16 Ιαν 2017

Ιστορίες και θεωρίες συνομωσίας γύρω από το Blackstar του David Bowie


 Πάει ένας χρόνος από τη στιγμή που ο Major Tom επιβιβάστηκε στο κονσερβοκούτι του και περιπλανιέται στο διάστημα χαζεύοντας  από μακριά τον γαλάζιο πλανήτη μας. Μετά το θάνατο του γράφτηκαν άπειρα αφιερώματα, για τον ίδιο, τη ζωή του, τους χαρακτήρες που δημιουργούσε, και το μουσικό του έργο. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον τελευταίο δίσκο του, ο οποίος κυκλοφόρησε 2 μέρες πριν το θάνατο του, ανήμερα των εξηκοστών ένατων γενεθλίων του, με τον τίτλο «Blackstar». Ήταν το 25ο album της καριέρας του και το πρώτο στο οποίο δεν εμφανίζεται ο Bowie στο εξώφυλλο.

 Όπως θα περίμενε κανείς, μετά τον ξαφνικό για εμάς αλλά αναμενόμενο για τον ίδιο, θάνατο του, το «Blackstar» έτυχε τεράστιας αποδοχής από το κοινό. Ο δίσκος σημείωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε βινύλιο στην Μεγάλη Βρετανία το 2016, και οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Χωρίς τον ίδιο παρόντα για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το οτιδήποτε, η κυκλοφορία του συνοδεύτηκε από φήμες, εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας. Τι σημαίνει άραγε το μαύρο αστέρι στο άσπρο φόντο του εξωφύλλου;

“Οι φήμες λένε ότι ο Bowie κολακευόταν από το γεγονός ότι γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Elvis (8 Ιανουαρίου)”


 Στην αστρονομία οι μαύροι αστέρες δημιουργούνται αφού πεθάνει ένα φωτεινό αστέρι, δηλαδή είναι μια εναλλακτική μαύρη τρύπα. Σε όλη του την καριέρα ο Bowie τριγύριζε στο διάστημα. Στην αρχή έγινε ο αστροναύτης Major Tom, μετά ο Ziggy Stardust που τραγουδούσε το «Starman», και ύστερα ήταν ο εξωγήινος Thomas Jerome Newton που ήρθε στη Γη για να σώσει τους συντοπίτες του από την ξηρασία. Πρακτικά οι μαύροι αστέρες δεν υπάρχουν, αφού το σύμπαν είναι πολύ νέο για να πεθάνει, μεταφορικά όμως ο Bowie θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας τέτοιος, αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κενό που άφησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

 Μια επίσης ενδιαφέρουσα θεωρία είναι ότι το «Blackstar» αποτίει φόρο τιμής στον ήρωα του Bowie, Elvis. Οι φήμες λένε ότι ο Bowie κολακευόταν  από το γεγονός ότι γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Elvis (8 Ιανουαρίου). Ο ίδιος σε μια συνέντευξη του το 1997 δήλωσε ότι θα ήταν ανόητος αν πίστευε πως το γεγονός ότι συμπίπτουν τα γενέθλια του με αυτά του Elvis, θα σήμαινε όντως κάτι. Έχοντας πάντα κατά νου ότι ο Bowie γνώριζε ότι πλησιάζει το τέλος, είναι πολύ πιθανό  να διάλεξε επίτηδες το συγκεκριμένο τραγούδι αφενός επειδή ήθελε να τιμήσει το είδωλο του, αφετέρου επειδή  οι στίχοι του ταίριαζαν γάντι στην περίπτωση (…And when a man sees his black star, He knows his time has come).

 Για την ιστορία ο Elvis είχε ηχογραφήσει το κομμάτι με τίτλο «Blackstar» για να ντύσει μουσικά μια ταινία, αλλά η ταινία τελικά δεν βγήκε, όποτε το κομμάτι έμεινε  στα αζήτητα μέχρι τη δεκαετία του ’90 όπου και ανακαλύφθηκε τυχαία.

 “Ο Jonathan Barnbook δήλωσε μόλις κυκλοφόρησε το album, οι «ειδήμονες» χαρακτήρισαν το εξώφυλλο προχειροδουλειά και ότι ο καλλιτέχνης σπατάλησε ίσως και ένα ολόκληρο πεντάλεπτο για να το φτιάξει, αλλά διαψεύστηκαν.”


 Η αιτία θανάτου του τραγουδιστή ήταν ο καρκίνος, με τον οποίο πάλευε τους τελευταίους 18 μήνες της  ζωής του, οπότε δεν θα ήταν περίεργο αν διάλεγε κάτι σχετικό με το βάσανο του. Στην ιατρική αυτόν τον χαρακτηρισμό έχουν τα σημάδια  ή οι καλοήθεις όγκοι οι οποίοι εμφανίζονται στις ακτινοδιαγνωστικές  ειδικότερα στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Συνδυάζοντας  το γεγονός, ότι ο Bowie ήξερε ότι είναι άρρωστος και το κράταγε κρυφό, με τους στίχους του τραγουδιού «Lazarus»,  «I’ve got scars that can’t be seen» βγαίνει το συμπέρασμα ότι το «Blackstar» ήταν μια έμμεση αναφορά του καλλιτέχνη στην αρρώστια του.

 Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σίγουρα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν αφού ο Bowie δεν αποκάλυψε  τον λόγο για τον οποίο επέλεξε το μαύρο αστέρι για να στολίσει το εξώφυλλο του τελευταίου δίσκου του. Ο μόνος που θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση είναι ο σχεδιαστής του και μακροχρόνιος συνεργάτης του Bowie, Jonathan Barnbook ο οποίος δήλωσε ότι μόλις κυκλοφόρησε το album, οι «ειδήμονες» χαρακτήρισαν το εξώφυλλο προχειροδουλειά και ότι ο καλλιτέχνης σπατάλησε ίσως και ένα ολόκληρο πεντάλεπτο για να το φτιάξει, αλλά διαψεύστηκαν. Στη διάρκεια του χρόνου οι fans του Bowie δημοσίευσαν σε διάφορα fora μερικές αξιοσημείωτες λεπτομέρειες που παρατήρησε ο καθένας τους στη συσκευασία του δίσκου. Μερικές φλερτάρουν με τις  θεωρίες συνωμοσίας, ωστόσο μερικές είναι όντως αξιοθαύμαστες, όπως για παράδειγμα ότι αν πέσει φως πάνω στο εσώφυλλο, πίσω από το κομμένο μαύρο αστέρι, εμφανίζεται ένας έναστρος ουρανός. Επίσης στη συσκευασία υπάρχουν αρκετά μαύρα αστέρια, εκτός από αυτό του εξωφύλλου, όπως τα θραύσματα του αστεριού, ακριβώς από κάτω, τα οποία σχηματίζουν το όνομα «Bowie» ή η θεωρία ότι η σκιά που φαίνεται αμυδρά στον έναστρο ουρανό είναι του Bowie.

 Ο Branbook είναι φειδωλός στις αποκαλύψεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλυφθούν και δηλώνει ότι η απλότητα που χαρακτηρίζει τη συσκευασία είναι επιτηδευμένη, δίνοντας έτσι σε καθέναν τη δυνατότητα  να την ερμηνεύσει όπως θέλει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αντικατοπτρίζει τη σύντομη επίγεια πορεία του ανθρώπου, και ειδικότερα ενός ανθρώπου ο οποίος  βάδιζε προς το τέλος χωρίς να φοβάται, διατηρώντας τη λάμψη του, και αποφασισμένος όταν φύγει να αφήσει το σημάδι του, όπως ακριβώς κάνουν τα αστέρια όταν πεθαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου