3 Σεπ 2015

IRON MAIDEN: Οι σκλάβοι θα επαναστατούσαν αν άκουγαν μια τέτοια αλμπουμάρα! 31 χρόνια POWERSLAVE!

  Ένας κορυφαίος δίσκος από μια κορυφαία μπάντα, κλείνει σήμερα 31 χρόνια ζωής. Πέμπτο άλμπουμ, πέντε αστέρων, από πέντε εξέχουσες μορφές του χώρου και ο λόγος για το αλησμόνητο Powerslave. Οι Iron Maiden έχουν ξεκινήσει πέντε σχεδόν χρόνια νωρίτερα το ταξίδι τους προς την κορυφή και εδώ πλέον την κατακτούν, την κάνουν κτήμα τους συνεχίζοντας από εκεί τη μεγαλειώδη τους πορεία. Έχει προηγηθεί ένα εκπληκτικό “Piece of Mind” και το ερώτημα όλων είναι πως θα μπορούσαν να εξελίξουν τον ήχο τους κάνοντας κάτι ανώτερο. Οι Βρετανοί, σοφά σκεπτόμενοι, απλά κράτησαν τα καλύτερα στοιχεία της τελευταίας τους δουλειάς, συμπεριέλαβαν το επιθετικό στυλ του “Number of the beast”, τονίζοντας το ακόμη περισσότερο, έβαλαν όλη τους την τεχνική και προσθέτοντας την ενέργεια και τη δύναμη ενός live δίσκου, έφτιαξαν αυτό τον διαχρονικής αξίας πολύτιμο λίθο. Θα λέγαμε μάλιστα πως εδώ αντικατοπτρίζεται απόλυτα ο ήχος σήμα – κατατεθέν τους, αυτός που τους ανέδειξε και που όλοι αγαπήσαμε και αναζητούμε ν’ ακούμε.


  Η θεματολογία του “Powerslave” είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία Αίγυπτο, όπως απεικονίζεται και στο εντυπωσιακό του εξώφυλλο, με θεματικό πυρήνα το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ. Με κομμάτια μεγαθήρια, τέλεια φτιαγμένα, όπως το ομώνυμο, το “Aces High” ή το “Two minutes to midnight”, οι πρωτοπόροι της heavy metal δίνουν απλά τα διαπιστευτήρια τους και κάνουν εμφανές πως η συνθετική τους ικανότητα και η δημιουργικότητα τους βρίσκεται στο ζενίθ, αγγίζοντας την τελειότητα. Το επικό δε δημιούργημα του ιθύνοντα νου των Maiden, Steve Harris, “The rime of the ancient mariner”, διάρκειας μεγαλύτερης των δεκατριών λεπτών είναι μια περίτρανη απόδειξη του χαρακτηρισμού «μουσική ιδιοφυΐα» που του αποδίδεται. Μάλιστα τόο στο εν λόγω κομμάτι, όσο και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, συναντά κανείς και τις progressive αναφορές που λίγο ως πολύ πάντοτε τριγυρνούσαν στο μυαλό του αρχηγού. Ολόκληρη η δουλειά του συγκροτήματος, συναρπάζει για τα πελώρια, ατελείωτα riff που αφήνουν στόματα ανοιχτά και τα αριστουργηματικά, καταιγιστικά σόλο που σε συνδυασμό με την ασύλληπτη φωνή του Bruce Dickinson, σπρώχνουν το μυαλό σ’ ένα δίχως τέλος παραλήρημα. Ο Martin Birch στην παραγωγή συμβάλλει τα μέγιστα στην ευκρίνεια του ήχου και την καθαρότητα της απόδοσης των οργάνων, ειδικά των τυμπάνων στα οποία ο McBrain μεγαλουργεί, παίζοντας με απίστευτη τεχνικότητα και ακρίβεια.

 Το “World Slavery Tour” που ακολούθησε αποτελεί την μεγαλύτερη περιοδεία της μπάντας με 193 εμφανίσεις μέσα σε 331 ημέρες και βοήθησε αν μη τι άλλο στη γιγάντωση του ονόματός τους. Τόσο αυτή όσο και αυτό καθεαυτό το άλμπουμ, αναμφίβολα ένα από τα πιο top στην ιστορία τους, μαρτυρούν το γιατί οι Maiden δικαίως θεωρούνται μια από τις συνεπέστερες μπάντες του χώρου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου