19 Απρ 2016

ROCK OPERA: 10 must have albums του ιδιώματος Mέρος 1ο

ROCK OPERA: 10 must have albums του ιδιώματος Mέρος 1ο

 Η ροκ όπερα είναι είδος μουσικής δημιουργίας που εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1960. Αποτελεί μια διασταύρωση της φόρμας της όπερας με τη rock μουσική. Τα τυπικά στοιχεία του είδους της όπερας, όπως το λιμπρέτο, οι μονόλογοι, τα χορωδιακά μέρη διατηρούνται, όμως η μουσική που συνοδεύει τη δράση είναι rock, παιγμένη από μια rock μπάντα την οποία μπορεί να συνοδεύει ή όχι μια ορχήστρα.
Το πρώτο μουσικό έργο που χαρακτηρίστηκε ως rock όπερα ήταν το άλμπουμ “Tommy” των The Who από τα 1969. Πολύ γνωστή έγινε αργότερα η όπερα του Andrew Lloyd Webber “Jesus Christ Superstar”.

Meat Loaf: “Bat Out Of Hell II”
Κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1993 και είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά albums ροκ όπερας. Το album έφτασε στο Νο1 στα charts σε Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία πουλώντας πάνω από 14 000 000 κόπιες παγκοσμίως. Τo single “I’Do Anything For Love”, έφτασε στο Νο1 σε 28 χώρες!

The Who: “Tommy”
Tommy” είναι ο τίτλος του 4ου album των The Who το οποίο κυκλοφόρησε τον Μαΐου του 1969. Ήταν το πρώτο έργο που χαρακτηρίστηκε ως rock opera και αφηγείται την ιστορία ενός τυφλού και κωφού αγοριού και την αλληλεπίδραση του με την οικογένεια του και τους γύρω του.
Το album πούλησε 200 000 αντίτυπα τις 2 πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του στην Αμερική και έφτασε μέχρι το Νο4 στα Bilboard charts. Επίσης στην Μεγάλη Βρετανία έφτασε μέχρι το Νο2.

Pink Floyd: “The Wall”
Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1979 και είναι το 11ο album του θρυλικού συγκροτήματος. Το album επικεντρώνεται σε ένα χαρακτήρα τον Pink. Oι προσωπικές ιστορίες του ξεκινούν με την απώλεια του πατέρα του στον Β Παγκόσμιο πόλεμο, συνεχίζουν με την κακοποίηση από τους δασκάλους του, την υπερπροστατευτική μητέρα του και εν τέλει την διάλυση του γάμου του.
Όλα αυτά συνέβαλαν στην απομόνωση του από την κοινωνία και συμβολικά παριστάνονται με ένα εικονικό τείχος.
Το album έχει πουλήσει πάνω από 30 000 000 αντίτυπα παγκοσμίως και είναι το καλύτερο διπλό album σε πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής.

Savatage: “Streets A Rock Opera”
Κυκλοφόρησε στις 4 Οκτωβρίου του 1991 και είναι το 6ο τους album. To “Streets A Rock Opera” αφηγείται την ιστορία του μουσικού DT Jesus από την ακμή του ως και την παρακμή του. Η ιστορία είναι βασισμένη σε βιβλίο του παραγωγού Paul O’ Neil το οποίο προόριζε να ανέβει στο Broadway αλλά αναβλήθηκε.

Ayreon: “The Human Equation”
Κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου του 2004 με την συμμετοχή πολλών guest μουσικών να το πλαισιώνουν. Αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που είναι σε κώμα έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα και κάθε τραγούδι αποτελεί και μια μέρα που βρίσκεται σε κώμα. Ο χαρακτήρας παλεύει με τις αισθήσεις του τις οποίες αντιπροσωπεύει και ένας guest μουσικός και προσπαθεί να επανέλθει στη ζωή. Αδιαμφισβήτητα ένα καταπληκτικό album από τον ηγέτη και mastermind Arjen Anthony Lucassen με τους James La Brie, Mikael Akerfeldt, Eric Clayton και Devin Townsend να ξεχωρίζουν προσφέροντας εξαιρετικές ερμηνείες.

Trans Siberian Orchestra: “Beethoven’s Last Night”
Αυτός ο καταπληκτικός θίασος του Paul O’ Neil είναι ο ορισμός της rock opera με guest μουσικούς και τα μέλη των Savatage να συμμετέχουν ενεργά δηλώνοντας πως η εξέλιξη των Savatage είναι οι Trans Siberian Orchestra. H ιστορία ξεκινάει με τον Μεφιστοφελή να εμφανίζεται στον Beethoven πριν τον θάνατο του για να συλλέξει την ψυχή του. Φυσικά ο Beethoven τρομοκρατείται στην ιδέα της αιώνιας καταδίκης αλλά ο Μεφιστοφελής έχει μια προσφορά προς τον ίδιο την οποία θα πρέπει να αποδεχτεί για να γλυτώσει το αιώνιο μαρτύριο και το παζάρεμα μεταξύ τους αρχίζει...

Dream Theater: “The Astonishing”
Το "The Astonishing" έχει κοινό στιχουργικό περιεχόμενο, το οποίο επικεντρώνεται σε μία ομάδα επαναστατών που αντιτίθενται σε μία καταθλιπτική αυτοκρατορία. Η ιστορία διαδραματίζεται το 2285 στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα δυστοπικό μέλλον λόγω της Μεγάλης Βόρειας Αυτοκρατορίας της Αμερικής. Η αυτοκρατορία διοικείται από τον Nafaryus, την σύζυγο του Arabelle, τον πρίγκηπα Daryus και την πριγκίπισσα Faythe. Παράλληλα, στο χωριό Ravenskill, ένας άντρας με το όνομα Gabriel κατέχει την ικανότητα να συνθέτει μουσική και να τραγουδάει. Ο αδελφός του, Arhys, είναι λοχαγός στην ομάδα επαναστατών του χωριού και έχει έναν υιό, τον Xander, ενώ η σύζυγος του Evangeline έχει πεθάνει. Η μόνη παραπομπή σε διασκέδαση προέρχεται από μηχανές ηλεκτρονικού θορύβου με την ονομασία NOMACs.
Η ικανότητα του Gabriel γίνεται γνωστή στον αυτοκράτορα, ο οποίος μεταβαίνει στο Ravenskill για να τον δει με τα μάτια του, κάτι που συμβαίνει καθώς καταφθάνει στην περιοχή. Η Faythe ερωτεύεται κρυφά με τον Gabriel, αλλά ο Nafaryus τον αντιμετωπίζει σαν απειλή για την κυριαρχία του και δίνει διορία τριών ημερών στους κατοίκους του χωριού για να τον παραδώσουν στις αρχές.
Ενα εξαιρετικό album συμφωνικής ρόκ όπερας το οποίο μαγεύει τον ακροατή με τις εκπληκτικές μελωδίες και ερμηνείες.

Avantasia: “Angel Of Babylon – “The Wicked Symphony”
Η καταπληκτικότερη δουλειά του πολυτάλαντου Tobias Sammet είναι αυτό το διπλό album το οποίο άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες ρόκ όπερες. Κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου του 2010 με πλήθος guest μουσικών να συμμετέχουν όπως Jorn Lande, Michael Kiske, Klaus Meine κ.α.

Andrew Lloyd Webber: “Jesus Christ Superstar”
To “Jesus Christ Superstar” είναι μια ρόκ όπερα του Andrew Lloyd Webber και του Tim Rice. Δημιουργήθηκε το 1970 και αφηγείται την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού από τον ερχομό του στην Ιερουσαλήμ μέχρι και την σταύρωση.
Συμμετείχαν οι Ian Gillan ( Jesus Christ ), Murray Head ( Judas ), Yvonne Elliman ( Mary Magdalene), Victor Brox ( Caiaphas ), Barry Dennen ( Pontius Pilate). Αριστούργημα το οποίο έφτασε στο Νο1 του αμερικάνικου Billboard το 1971.

Queen: “A Night At The Opera”
Είναι το 4ο album του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1975 και είναι ένα από τα επιδραστικότερα albums στην ιστορία της μουσικής. Έφτασε στο Νο1 στα Βρετανικά charts και στο Νο 4 στο αμερικάνικο Billboard 200. Έγινε πλατινένιο και έχει πουλήσει πάνω από 6 000 000 αντίτυπα παγκοσμίως. Το τραγούδι “Bohemian Rhapsody” είναι ο ορισμός της ρόκ όπερα ένα κομμάτι που δεν ξεπεράστηκε ποτέ και από κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου