14 Απρ 2016

A Day To Remember... 14/4 [Ritchie Blackmore]


INSTRUMENT: Κιθάρα

ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14 Απριλίου 1945 [71]

ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Weston-super-Mare, Αγγλία

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Έχει παντρευτεί τέσσερις φορές, έχοντας ένα γιο από τον πρώτο του γάμο το 1964 και άλλον έναν γιο και μια κόρη, από τον τελευταίο του γάμο με την Candice Night, με την οποία βρίσκονται μαζί πάνω από είκοσι χρόνια.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: DEEP PURPLE, RAINBOW, BLACKMORE’S NIGHT, THE OUTLAWS

HIGHLIGHTS: Ασύλληπτο μουσικό μυαλό, ένας απ’ τους πιο καινοτόμους κιθαρίστες στην ιστορία της hard rock, τρομερός συνθέτης, με riff και σόλο που έγραψαν ιστορία!

ΕΧΕΙ ΠΕΙ:
- Σχετικά με το ότι αρνήθηκε να παίξει το encore στο Wembley Arena με τους RAINBOW: «Ναι θυμάμαι πολύ καλά το τι είχε γίνει τότε. Προσπάθησα πάρα πολύ να κάνω το κοινό να ξυπνήσει και έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό αλλά στο τέλος ένιωσα πως με απέρριψαν. Ήταν σα να έπαιζα σε… μαυσωλείο! Έτσι αποφάσισα πως θα κάναμε encore. Αφού το κοινό με απέρριψε, τους απέρριψα κι εγώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ξέρω πως δεν είναι πολύ επαγγελματικό αυτό που κάνω. Απλά δεν μπορώ να σηκώσω τους ώμους μου και ν’ αγνοήσω τα συναισθήματά μου. Γίνομαι παράξενος και το ξέρω. Μη με παρεξηγήσετε, μου αρέσει το θερμό κι ενθουσιώδες κοινό, αλλά τότε στο Wembley ένιωσα απόρριψη».

- «Το κλειδί της επιτυχίας του “Smoke on the water” είναι η απλότητά του. Ποτέ δεν είχα το θάρρος να γράψω, μέχρι που άκουσα τα “I can’t explain” και “My generation”. Τα riff αυτά είναι τόσο απλά, που σκέφτηκα πως αν ο Pete Townshend, μπορεί να φτάσει ψηλά με κάτι τέτοιο, μπορώ και γω!»

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ:
- Κάποτε ο Roger Glover (συνεργάτης του Blackmore σε DEEP PURPLE και RAINBOW ως μπασίστας αλλά και παραγωγός) ρωτήθηκε πόσο δύσκολο είναι να κάνει τις παραγωγές στα άλμπουμ των RAINBOW. Η απάντηση ήταν: «Το βιβλίο των παραγωγών έχει δύο κανόνες. Πρώτον, πως ο παραγωγός έχει πάντα δίκιο. Δεύτερος κανόνας, πως ο παραγωγός ακόμα και όταν έχει άδικο, πάλι έχει δίκιο. Απλά στην περίπτωση των RAINBOW οι κανόνες αυτοί ίσχυαν μόνο για τον …Blackmore!»
- «Εάν δεν ήταν ο Blackmore, ποτέ δε θα γίνονταν οι DEEP PURPLE αυτό που έγιναν», έχει δηλώσει ο Jon Lord.
- «Σχολείο πήγαινα ντυμένος στα μαύρα σαν τον Blackmore και όταν έγραφα εξετάσεις χρησιμοποιούσα το όνομα… Ritchie», δήλωνε το 1986 ο Yngwie Malmsteen.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ήταν παρών στην πρώτη επίσκεψη των DEEP PURPLE στη χώρα μας, το Σεπτέμβρη του 1991, όπου δεν έβγαινε στη σκηνή γιατί ήθελε να την πέσει σε κάποια γυναίκα! Στο μέλλον μας επισκέφθηκε και με τους BLACKMORE’S NIGHT.


Ο περίφημος Man in Black, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, αλλά και ταυτόχρονα έναν περίεργο άνθρωπο, δύσκολο συνεργάτη, πεισματάρη και απίστευτα «μαύρο» πλακατζή. Όλοι οι παλιοί συνεργάτες του άλλωστε, τον αναγνωρίζουν ως μουσική και κιθαριστική ιδιοφυία και τρομακτικό συνθέτη, την ίδια στιγμή όμως έχουν να θυμούνται απίθανες ιστορίες εγωισμού και ξεροκεφαλιάς εκ μέρους του. Δεν ξέρουμε και πολλά σχετικά με τα παιδικά του χρόνια, το σίγουρο όμως είναι πως η ενασχόληση του με την κιθάρα ξεκίνησε στα έντεκα, μετά από επίμονες παρακλήσεις στον πατέρα του που τον απείλησε πως αν δε μάθαινε να παίζει θα του την έφερνε στο κεφάλι. Παρακολούθησε μαθήματα με τον Big Jim Sullivan, ενώ η πρώτες του επιρροές ήταν οι Tommy Steele και Hank Marvin. Ως μουσικός, ξεκίνησε παίζοντας σε κάποιες τοπικές μπάντες και συνέχισε δουλεύοντας ως sessionας για την εταιρία παραγωγών Joe Meek's music productions, παίζοντας με διάφορα συγκροτήματα και το 1968, συνάντησε τον Jon Lord σ’ ένα μπαρ της Γερμανίας, με τον οποίο μοιράζονταν κοινά μουσικά ενδιαφέροντα, αφού οι VANILLA FUDGE ήταν οι ήρωες τους. Αποφάσισαν έτσι να σχηματίσουν ένα συγκρότημα, που αρχικά ονομαζόταν ROUNDABOUT σύντομα όμως, μετονομάστηκε σε DEEP PUPLE. Ο Blackmore, παρέμεινε μέλος της μπάντας, μέχρι το 1975, με την παρουσία του να έχει καταλυτική σημασία στην ανάπτυξη του ήχου της και στην τεράστια επιτυχία που αυτή σημείωσε, συμμετέχοντας σε εννιά στούντιο άλμπουμ, συνθετικά και εκτελεστικά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η συνέχεια τον βρήκε να σχηματίζει τους RAINBOW , να επιστρέφει για πέντε δίσκους ξανά στους DEEP PURPLE και ακολούθως ξανά στους RAINBOW. Αναμφίβολα μέσα απ’ τα δυο αυτά σχήματα, ο Blackmore κατάφερε να χτίσει ένα θρύλο γύρω απ’ το όνομά του, όχι μόνο ως ο βασικός υπεύθυνος για μνημειώδεις rock συνθέσεις αλλά και γιατί πάνω σε αυτόν στηρίχθηκαν τα δυο αυτά μεγαθήρια της μουσικής μας για να δημιουργήσουν μια σειρά από μουσικές σχολές όπως έγινε στην περίπτωση των RAINBOW ή να αλλάξουν την ιστορία της rock όπως συνέβη με τους DEEP PURPLE στα 70’s.


Φυσικά σε όλα αυτά τα χρόνια, έγινε πασίγνωστος και για την ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του, προσωπικότητα στην οποία είναι δύσκολο να εμβαθύνει κανείς αφού πρόκειται για έναν μουσικό με IQ πολύ πιο πάνω απ’ το μέσο όρο και απ’ την άλλη με τον άνθρωπο που έφτασε να κλειδώσει τον Toney Carey σε ένα δωμάτιο μεσαιωνικού πύργου, προκειμένου να γράψει τα σωστά solo για το “Rising”! Ένα ακόμη δείγμα του για πόσο περίεργο χαρακτήρα μιλάμε, είναι το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι φορές που άφηνε «κόκκαλο» το κοινό αποφασίζοντας να μην κάνει encore γιατί δεν το… άξιζαν οι θεατές! Είναι όμως η μουσική του υπεραξία αυτή που τον έκανε τόσο επιδραστικό, εμπνέοντας χιλιάδες άλλους κιθαρίστες, είναι το ανεξάντλητο ταλέντο του αυτό που τον ανήγαγε σε θρύλο για το ιδίωμα. Να μην ξεχνάμε άλλωστε, και το ότι ήταν αυτός που έδωσε την ευκαιρία σε χαρισματικούς τραγουδιστές να γίνουν γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε αυτοί ήταν ο Gilan, είτε ο Coverdale, είτε ο Dio, είτε ακόμα κι ο Turner. Από το 1997 που διέλυσε οριστικά αυτή τη φορά τους RAINBOW, ο Blackmore δραστηριοποιείται με τους BLACKMORE’S NIGHT, το παραδοσιακό folk rock ντουέτο που διατηρεί με την Candice Night και ίσως αυτό να είναι το πρώτο σχήμα που ο κιθαρίστας δεν έχει το πάνω χέρι… Παρ' όλα αυτά, για τον Ιούνιο της χρονιάς που διανύουμε, έχει ανακοινώσει την απόφαση του να πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες στην Ευρώπη με τους RAINBOW. Και μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να απήχε εντελώς από το hard rock είδος, δε σταματά όμως να διακρίνεται σε ψηφοφορίες, φιγουράροντας σε υψηλές θέσεις σε λίστες με τους κορυφαίους metal κιθαρίστες όλων των εποχών, να επηρεάζει, να εμπνέει…


Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Είναι μηδαμινές οι αναφορές στο πρόσωπό του που να σχετίζονται με ναρκωτικά και το πιο πιθανό είναι το πολύ να έκανε κανένα τσιγαριλίκι στα 70’s. Όσον αφορά τις γυναίκες, ε να πούμε την αλήθεια όχι μόνο δεν ήταν πιστός, αλλά από την άλλη ήταν και εξαιρετικά ζηλιάρης!

Did you know that:
- Το “Still of the night” των WHITESNAKE είναι βασισμένο σ’ ένα παλιό riff του Blackmore από μια κασέτα που ανακάλυψε τυχαία στο σπίτι της μητέρας του ο Coverdale. Στη συνέχεια το έδωσε στον Sykes, ο τελευταίος βασίστηκε πάνω σ’ αυτό και έκαναν το τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου