4 Ιαν 2017

Hotel California: Οι περίφημες ιστορίες γύρω από το έπος των Eagles


 Είναι μία από τις πιο γλυκές μελωδίες των ’70s. Είναι ένα από τα πρώτα κομμάτια που γνωρίζεις όταν εισέρχεσαι στον μαγικό κόσμο της ροκ μουσικής και ένα από τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό ως κορυφαία και εμβληματικά του είδους. Παράλληλα, είναι διαχρονικό και αποτελεί must επιλογή για κάθε ταξιδιάρικη, καλοκαιρινή κασέτα/playlist, ενώ το κιθαριστικό σόλο ενέπνευσε αμέτρητους ανθρώπους να αρχίσουν να γραντζουνάνε μία κιθάρα. Σίγουρα το πιο εμπορικά επιτυχημένο και χαρακτηριστικό τραγούδι των Eagles. Φυσικά, ο λόγος για το ‘Hotel California’, το ομώνυμο τραγούδι από το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι «Αετοί», το 1976, που περιέχει ακόμα δύο μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος: τα ‘Life in the Fast Lane’ και ‘New Kid in Town’.

 Εκτός από όλα τα παραπάνω όμως, πρόκειται και για ένα τραγούδι που έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και έρευνας από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Με μία απλή βόλτα στο Διαδίκτυο, θα δείτε δεκάδες θεωρίες να περιβάλλουν το ‘Hotel California’. Οι περισσότερες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις μεταφορές των στίχων ή να τοποθετήσουν κάπου στο χάρτη ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Κάποιες από αυτές δείχνουν να έχουν κάποια βάση και άλλες φαίνονται, από την πρώτη ανάγνωση, πολύ τραβηγμένες… Βέβαια το πώς ερμηνεύεται ένας στίχος, έγκειται στο πώς τον αντιλαμβάνεται ο καθένας ξεχωριστά, όπως και το πόσο καλά γνωρίζει το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο γράφτηκε το κομμάτι, δηλαδή την εποχή και την μπάντα την ίδια. Και κάπου εδώ, λοιπόν, έρχονται και οι δηλώσεις των ίδιων των μελών των Eagles, για να διαφωτίσουν λίγο περισσότερο τα πράγματα, αν και όλοι τους έχουν αρνηθεί να αναλύσουν το κομμάτι στίχο-στίχο. Και εδώ που τα λέμε, καλά κάνουν. Γιατί τι θα ήταν η ροκ μουσική, χωρίς λίγο μυστήριο…

 Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η μουσική του ‘Hotel California’ πιστώνεται στον Don Felder, και η ιστορία του τραγουδιού, ουσιαστικά, ξεκίνησε όταν ο κιθαρίστας ανέσυρε ένα δικό του instrumental demo με τίτλο ‘Mexican Reggae’, το 1974-1975. Δουλεύοντας πάνω στη μουσική με βάση αυτό το κομμάτι, από το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει στο εξωτικό Malibu της California, το ‘Hotel California’ είχε ήδη αρχίσει σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά.

 “Είχα μόλις νοικιάσει αυτό το σπίτι στην παραλία, στο Malibu. Θυμάμαι να κάθομαι στο καθιστικό, με όλες τις πόρτες ανοικτές, μία φανταστική μέρα του Ιουλίου. Είχα τη 12χορδη ακουστική κιθάρα μου και άρχισα να πειραματίζομαι. Και έτσι βγήκαν οι μελωδίες του ‘Hotel California’… Οι Eagles είχαν μία country-rock κατεύθυνση. Εγώ προστέθηκα στη μπάντα για την ηλεκτρική κιθάρα και για να τους βοηθήσω να γίνουν πιο rock’n’roll. Όταν έγραψα το ‘Hotel California’, ήξερα ότι είναι μοναδικό, αλλά δεν ήξερα αν ήταν κατάλληλο για τους Eagles.”

 Όταν, λοιπόν, το παρουσίασε στους Don Henley, Randy Meisner, Joe Walsh και Glenn Frey (έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες), αυτοί ενθουσιάστηκαν από την κιθάρα και τις latin και reaggae επιρροές του τραγουδιού, και έτσι η μπάντα αποφάσισε να το προχωρήσει, γράφοντας τους στίχους. Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος (‘Mexican Reggae’) ακολούθησε το κομμάτι για ένα διάστημα, μέχρι οι Eagles να καταλήξουν στο ‘Hotel California’. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τον Μάρτη του 1976 και κυκλοφόρησε στο ομότιτλο άλμπουμ, λίγους μήνες αργότερα αλλά και ως single την επόμενη χρονιά.

 Περιγράφοντας τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ, ο Don Henley έχει δηλώσει: “Περάσαμε 8 μήνες στο στούντιο, «γυαλίζοντας» τα κομμάτια στίχο-στίχο και στροφή-στροφή. Απλώς κλειδωθήκαμε μέσα. Είχαμε ένα ψυγείο, ένα τραπέζι ping-pong, πατίνια και μερικά κρεβάτια. Κάποιες φορές μπαίναμε μέσα και καθόμασταν έως και τρεις μέρες.”

 Η επιτυχία του ‘Hotel California’ ήταν άμεση. To τραγούδι έφτασε στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα (το άλμπουμ είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα του περασμένου αιώνα), κέρδισε Grammy, αποκάλυψε διαφορετικές πτυχές στον country rock ήχο των Eagles και συνετέλεσε στο να γίνουν ακόμα πιο δημοφιλείς. Βρίσκεται, φυσικά, στις λίστες του Rolling Stone και του Hall Of Fame με τα κορυφαία τραγούδια στην ιστορία της ροκ, ενώ και το σόλο της κιθάρας έχει την δική του τιμητική, αφού το περιοδικό Guitar το κατέταξε στην όγδοη θέση με τα κορυφαία που έχουμε ακούσει ποτέ.

 Όπως ήταν, λοιπόν, λογικό και όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αυτή η τεράστια επιτυχία του μυστηριώδους, ‘Hotel California’, εδώ και δεκαετίες, εμπνέει τον κόσμο να αναζητήσει τόσο την προέλευση του τίτλου του όσο και αυτό που εκφράζουν οι στίχοι. Το πρώτο πράγμα που αναρωτιέται κάποιος που ακούει το τραγούδι (όπως και με το ‘House Of The Rising Sun’ κ.ά.), είναι το εάν το κομμάτι μιλάει για ένα πραγματικό ξενοδοχείο και αν αυτό ισχύει, το πού αυτό βρίσκεται. Αλλά και οι μεταφορικοί στίχοι, για κάποιους, κρύβουν αρκετά βαθύτερα νοήματα και συμβολίζουν πρόσωπα και περιστατικά. Πάμε να δούμε μερικές από τις θεωρίες αυτές.


Το ξενοδοχείο στο Μεξικό

 Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που ονομάζεται «Hotel California» και βρίσκεται στο Todos Santos του Μεξικό (δείτε το εδώ), οι Eagles έγραψαν το θρυλικό κομμάτι σε ένα από τα δωμάτιά του. Αυτή η ιστορία, μέσα στα χρόνια έγινε κανονικός θρύλος. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι πως πρόκειται για αστικό μύθο και ότι ο φίλος μας προσπάθησε απλώς να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του τραγουδιού αφού, σύμφωνα με τη μπάντα, κανένα από τα μέλη της δεν έχει επισκεφτεί ποτέ το εν λόγω ξενοδοχείο. Βέβαια, βλέποντας την ομοιότητα της περιοχής του Todos Santos με το πλάνο από το Beverly Hills Hotel που κοσμεί το εξώφυλλο του Hotel California, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο εύκολο θα ήταν να πιστέψει κάποιος την ιστορία του ξενοδόχου.


Η ψυχιατρική κλινική στο Los Angeles

 Αυτή η θεωρία υποστηρίζει πως το Hotel California αναφέρεται έμμεσα σε ένα ψυχιατρείο στο Camarillo της California. Το ψευδώνυμο της κλινικής ήταν «Hotel California» και στα 60 χρόνια λειτουργίας της (έκλεισε το 1997), φιλοξένησε χιλιάδες ψυχασθενείς. Κάποιοι λένε, λοιπόν, ότι οι στίχοι του τραγουδιού των Eagles περιγράφουν το πώς θα περιέγραφε ένας ασθενής αυτά που θα έβλεπε όταν θα έφτανε στην κλινική. Creepy, spooky και όλα τα σχετικά

This could be Heaven or this could be Hell
Then she lit up a candle and she showed me the way
There were voices down the corridor,
I thought I heard them say

….

You can check-out any time you like,
But you can never leave!


Ο κανιβαλισμός και η λατρεία του Σατανά (!)

 Εντάξει αυτό το βάλαμε πιο πολύ για πλάκα. Αλλά υπάρχουν όντως άνθρωποι που το πιστεύουν, παρουσιάζοντας κάποια… ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο στίχος «You can check-out any time you like, but you can never leave!» αναφέρεται σε ένα φανταστικό ή πραγματικό ξενοδοχείο όπου κάποιοι κανίβαλοι δέχονται επισκέπτες και τους σερβίρουν για.. βραδινό.

 Ακόμα μεγαλύτερο mindfuck όμως, είναι αυτό που θα δείτε τώρα. Ρίξτε μια ματιά στο οπισθόφυλλο του album. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άποψης περί σατανικών αναφορών στο ‘Hotel California’ (είναι μάλλον οι ίδιοι που λένε για το ‘Stairway To Heaven’), η φιγούρα/φάντασμα που αχνοφαίνεται ψηλά στο μπαλκόνι και μοιάζει να έχει ξεπεταχτεί από ταινία τρόμου, είναι ο Anton LaVey, ιδρυτής της εκκλησίας του Σατανά και συγγραφέας της Σατανικής Βίβλου, ενώ οι στίχοι «can’t kill the beast» και «you can never leave!» είναι στο ίδιο, …σατανικό μήκος κύματος! Φωτιά να πέσει να μας κάψει θα πω εγώ και συνεχίζω.


Τα ναρκωτικά

 Κακά τα ψέματα, ναρκωτικά και rock’n’roll είναι δύο πολύ αγαπημένα μεταξύ τους αδερφάκια. Υπάρχουν, λοιπόν, κι εδώ άνθρωποι που συνδέουν το ‘Hotel California’ με την μαριχουάνα και την κοκαΐνη. Όσον αφορά το δεύτερο, λέγεται πως το όλο ύφος του τραγουδιού εκφράζει το ταξίδι του εθισμού στην κοκαΐνη (Angie;), ενώ για την μαριχουάνα υπάρχει η άποψη πως ο στίχος «Warm smell of colitas, rising up through the air» αναφέρεται στη μυρωδιά της κάνναβης.

 Μάλιστα, η λέξη «colitas» σημαίνει «μικρές ουρίτσες» στα ισπανικά, οι οποίες πιθανόν να αναφέρονται στα… μπουμπούκια της μαριχουάνας. Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν ότι, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και τον αμέσως προηγούμενο στίχο («On a dark desert highway, cool wind in my hair…Warm smell of colitas rising up through the air»), η λέξη «colitas» εννοεί το λουλούδι Colita de Rata που φυτρώνει στην έρημο. Και αυτό, σίγουρα βγάζει νόημα.


…Και η αλήθεια

 Αν υποθέσουμε πως η αλήθεια βρίσκεται (εκτός από τους Pink Floyd) και στις δηλώσεις των μελών των Eagles για το κομμάτι, τότε το ‘Hotel California’ σίγουρα δεν αναφέρεται και δεν γράφτηκε σε κάποιο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Αυτό που ενέπνευσε τους Eagles για τον τίτλο του άλμπουμ τους και της σπουδαίας μπαλάντας τους αλλά και τους στίχους της, ήταν το «γκλαμουράτο» Beverly Hills Hotel που βρίσκεται, όπως προείπαμε, και στο εξώφυλλο του δίσκου και συχνά αναφέρεται και ως «Pink Palace».

 Δεν ήταν μόνο το ότι βρίσκονταν στο Los Angeles, αλλά και το ότι το ξενοδοχείο αυτό συμβόλιζε έναν διαφορετικό κόσμο και τρόπο ζωής από αυτόν που ήξεραν. Οι Eagles έπαιζαν, κατά βάση, country rock και δεν είχαν μεγαλώσει σε κοσμοπολίτικες πόλεις. Και εκείνη τη στιγμή, ήταν «επιτυχημένοι»: Είχαν καλό όνομα, περιόδευαν στην Αμερική και περιβάλλονταν από δόξα, λεφτά, γυναίκες και ναρκωτικά. Συνεπώς το ‘Hotel California’ ήταν η τέλεια αλληγορία για την απώλεια της αθωότητας, τον ηδονισμό, την υπερβολή και την λαγνεία που, εκείνη την εποχή, άκμαζαν στην Νότια California. Στοιχεία τα οποία οι Eagles, πολύ ειλικρινά, δεν «καταδικάζουν», αλλά, όντας και οι ίδιοι «μαγεμένοι» από αυτά, εκφράζουν σκέψεις και προβληματισμούς, προειδοποιώντας τους επόμενους… επισκέπτες.

 Όπως έχει παλιότερα δηλώσει ο Don Henley: “Τότε ζούσαμε μία εκτενή «εκπαίδευση» στη ζωή, στην αγάπη, στις business. Το Beverly Hills ήταν ακόμα ένα μυθικό μέρος για εμάς. Ήμασταν όλοι παιδιά μεσαίας τάξης. Κατά μία άποψη, έγινε για εμάς ένα σύμβολο και το ‘Hotel California’ εξέφραζε όλα αυτά που σήμαινε για εμάς η καλή ζωή στο Los Angeles. Συνοψίζοντας σε μία πρόταση, θα έλεγα πως ήταν το πρώτο τέλος της αθωότητας.”

 Ακόμη, ο Don Felder έχει πει σε συνέντευξή του: “Ο Don και ο Glenn έγραψαν τους περισσότερους στίχους. Όλοι μας οδηγούσαμε στο Los Angeles τα βράδια. Κανείς μας δεν ήταν από την California και όταν οδηγείς στο Los Angeles βράδυ… Μπορείς να δεις αυτήν τη λάμψη από τα φώτα στον ορίζοντα και οι εικόνες αρχίζουν να «τρέχουν» στο μυαλό σου και όλα τα όνειρα που έχεις… Έτσι ξεκινήσαμε να γράφουμε το κομμάτι.

 Ενώ, ο Glenn Frey περιέγραφε το κομμάτι κάπως έτσι: Ήταν η σκοτεινή πλευρά του Παραδείσου. Το οποίο ήταν πάνω-κάτω αυτό που ζούσαμε στο Los Angeles, εκείνη την περίοδο.”

 Σίγουρα είναι αρκετά ενδιαφέρουσες οι ιστορίες γύρω από το κομμάτι και χρήσιμες οι δηλώσεις των Eagles για να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα το ύφος του έπους τους, αλλά όταν αρχίζει να παίζει το ‘Hotel California’ και η μαγική αυτή μουσική ηχεί στα αυτιά μας, όλα αυτά περνάνε σε δεύτερο ρόλο. Και όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, όπως γίνεται με όλα αυτά τα τραγούδια, δεν τα ξεχνάς και δεν τα βαριέσαι ποτέ. Απλώς τα θεωρείς δεδομένα και τα αφήνεις για λίγο, μέχρι να τα ξανακούσεις και να θυμηθείς το πόσο σπουδαία είναι…

Απολαύστε εδώ το ‘Hotel California’ στην studio εκδοχή του:




Εδώ στην καλύτερη ίσως live εκτέλεση από τους Eagles:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου