21 Φεβ 2016

Μερικά σημαντικά εξώφυλλα δίσκων με την υπογραφή του Andy Warhol



 Ο Andy Warhol φιλοτέχνησε το πρώτο εξώφυλλο δίσκου λίγο μετά τη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη το 1949. Μέχρι και το θάνατό του, παράλληλα με τις μεγάλες δημιουργίες  του οι  οποίες τον καθιέρωσαν ως πρωτοπόρο του κινήματος  της pop art, συνέχισε να σχεδιάζει και να εικονογραφεί εξώφυλλα για θρυλικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα από ένα ευρύ φάσμα της μουσικής.

 Ανάμεσά τους οι John Lennon, Debbie Harry, The Rolling Stones, Thelonius Monk, John Cale και Aretha Franklin. Ποιος δεν αναγνωρίζει πλέον ότι η  μεγάλη κίτρινη μπανάνα στο λευκό εξώφυλλο του ντεμπούτου LP των Velvet Underground & Nico ανήκει  στον πολυσχιδή καλλιτέχνη (υπήρξε άλλωστε και μάνατζερ του Νεοϋορκέζικο συγκροτήματος); Αλλά υπάρχουν κι άλλα για να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Η καριέρα του Warhol στην τέχνη των εξώφυλλων εκτείνεται στα 40 χρόνια περίπου από τη «γέννηση» του LP «A Program Of Mexican Music», το 1949. Με τις παραλλαγές των εκδόσεών τους φτάνουν σχεδόν τα εκατό. Ας παρατηρήσουμε μερικά  από αυτά! 

andy1

The Velvet Underground & Nico (1967)
Η περιβόητη μπανάνα δια χειρός Andy Warhol κόσμησε το ντεμπούτο album των Velvet Underground και της Nico. Αρχικά επρόκειτο για ένα αυτοκόλλητο print του φρούτου με την πρόκληση από τον καλλιτέχνη οι fans να το «ξεφλουδίσουν» αργά, για να δουν από μέσα ένα ροζ φόντο (αυτονόητο σεξουαλικό υπονοούμενο). Έναν χρόνο αργότερα, λόγω των δυσκολιών της παραγωγής, ακολούθησε μία απλή εκτύπωση.

andy2

Carlos Chávez – A Program Of Mexican Music (1949)
Το «A Program Of Mexican Music» περιλαμβάνει την ηχογράφηση μιας συναυλίας του συνθέτη και μαέστρου Carlos Chávez με Αμερικανούς και Μεξικανούς μουσικούς, το 1940, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο μιας έκθεσης για τη μεξικανική τέχνη. Ωστόσο, όταν κυκλοφόρησε το ομώνυμο LP δεν έγινε διάσημο τόσο για τη μουσική του, όσο για το εξώφυλλό του, το οποίο αναγνωρίζεται ως το πρώτο που σχεδίασε ο Warhol σε ηλικία μόλις 21 ετών.

andy3

Vladimir Horowitz – Piano Music Of Mendelssohn & Liszt (1951)
Στο σπάνιο εξώφυλλο του album του Vladimir Horowitz “Piano Music Of Mendelssohn and Liszt” συναντάμε και πάλι ένα από τα πρώιμα σκίτσα με μελάνι του Warhol. Η συγκεκριμένη εικονογράφηση, στην οποία απεικονίζονται δύο χέρια πάνω σε πλήκτρα πιάνου, αποτέλεσε προάγγελο του μετέπειτα στιλ που υιοθέτησε ο καλλιτέχνης σε αρκετά τζαζ εξώφυλλα.

andy4

Gioachino Rossini – William Tell Overture [NBC Symphony Orchestra/Arturo Toscanini] (1953)
Το κόκκινο μήλο με το βέλος, το οποίο κοσμεί το εξώφυλλο του «William Tell Overture» του Rossini είναι το δεύτερο εμβληματικό φρούτο του Warhol αλλά και μία αναφορά στο θρύλο του Ελβετού Γουλιέλμου Τέλλου.

andy5

Count Basie – Count Basie (1955)
Σύμφωνα με ειδικούς, το αξιοθαύμαστο πορτρέτο του Count Basie, του σπουδαίου ηγέτη που άφησε εποχή με την jazz ορχήστρα του, το οποίο βλέπουμε στο εξώφυλλο του ομώνυμου album, συγκαταλέγεται στα πρώτα πρόσωπα διασήμων που σχεδίασε ο Warhol. Στο οπισθόφυλλο παρουσιάζεται η φωτογραφία πάνω στην οποία βασίστηκε το σκίτσο του καλλιτέχνη.

andy6

Thelonious Monk – Monk (1956)
Ο Andy Warhol προτού φιλοτεχνήσει το ξακουστό εξώφυλλο με τη μπανάνα των Velvet Underground είχε βάλει το μελάνι του σε αρκετούς κλασικούς και jazz δίσκους εταιριών όπως οι RCS, Prestige και Blue Note. Και συχνά συνεργαζόταν με τον graphic designer Reid Miles. Κοινό τους project αποτελεί και το εξώφυλλο του album του Thelonious Monk «Monk». Η καλλιγραφία ωστόσο της τυπογραφίας ανήκει στη μητέρα του Warhol, Julia Warhola.

andy7

J.J Johnson, Kai Winding, Benny Green – Trombone By Three (1956)
Μοναδικό είναι και το εξώφυλλο του Warhol για το δίσκο των JJ , Kai και Benny, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει και στην ασυνήθιστη μορφή των 16 στροφών ανά λεπτών. Σε αυτό εικονίζονται τρεις τρομπονίστες.

andy8

Kenny Burell – Kenny Burell Vol.2 (1957)
Ο Warhol είχε αναλάβει την εικονογράφηση τριών LPs του Αμερικανού κιθαρίστα της jazz Kenny Burrell. Εδώ βλέπουμε το εξώφυλλο που δημιούργησε για το «Kenny Burrel Vol.2″, το οποίο διαθέτει ένα «μείγμα» μουσικών από τρία διαφορετικά sessions τα οποία ηχογραφήθηκαν τον Μάρτιο και τον Μάιο του 1956.

andy9

Kenny Burell – Blue Lights, Vol.1 (1958)
Στα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Warhol με τον Reid Miles για το LP «Blue Lights, Volume 1» πρωταγωνιστεί μία γυναίκα. Το εξώφυλλο παρουσιάστηκε σε τρία διαφορετικά χρώματα, σε βιολετί, ανοιχτό ροζ και μπλε χρώμα. O Burrell ηγείται ενός ισχυρού jam session με τον τρομπετίστα Louis Smith, τον πιανίστα Duke Jordan, τον μπασίστα Sam Jones, τον drummer Art Blakey και τους σαξοφωνίστες Junior Cook και Tina Brooks.

andy10

Johnny Griffin – The Congregation (1958)
Το album «The Congregation» αποτέλεσε την τελευταία δουλειά του Αμερικανού τενόρου σαξοφωνίστα Johnny Griffin για τη δισκογραφική εταιρία Blue Note. Η εικονογράφηση, με έναν σαξοφωνίστα που φοράει φλοράλ κοντομάνικο πουκάμισο, φέρει την υπογραφή του Andy Warhol.

andy11

Moondog – The Story Of Moondog (1957)
Και για να δούμε κάτω από ποια μηλιά έπεσε το μήλο, στο εξώφυλλο του album “The Story Of Moondog” θα απολαύσουμε και πάλι μία δουλειά του Warhol με ένα ιδιαίτερο χειρόγραφο της μητέρας του, της Julia. Σε αυτό διαβάζουμε μια «ιστορία» για τον τυφλό ποιητή, συνθέτη και μουσικό Moondog.

andy12

Andy Warhol – Giant Size $1.57 Each (1963)
Το συγκεκριμένο εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον Warhol ειδικά για την έκθεση, της Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης της Washington, «The Popular Image», το 1963. Οι αυθεντικοί δίσκοι είναι σπάνιοι και παράχθηκαν σε μία έκδοση 75 υπογεγραμμένων και αριθμημένων αντιτύπων. Συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις των καλλιτεχνών που ενεπλάκησαν στο σόου, τις οποίες ηχογράφησε ο Billy Klüver. Κυκλοφόρησαν εκδόσεις σε πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και κόκκινο χρώμα.

andy13

John Wallowitch – This Is John Wallowitch (1964)
Το εξώφυλλο που έφτιαξε ο Andy Warhol για το «This Is John Wallowitch» κοσμείται από μια φωτογραφία του John Wallowitch και πιο συγκεκριμένα από ένα μοντάζ της εικόνας του. Το συγκεκριμένο LP είναι η πρώτη δουλειά του πιανίστα και αδερφού του φωτογράφου Ed Wallowitch, με τον οποίο ο Warhol υπήρξε φίλος.

andy14

The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)
Το «Sticky Fingers» είναι η πρώτη δουλειά που κυκλοφορούν οι Rolling Stones με τη δική τους δισκογραφική εταιρία. Και πέρα από επιτυχημένα κομμάτια όπως τα «Brown Sugar», «Wild Horses» και «Sister Morphine» περιλαμβάνει κι ένα καταπληκτικό εξώφυλλο του Warhol με το πολυσυζητημένο φερμουάρ… Αρχικά ειπώθηκε ότι ο καβάλος με το στενό μπλε τζιν που εικονίζεται στη φωτογραφία ανήκει στον Jagger, αλλά ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιανού τα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν.

andy15

The Rolling Stones – Brown Sugar/Bitch/Let It Rock [Live] (1971)
Στο εξώφυλλο της περιορισμένης έκδοσης βινυλίου με τα κομμάτια «Brown Sugar», «Bitch» και «Let It Rock» παρουσιάζεται μία φωτογραφία την οποία τράβηξε David Montgomery, με τη βοήθεια των σχεδίων του Warhol. Ο Montgomery φωτογράφησε το κάθε μέλος της μπάντας ξεχωριστά κι έπειτα έκανε μία σύνθεση και των πέντε.

andy17

John Cale – The Academy In Peril (1972)
Η ιδέα και η δημιουργία του εξωφύλλου του «The Academy In Peril» ήταν του Warhol. Πρόκειται για ένα υπέροχο album του Cale, το οποίο κατά κύριο λόγο είναι ορχηστρικό. Και αποτέλεσε την αμοιβή του Warhol στον Cale προκειμένου να χρησιμοποιήσει το «Days Of Steam» στην ταινία του «Heat».

andy19

Paul Anka – The Painter (1976)
Ο Warhol φιλοτέχνησε ένα τέλειο έργο ζωγραφικής με τον Καναδό τραγουδιστή και ηθοποιό Paul Anka. Το εξώφυλλο του «The Painter» ήταν ένα από τα πρώτα που πρόβαλαν το πολύχρωμο print style των διάσημων πορτρέτων του.

andy20

The Rolling Stones – Love You Live (1977)
Το εξώφυλλο του «Love You Live» απαρτίζεται από τη ζωγραφική του Andy Warhol αλλά και από κάποιες προσθήκες με μολύβι του Mick Jagger, γεγονός το οποίο δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρώτο. Η συγκεκριμένη δουλειά αφιερώθηκε στη μνήμη του μηχανικού ήχου Keith Harwood, ο οποίος πέθανε λίγο πριν από την κυκλοφορία του album.

andy22

Liza Minnelli – At The Carnegie Hall (1981)
Ένα από τα λιγότερο τολμηρά πορτρέτα του Warhol κόσμησαν το εξώφυλλο του τέταρτου live album της Liza Minnelli, το οποίο ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1979 στο Carnegie Hall, στη Νέα Υόρκη. Κυκλοφόρησε το 1981.

andy23

Billy Squier – Emotions In Motion (1982)
Το «Emotions In Motion» είναι το τρίτο album του μουσικού Billy Squier. Για λογαριασμό του ο Warhol δημιούργησε ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο. Στο title track κάνουν δεύτερα φωνητικά ο Freddie Mercury των Queen και ο drummer Roger Taylor.

andy24

Diana Ross – Silk Electric (1982)
Ένα αλά Warhol κλασικό πορτρέτο της Diana Ross κοσμεί το εξώφυλλο του “Silk Electric”. Στο album συμπεριλαμβάνεται το single “Muscles” με τον Michael Jackson να το έχει γράψει και να υπογράφει την παραγωγή.

andy25

Peer Raben-Querelle – Ein Pakt Mit Dem Teufel (1982)
Το album με τα κομμάτια του soundtrack της ταινίας του Reiner Werner Fassbinder «Querelle», σε μουσική Peer Raben, έχει ένα ξεχωριστό print του Warhol στο εξώφυλλό του. Δικό του print παρουσιάζεται και στο single «Each Man Kills The Things He Loves».

andy25

Roland & The Flying Albatross Band – Det Binner En Eld (1984)
Ακόμη ένα σπάνιο εξώφυλλο του Warhol «ντύνει» αυτή τη φορά το βινύλιο 7″, «Den Binner En Eld» της μπάντας Roland & The Flying Albatross. Κι αυτό χάρη στο «θράσος» που είχε ένα από τα μέλη της να επισκεφτεί το θρυλικό studio του Factory ζητώντας του να το σχεδιάσει. Κυκλοφόρησε από τη Σουηδική εταιρία Red House Records.

andy26

John Lennon – Menlove Ave (1986)
Το album του Lennon «Menlove Ave» είναι το δεύτερο που κυκλοφορεί μετά το θάνατό του υπό την εποπτεία της Yoko Ono. Περιλαμβάνει τη μουσική που είχε ηχογραφηθεί στη διάρκεια των sessions των albums «Walls And Bridges» και «Rock N Roll». Ο Warhol είχε δημιουργήσει το συγκεκριμένο έργο τέχνης λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Lennon, το 1980. Το 2005 χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο και για τη συλλογή «Working Class Hero: The Definitive Lennon».

andy27

Aretha Franklin – Aretha (1986)
Πρόκειται για ένα σημαντικό εξώφυλλο καθώς αποτέλεσε και την τελευταία δουλειά του Warhol πριν από το θάνατό του, το 1987. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια το 1980 είχε κυκλοφορήσει ακόμα μία δουλειά υπό τον τίτλο «Aretha».









by rockyourlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου