8 Φεβ 2016

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το ‘We Will Rock You’ των Queen

Queen

 Με αφορμή την συμπλήρωση 12 χρόνων από τότε που αυτό το τραγούδι «ύμνος» κέρδισε -επάξια φυσικά- τον τίτλο του «Καλύτερου Ροκ Ύμνου Όλων των Εποχών», αποφασίσαμε να… διευρύνουμε τους ορίζοντές σας, παραθέτοντας σας 9+1 πράγματα που -ίσως- δεν ξέρατε γι’αυτό!

 Το ‘We Will Rock You’ «γεννήθηκε» το 1977 και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ των Queen, ‘News Of The World’Έκτοτε, το τραγούδι έχει ερμηνευθεί, έχει γίνει ρεμίξ, ακόμη και… παρωδία από πολλούς καλλιτέχνες, ενώ έχει «παίξει» και σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. Φυσικά, οι περισσότεροι το γνωρίζουμε καθώς αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» στον κόσμο του αθλητισμού, κυρίως λόγω του απλού και παράλληλα ξεσηκωτικού του ρυθμού.

 Όσον αφορά τη μορφή του τραγουδιού, αν εξαιρέσει κανείς τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σόλο κιθάρας, θεωρείται acapella.
10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το τραγούδι

1. Το τραγούδι αποτελεί δημιουργία του Brian May

 Το τραγούδι δημιουργήθηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Brian May, ο οποίος ισχυρίζεται πως η έμπνευση του ήρθε ενώ… κοιμόταν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να «δημιουργήσει ένα τραγούδι όπου θα μπορούσε να συμμετέχει το κοινό».

2. Έχει κερδίσει με το «σπαθί» του θέσεις σε πολλές λίστες παγκοσμίως

 To Rolling Stone, του έχει δώσει την 330ή θέση ανάμεσα στα «500 Σπουδαιότερα Τραγούδια Όλων των Εποχών», ενώ η RIAA το έχει κατατάξει 146ο στη λίστα της με τα «Τραγούδια του Αιώνα».

3. Συνήθως, το ακούμε μαζί με το ‘We Are The Champions’

 Το γνωστό σε όλους μας ‘We Are The Champions’, που συμπεριλαμβάνεται στον ίδιο δίσκο με το We Will Rock You, αποτελεί δημιούργημα του Freddie Mercury. Αν και το συγκρότημα δεν είχε κάποια τέτοια πρόθεση, τα τραγούδια παίζονται συνήθως μαζί. Ο λόγος που ξεκίνησε αυτό είναι επειδή στο δίσκο το ένα τραγούδι βρίσκεται μετά από το άλλο, δηλαδή πρόκειται για απλή σύμπτωση.

news_of_the_world_back

4. Το τραγούδι αποτελεί ύμνο -και όχι άδικα- στον κόσμο των σπορ

 Στις Η.Π.Α., και όχι μόνο, το We Will Rock You παίζει συνήθως σε αγώνες, για να αποκτήσει ψυχολογία η γηπεδούχος ομάδα και το κοινό. Επίσης, ακούγεται και σε μεγάλα στάδια, όπου οι fans ακολουθούν πιστά το ρυθμό, χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια και τα πόδια τους.

5. Σημαντικό ρόλο στην ηχογράφηση έπαιξε η… Φυσική (ναι,καλά διαβάσατε)!

 Σε μια συνέντευξή του, ο Brian May δήλωσε πως το πτυχίο του στη Φυσική τον βοήθησε πολύ στην ηχογράφηση του ρυθμού των χεριών και των ποδιών. Ο ίδιος εξήγησε το λόγο:

 Όντας Φυσικός, είπα, “Φαντάσου να υπήρχαν 1.000 άτομα να το κάνουν αυτό. Τι θα συνέβαινε;” Σκέφτηκα λοιπόν “πρέπει να τους ακούσεις να χτυπούν τα πόδια τους. Επίσης, θα το ακούς σαν εφέ, λόγω της απόστασης που απέχουν από εσένα”. Οπότε, πρόσθεσα πολλές αυτοτελείς επαναλήψεις. Όχι την ηχώ που παραγόταν, αλλά μία επανάληψη από πολλές και διαφορετικές αποστάσεις. Οι αποστάσεις ήταν όλες πρώτοι αριθμοί.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε:

 "Σήμερα, πολύ αργότερα (από όταν δημιουργήθηκε το τραγούδι), έχουν σχεδιαστεί μηχανήματα που μπορούν να το κάνουν αυτό. Όμως, εμείς το κάναμε έτσι. Όταν ηχογραφούσαμε κάθε κομμάτι, βάζαμε μια καθυστέρηση συγκεκριμένου μήκους. Καμία από τις καθυστερήσεις δεν ήταν αρμονικές μεταξύ τους. Οπότε, δεν υπάρχει ηχώ, όμως ο ήχος των χεριών που χτυπούν ακούγεται στερεοφωνικά, ενώ, παράλληλα, διαχέεται και σε μία απόσταση από εσένα. Έτσι, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους που χτυπούν ρυθμικά τα χέρια και τα πόδια τους."

6. Η ηχογράφηση του τραγουδιού, είχε και… τα απρόοπτά της

 Κατά την ηχογράφηση του τραγουδιού, οι Sex Pistols ηχογραφούσαν στο ίδιο στούντιο και ο μπασίστας του συγκροτήματος, Sid Vicious, όντας σε κατάσταση μέθης, ρώτησε προκλητικά τον Freddie αν είχε τελικά «φέρει τον κόσμο σε επαφή με το μπαλέτο», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Του είπα, δεν ξέρω, ‘Άγριε’ Simon ή οτιδήποτε άλλο είσαι, και τον έσπρωξα έξω. Πιστεύω… ναι, πιστεύω πως περάσαμε αυτό το τεστ.

7. Έχει ακουστεί σε πολλές σειρές και ταινίες

 Για τους πιο «παλιούς», το τραγούδι έπαιξε σ’ ένα επεισόδιο της σειράς ‘Cheers’ το 1990, όπου μερικοί θαμώνες στο μπαρ αρχίζουν να «σχηματίζουν» το χαρακτηριστικό ρυθμό των ντραμς που ακολουθεί μέχρι το τέλος. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί και σ’ ένα επεισόδιο του αμερικανικού sitcom ‘The Big Bang Theory’, σε μια σκηνή όπου οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να αλλάξουν ένα λάστιχο. Καθώς ο ένας από αυτούς χτυπάει σε αυτό, ένας άλλος συνεχίζει το ρυθμό και ένας άλλος τραγουδάει την πρώτη στροφή. Εκτός από τις σειρές, έχει ακουστεί και στην ταινία ‘A Knight’s Tale’.

8. Έχει αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία ομότιτλου musical

 Το 2002 ανεβαίνει στο Λονδίνο ένα musical με τον τίτλο ‘We Will Rock You’. Σ’ έναν φουτουριστικό κόσμο στον οποίο δεν υπάρχουν μουσικά όργανα και η απουσία της δημιουργικότητας είναι αισθητή, που όμως, κάποιοι επαναστάτες, με τη βοήθεια της μουσικής των Queen, καταφέρνουν να τον απελευθερώσουν.

maxresdefault

9. Εκτός από musical, ενέπνευσε και διαφήμιση της Pepsi

 Το 2004, το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε μία διαφήμιση της Pepsi με πρωταγωνιστές τον Brian May, τον Roger Taylor, την Britney Spears και την Pink, ντυμένοι ως αρχαίοι Ρωμαίοι!

10. Έχει ακουστεί και σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

 Φυσικά, το τραγούδι δεν θα μπορούσε να λείπει από την μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού παγκοσμίως! Συγκεκριμένα, ο Brian May και o Roger Taylor, με τη συμμετοχή της Βρετανίδας pop τραγουδίστριας Jessie J, ερμήνευσαν το τραγούδι στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.


by straight on music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου