οι οποίοι ακούν τακτικά «ακραία» μουσική. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στον όρο «ακραία», συμπεριλαμβάνουν εκτός από την punk, και άλλα είδη μουσικής όπως οι heavy metal, hardcore, emo και screamo. Οι 39 συμμετέχοντες τέθηκαν για 16 λεπτά σε κατάσταση στην οποία ευνοείται η εκδήλωση θυμού και συζήτησαν για πράγματα που τους ενοχλούν όπως οι σχέσεις, τα χρήματα και η δουλειά. Μετά το πέρας των 16 λεπτών και αφού εξαγριώθηκαν με… τεχνητό τρόπο, οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους παρέμειναν ήσυχοι και οι άλλοι μισοί άκουσαν την αγαπημένη τους, «επιθετική» μουσική.
Αυτό που εξέπληξε τους Dr. Dingle και Sharman όμως, ήταν το ότι αυτοί που το έριξαν στη μουσική, έδειχναν το ίδιο ήρεμοι με αυτούς που κάθονταν σιωπηλοί.
“Η μουσική τους βοήθησε να εξερευνήσουν την πλήρη γκάμα των αισθημάτων που ένιωσαν, αλλά τους έκανε να νιώσουν και πιο ενεργοί και εμπνευσμένοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα επίπεδα εχθρότητας, ευερεθιστότητας και άγχους μειώθηκαν όταν άκουσαν μουσική, και η πιο σημαντική αλλαγή που αναφέρθηκε ήταν το επίπεδο έμπνευσης που ένιωσαν.”
Σε ένα δεύτερο μέρος της, η ίδια έρευνα εξέτασε το ακριβές είδος της μουσικής που επέλεξαν να ακούσουν οι συμμετέχοντες, αφότου θύμωσαν. Ενώ οι μισοί από αυτούς διάλεξαν κομμάτια με επιθετικά και «θυμωμένα», οι άλλοι μισοί προτίμησαν τραγούδια με θέματα απομόνωσης και λύπης.
“Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως χρησιμοποιούν τη μουσική για να ενισχύσουν την ευτυχία τους, να βυθιστούν σε συναισθήματα αγάπης και να τονώσουν την ευεξία τους.”
Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες έρευνες, εκτός από το ότι θα πρέπει εξαρχής να τις αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία, οι ίδιοι οι επιστήμονες επισημαίνουν και εδώ την παραδοχή πως η παραπάνω έρευνα έχει αρκετούς περιορισμούς (ελεγχόμενες καταστάσεις αντί ρεαλιστικού κοινωνικού περιβάλλοντος, έκθεση στο θυμό μέσω συζήτησης και όχι με φυσικό τρόπο κ.ά.). Ωστόσο, παραμένουν στο συμπέρασμά τους πως «η ακραία μουσική αντιπαραβάλλεται στον θυμό και βοηθάει στην επεξεργασία του», αντίθετα με την κοινή αντίληψη πως τον δημιουργεί ή τον ευνοεί.
by straightonmusic
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου