19 Ιαν 2017

10 εμβληματικές μασκότ metal συγκροτημάτων και η ιστορία τους


 Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις! Παρότι το βασικό χαρακτηριστικό μιας μπάντας είναι ο ήχος της, πολλές φορές όταν ακούς το όνομα ενός συγκροτήματος, αντί μελωδίας, στο μυαλό σου έρχεται μια συγκεκριμένη εικόνα όπως οι στιλιστικές επιλογές των μελών ή στην περίπτωσή μας κάποιος φανταστικός χαρακτήρας. Στη metal σκηνή συναντάμε πολύ συχνά χαρακτήρες συνυφασμένους με συγκεκριμένα συγκροτήματα, οι οποίοι βοηθάνε σε θέματα marketing και σε πολλές περιπτώσεις σε θέματα έμπνευσης.

 Οι λεγόμενες μασκότ άρχισαν να εδραιώνονται στη μουσική και ειδικά στη metal περίπου τη δεκαετία του ’80. Από τότε ολοένα και περισσότερες μπάντες δημιουργούν τις δικές τους μασκότ με αποτέλεσμα να βλέπεις fans ανά τον κόσμο να φορούν μπλούζες και να έχουν τατουάζ με, συνήθως, τρομακτικές φιγούρες. Έτσι φτάνουμε στο σημείο βλέποντας μια απλή εικόνα να ακούμε ένα σωρό μελωδίες. Εμείς, λοιπόν, μαζέψαμε δέκα από τις πιο δημοφιλείς μασκότ metal συγκροτημάτων και μαζί με την ιστορία της καθεμίας σας τις παρουσιάζουμε.

Set Abominae – Iced Earth

Something Wicked This Way Comes – Iced Earth / Εξώφυλλο

 Ο Set Abominae έκανε την εμφάνισή του το 1998 (ένα χρόνο πριν το θρυλικό ‘Alive in Athens’) στον δίσκο ‘Something Wicked This Way Comes’ του οποίου ο τίτλος προέρχεται από έναν στίχο του Μάκβεθ. Η ιστορία του πάει κάπως έτσι: Οι άνθρωποι εισβάλλουν στη Γη και σκοτώνουν την αρχική φυλή, τους Setians, που κατοικούσαν εκεί. Οι 10.000 Setians που έμειναν ζωντανοί κρύβονται στα βουνά και περιμένουν τον Μεσσία που θα εκδικηθεί τους ανθρώπους, τον Set Abominae. Η θρυλική μασκότ των Iced Earth εμφανίζεται σε δύο ακόμα δίσκους, τους ‘Framing Armageddon: Something Wicked Part 1’ (2007) και ‘The Crucible of Man: Something Wicked Part 2’ (2008), σκιαγραφόντας το πορτραίτο ενός «μυθολογικού τέρατος» που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από βιβλίο του Τόλκιν.

Violent Mind – Kreator

Coma of Souls – Kreator / Εξώφυλλο

 Το Violent Mind είναι ένα από τα πιο creepy σκίτσα που μπορείς να βρεις σε μασκότ συγκροτημάτων και απεικονίζει (στην αρχική του μορφή τουλάχιστον) ένα κεφάλι «ανοιγμένο», μέσα στο οποίο απεικονίζονται σκηνές βίας. Από δίσκο σε δίσκο αποδίδεται διαφορετικά, χωρίς βέβαια να χάνει τα βασικά του χαρακτηριστικά. Το Violent Mind (όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του) εκπροσωπεί το «κακό» που υπάρχει μέσα στο μυαλό των ανθρώπων. Το διάσημο αυτό κεφάλι των Kreator έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον δίσκο ‘Coma of Souls’ (1990) και από τότε έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στους δίσκους ‘Violent Revolution’ (2001), ‘Enemy of God’ (2005) και ‘Hordes of Chaos’ (2009).

Henry – Black Sabbath

Henry – Black Sabbath

 Ο Henry ίσως να είναι η μασκότ με το μεγαλύτερο μυστήριο. Γνωστή και με ονόματα όπως Fallen Angel, Flying Angel και Flying Devil, μάλλον έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε μπλουζάκια/αφίσες για το tour των Black Sabbath με τίτλο ‘Never Say Die’ (1978). Παρότι ο Henry εμφανίζεται πολύ σποραδικά σε δίσκους, μπλούζες κτλ, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους «χαρακτήρες» της metal, έχει κατά βάση χρησιμοποιηθεί σε εξώφυλλα συλλογών της μπάντας όπως στο ‘Black Sabbath: The Dio Years’ και κατά καιρούς ο Geezer Butler και ο Bill Ward έχουν «στολίσει» τα μουσικά τους όργανα με τον «εκπεσόντα άγγελο».

Roy – Children of Bodom

Follow the Reaper – Children of Bodom / Εξώφυλλο

 Ο Roy δεν είναι άλλος από τον «Grim the Ripper» που συντροφεύει τους Children of Bodom σε κάθε τους δίσκο. Παίρνοντας διαφορετικές «πόζες» κάθε φορά, ο αιμοδιψής αυτός χαρακτήρας είναι πάντα συνεπής στο ραντεβού του με τους fans της μπάντας, κρατώντας το αγαπημένο του αξεσουάρ, το δρεπάνι. Ο Roy έχει εμφανιστεί σε πάνω από εννιά άλμπουμ των Children of Bodom και δικαίως θεωρείται ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές μασκότ στη μουσική.

The Guy – Disturbed

The Sickness – Disturbed / Εξώφυλλο

 Ξεκινώντας δειλά-δειλά από το πρώτο studio album των Disturbed, ‘The Sickness’ (2000), ο The Guy αρχικά εμφανιζόταν σαν μια άσπρη ασθενική αλλά και οργισμένη φιγούρα της οποίας βλέπαμε μόνο το κεφάλι. Στο τέταρτο άλμπουμ, όμως, ‘Indestructible’ (2008), απεικονίζεται ολόκληρος με έναν τρόπο που σίγουρα συνάδει με τον τίτλο. Θυμίζοντας «καταραμένο» σούπερ-ήρωα, ο The Guy έχει τις εξής υπερδυνάμεις: μπορεί να πετάει, να επιβιώνει στο διάστημα, έχει μαγικές ιδιότητες και είναι άφθαρτος.

Jack O. Lantern – Helloween

Helloween  Straight Out of Hell / Εξώφυλλο

 Η συγκεκριμένη μασκότ είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση καθώς αναφερόμαστε στην κολοκύθα που χρησιμοποιήθηκε αντί του γράμματος «O» στη λέξη «Helloween». Καθώς το όνομα της μπάντας είναι παράφραση του Halloween, ο Jack O. Lantern φαντάζει ως η ιδανική επιλογή που συνοδεύει το logo του συγκροτήματος εξ αρχής. Παρά το γεγονός ότι συνήθως εμφανίζεται μόνο το κεφάλι του, σε κάποιες περιπτώσεις αποκτά και σώμα, όπως στον δίσκο ‘Metal Jukebox’ του 1999 ή στο ‘Straight Out of Hell’ του 2013 σε απεικονίσεις ανάλογες με τους τίτλους των δίσκων.

Murray – Dio

Holy Diver – Dio / Εξώφυλλο

 Ο Murray συντροφεύει, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, τη θρυλική μπάντα του Dio. Μας συστήνεται, λοιπόν, στο ‘Holy Diver’ (1983) και, αργότερα, εμφανίζεται στα εξώφυλλα των δίσκων ‘The Last In Line’ (1984) και ‘Dream Evil’ (1987). Με πραγματικό όνομα Murralsee, ο Murray είναι ο γιος του κυβερνήτη μιας από τις δύο φυλές που κατοικούσαν στη Γη πριν από τους ανθρώπους. Όταν, λοιπόν, ο πατέρας του και κυβερνήτης της φυλής των Malcovian προσπάθησε να τον σκοτώσει, η μητέρα του του έδωσε ένα υπνωτικό φίλτρο και ο Murray ξύπνησε περίπου ένα τρισεκατομμύριο(!) χρόνια μετά. Έτσι, ο Dio τον γνώρισε σε ένα δάσος στο οποίο έψαχνε για νέους μύθους και αμέσως έγιναν «αχώριστοι φίλοι».

Vic Rattlehead – Megadeth

Megadeth – Peace Sells... but Who's Buying? / Εξώφυλλο

 Η συγκεκριμένη μασκότ είναι η προσωποποίηση της γνωστής φράσης των τριών σοφών πιθήκων: «Δεν ακούω κανένα κακό, δεν βλέπω κανένα κακό και δεν ομιλώ για κανένα κακό» (See no evil, hear no evil, speak no evil), αφού έχει καλυμμένα μάτια και αφτιά και «ραμμένο» στόμα. Ο Vic Rattlehead συντροφεύει τους Megadeth από τον πρώτο τους δίσκο, ‘Killing Is My Business… and Business Is Good!’ (1985), παρέμεινε για τους τρεις επόμενους (ως το ‘Rust in Peace’) και έκανε την επανεμφάνισή του όταν οι Megadeth προσπάθησαν να ξαναγυρίσουν σε πιο κλασσικά (μουσικά) μονοπάτια με το ‘The World Needs a Hero’ του 2001. Πρωταρχικά το σχέδιο είχε σκιτσαριστεί από τον ίδιο τον Dave Mustaine, αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο χάθηκε και εν τέλει δημιουργήθηκε ένας τελείως διαφορετικός χαρακτήρας. Το Vic προέρχεται από τη λέξη «victim» (θύμα) και το «Rattlehead» από μία φράση που έλεγε στον Mustaine η μητέρα του για το headbanging.

Snaggletooth – Motörhead

Motörhead – Motörhead / Εξώφυλλο

 Ο Snaggletooth είναι ακόμα μια μασκότ που η ιστορία της ξεκινάει μαζί με αυτή της μπάντας. Η μορφή του σε προκαταβάλει σχετικά με το τι πρόκειται να ακούσεις απ’ αυτό το συγκρότημα πράγμα που ήταν και ο σκοπός του δημιουργού του, που σχεδίασε ένα υβρίδιο κρανίου ζώου και ανθρώπου. Απεικονίζεται σε πάνω από τα μισά άλμπουμ των Motörhead, μπορείς να βρεις όλων των ειδών τα αναμνηστικά με το σχέδιο του Snaggletooth και είναι, σχεδόν, η μασκότ της metal γενικά (μαζί με αυτήν που ακολουθεί).

Eddie – Iron Maiden

Iron Maiden – Iron Maiden / Εξώφυλλο

 Κανείς δεν περίμενε κάποια άλλη μασκότ στην κορυφή από τον Eddie και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τους Iron Maiden χωρίς τον Eddie, αφού πριν ακόμα ο Bruce Dickinson πάρει τη θέση του frontman αυτός ήταν εκεί. Ανά τους καιρούς αλλάζει κάπως η μορφή του, κάποιες φορές εμφανίζεται ως cyborg, άλλες φορές ως μούμια και έχει αποδοθεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με το θέμα του δίσκου. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πολλές περιπέτειες, συνεχίζει να επιστρέφει δριμύτερος σε κάθε δίσκο όπως επίσης συνεχίζει να εμφανίζεται στα live των Iron Maiden και να «παίζει» με τα μέλη της μπάντας on stage. O Eddie είναι η μεγαλύτερη φανταστική μορφή της metal σκηνής και κατά κάποιο τρόπο είναι και εκείνος ένα από τα μέλη των Iron Maiden.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου