4 Φεβ 2016

A Day To Remember... 4/2 [Alice Cooper]



ΟΝΟΜΑ: Vincent Damon Furnier [Alice Cooper]


INSTRUMENT: Φωνητικά


ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 4 Φεβρουαρίου 1948 [68]


ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Michigan, Η.Π.Α.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος με την Sheryl Goddard και έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά.


ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ  ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: EARWIGS, THE SPIDERS, THE NAZZ, THE ALICE COOPER BAND

HIGHLIGHTS: Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τις φοβερές του ικανότητες ως μουσικός; Για τα 51 χρόνια καριέρας που κουβαλάει πίσω του; Ή μήπως για το τεράστιο μέγεθος της επιδραστικότητας που έχει ασκήσει, όντας ο πρώτος καλλιτέχνης που εισήγαγε το στοιχείο του τρόμου στη ροκ και ο οποίος με την θεατρικότητα των εμφανίσεων του, έδωσε μια άλλη διάσταση στο είδος; Πρόκειται αναντίρρητα για έναν απ’ τους λίγους ζωντανούς θρύλους του χώρου!


ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ:


- "Από μικρός ήμουν οπαδός του Alice Cooper. Το πρώτο μου άλμπουμ Alice Cooper για παράδειγμα ήταν το “Trash” πίσω στο 1989,που περιείχε το κομμάτι “Poison” . Το “Poison” πίστευα ότι είναι το καλύτερο κομμάτι που έχει γραφτεί ποτέ! Τώρα πιστεύω ότι είναι από τα τρία καλύτερα κομμάτια που έχω ακούσει ποτέ!", δηλώνει ο Tobias Sammet, που είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον παιδικό του ήρωα στους AVANTASIA.

- "Θυμάμαι το 1973, όταν πήγαμε στο Madison Square Garden για να δούμε τον Alice Cooper. Είχαμε μείνει άφωνοι από το σόου και πιστεύω ότι όλοι μας επηρεαστήκαμε για το πώς θα παρουσιάσουμε στον κόσμο τους KISS", λέει ο original κιθαρίστας των KISS, Ace Frehley.

- "Ο Alice Cooper είναι η βασική μου επιρροή, ο ήρωας μου. Είναι τιμή μου που θα συνεργαστώ με τον άρχοντα του σκότους και καλό μου φίλο, Alice (σ.σ. αναφερόμενος στην κοινή τους περιοδεία εκείνη τη χρονιά). Το όνειρο ή ο εφιάλτης ζωντανεύει!", είναι τα εγκωμιαστικά λόγια του Rob Zombie.

- "Θεωρώ ότι ο Alice Cooper είναι ένας παραγνωρισμένος συνθέτης", υποστήριζε κάποτε ο Bob Dylan.

- "Εάν δεν υπήρχε ο Alice Cooper σίγουρα οι MOTLEY CRUE αλλά και η μουσική γενικότερα θα ήταν έννοιες πολύ διαφορετικές", θεωρεί ο Nikki Sixx.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 1990, 2004 και 2007, οι τρεις φορές που τον είδαμε ζωντανά στη χώρα μας.




 Μπορεί στη μουσική δύσκολα να μπορεί γίνει λόγος για  «αντικειμενικότητα», υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις εκείνες που χαίρουν καθολικής εκτίμησης και απολαμβάνουν μόνο τα θετικά σχόλια από το σύνολο της μεταλλικής (και όχι μόνο) κοινότητας. Ένα φωτεινό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Alice Cooper, μια από τις τελευταίες πραγματικά σπουδαίες προσωπικότητες που συνεχίζει να μαγεύει τους πάντες στην πέμπτη δεκαετία του πάνω στη σκηνή. Πέρασε την παιδική του ηλικία, όντας πολύ δραστήριος θρησκευτικά, αφού ήταν γιος ενός λαϊκού ιεροκήρυκα στην εκκλησία του Ιησού Χριστού στην οποία ήταν πρεσβύτερος και ο παππούς του και φτάνοντας στα 16 του χρόνια, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη μουσική, φτιάχνοντας ένα γκρουπ με τους συμμαθητές του για να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό ταλέντων.


 Ονόμασαν τους εαυτούς τους THE EARWIGS και μια και δε γνώριζαν να παίζουν κανένα μουσικό όργανο, μεταμφιέστηκαν σε BEATLES μιμούμενοι τη σκηνική τους παρουσία τους. Κερδίζοντας την πρώτη θέση και ενθουσιασμένοι απ’ την εμπειρία που είχαν επί σκηνής, άρχισαν αμέσως να μαθαίνουν μουσικά όργανα που αγόρασαν από τοπικό κατάστημα. Κάπως έτσι φτάσαμε στους SPIDERS με εκείνον στα φωνητικά και αργότερα στους THE ALICE COOPER BAND. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1970, με τον τρίτο τους δίσκο “Love it to death”, ο οποίος και τους καθιέρωσε σημειώνοντας εξαιρετική πορεία στο Billboard 200 και συνεχίστηκε, με τον Cooper να γιγαντώνει τη φήμη του ολοένα και περισσότερο. Το καινοτόμο shock rock show, ο επιδραστικός χαρακτήρας των συναυλιών του που συνδύαζαν ανέκαθεν άρτια το τρομακτικό θέαμα με τη μουσική, η μουσική ιδιοφυία και ο προσωπικός χαρακτήρας των τραγουδιών του, η επιρροή του σε μπάντες όπως οι KISS, MOTLEY CRUE, GUNS ‘N’ ROSES, ROB ZOMBIE, MARILYN MANSON, SLIPKNOT κ.α., είναι μόνο μερικά στοιχεία που δικαιολογούν το γιατί έφτασε να θεωρείται ο Alice Cooper μία persona της μουσικής, ένας καλλιτέχνης που όμοιος του δύσκολα θα ξανα-υπάρξει.




 Από το 1975 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σόλο και με εξαίρεση ειδικά την περίοδο 1980 – 1983, όπου κυκλοφόρησε ίσως τους πιο μέτριους δίσκους της καριέρας του, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει πως δε θυμάται απολύτως τίποτα από εκείνες τις ηχογραφήσεις, ξεχώρισε συν τοις άλλοις και για τα πολλά κλασσικά τραγούδια που έγραψε αλλά και για το ότι δε δίστασε να φλερτάρει με το new wave, το παραδοσιακό metal, το εμπορικό hard rock, το industrial, το garage rock ‘n’ roll, μέχρι και τη μουσική για cabaret (ποιος ξεχνάει το απίστευτο “Some folks;) Και όλα αυτά διατηρώντας, συνάμα, την ηχητική του ταυτότητα. Επιπλέον, θα αποτελούσε παράλειψη εάν δεν αναφέραμε την ορθή κρίση του στο να διαλέγει εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως τον τεράστιο παραγωγό, Bob Erzin. Τέλος, να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για έναν καταπληκτικό άνθρωπο, ιδιαίτερα προσγειωμένο που έχουν να το λένε όλοι όσοι είχαν την τύχη να συνομιλήσουν μαζί του.


 Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Δεν υπήρχε περίπτωση να είσαι μουσικός στη δεκαετία του ’70 και να μην έχει υποκύψει στους πειρασμού του lifestyle ενός rock star. Ο Alice Cooper, επί 10 και πλέον χρόνια αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα με το αλκοόλ και έφτασε κυριολεκτικά πολύ κοντά στο θάνατο. Έγιναν κάμποσες απόπειρες απεξάρτησης αλλά έπρεπε να ταρακουνηθεί από τη γυναίκα του Sheryl, η οποία κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1983. Τότε. Ο Alice το πήρε απόφαση και τελικά κατάφερε να γίνει ένας από τους ελάχιστους μουσικούς που δηλώνουν «καθαροί» και πραγματικά το εννοούν! Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν έχει απατήσει ποτέ τη γυναίκα του (αν και για κάποιο διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του ’70, είχε κάνει μια ψιλο-κατάσταση με τη σεξοβόμβα Raquel Welch). Όσον αφορά στους δαίμονες των ναρκωτικών, ποτέ δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα αφού για χρόνια το μόνιμο των ναρκωτικό του ήταν η Budweiser. Δε γινόταν να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι αν δεν έπινε ένα μπουκάλι μπύρα ενώ συνέχιζε μέσα στην ημέρα καταναλώνοντας απίστευτες ποσότητες αλκοόλ και βλέποντας τηλεόραση μέχρι την επόμενη συναυλία.




Did you know that:

- Σύμφωνα με δήλωση του το 2007, η αλλαγή του ονόματός του ήταν μια απ’ τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες κινήσεις στην καριέρα του. Δελτία τύπου της εποχής ανέφεραν ότι το όνομα προέκυψε, όταν σ’ ένα βιβλίο μαγείας βρήκαν ότι ο Furnier ήταν η μετενσάρκωση μιας μάγισσας του 17ου αιώνα, που ονομαζόταν Alice Cooper. Το concept που υιοθετήθηκε, ήθελε έναν άντρα να παίζει το ρόλο μιας μάγισσας, φορώντας κουρέλια γυναικείων ρούχων και make-up, εμπνευσμένο κατά τον τραγουδιστή εν μέρει απ’ την ταινία “Barbarella”.

- Το 1986, οι MEGADETH ζήτησαν απ’ τον Cooper ν’ ανοίξει τις συναυλίες τους στην Αμερική. Όταν εκείνος αντιλήφθηκε το μέγεθος της κατάχρησης ναρκωτικών και οινοπνεύματος απ’ τη μπάντα, ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά να τους προσεγγίσει ώστε να τους βοηθήσει να θέσουν το πρόβλημα υπό έλεγχο. Από τότε ήταν πάντα κοντά στον frontman τους, Dave Mustaine, ο οποίος τον θεωρεί πνευματικό του πατέρα.

- Το 1999 κυκλοφόρησε το “Humanity Stew: A tribute to Alice Cooper” στον οποίο συμμετέχουν αστέρες της ροκ και metal σκηνής όπως οι: David Mustaine, Roger Daltrey, Ronnie James Dio, Slash, Bruce Dickinson και Steve Jones, κάτι που αποτελεί ένδειξη του μεγάλου σεβασμού που τρέφουν σπουδαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας στο πρόσωπό του.

- Θεωρεί τον εαυτό του έναν «αναγεννημένο Χριστιανό» και σε πολλούς Χριστιανικούς κύκλους, είναι γνωστός και τιμημένος σαν άριστος διδάσκαλος της Βίβλου.
- Μεγάλη του αγάπη αποτελεί το γκολφ στο οποίο έχει διακριθεί και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην θεραπεία του απ’ το αλκοόλ.


Από το RockHard
Και τους Χαρά Νέτη & Παναγιώτη “The Unknown Force” Γιώτα
Κείμενο Alice Cooper με τη βοήθεια του Σάκη Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου