14 Σεπ 2015

Οι 25 καλύτεροι πρώτοι δίσκοι (Μέρος Α)



 Ένα ντεμπούτο album αποτελεί τη βάση για την πορεία ενός καλλιτέχνη αλλά μερικές φορές η πρώτη προσπάθεια μιας μπάντας είναι αρκετά καινοτόμα για να τους εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα των θρύλων της μουσικής. Οι μουσικοί συχνά λένε πως έχεις όλη τη ζωή σου για να γράψεις τον πρώτο δίσκο και μπάντες όπως οι Metallica, οι Iron MaidenBlack SabbathDeath και άλλοι ακολούθησαν αυτό το ρητό πλήρως.
Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ενθαρρυντικά για μια μπάντα από το να τα πάει καλά στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή η λίστα αποτελεί φόρο τιμής στις 25 μπάντες της metal που έκαναν πάταγο με τους πρώτους δίσκους τους.


25. ‘’Fistful Of Metal’’ – Anthrax
 Το ντεμπούτο album των Anthrax δεν είναι μόνο το πρώτο κομμάτι στη θρυλική καριέρα της μπάντας αλλά και ένας δίσκος που γέννησε τον όρο ‘’thrash metal. Κάποια από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα (τα οποία θα δείτε παρακάτω στη λίστα) είχαν ήδη ηχογραφηθεί και κυκλοφορήσει αλλά το πρώτο τραγούδι με το χαρακτηρισμό ‘’thrash metal’’ ήταν το τραγούδι ‘’Metal Thrashing Mad. To κλασσικό πλέον ντεμπούτο των Αμερικανών ήταν το πρώτο με τον Neil Turbin στα φωνητικά και στα 10 τραγούδια του δίσκου συμπεριλαμβάνεται η διασκευή στο τραγούδι του Alice Cooper ‘’I’m Eighteen’’.

24. ‘’Welcome To Hell’’ – Venom
 Δεν υπάρχει άλλος πρώτος δίσκος που να επηρέασε τόσο έντονα όλα τα είδη του ακραίου ήχου στο βαθμό του album των Venom. Το ντεμπούτο των Βρετανών αποτέλεσε τη βάση όπου πάτησαν σημαντικά ρεύματα όπως το thrash metal, το death metal και το black metal όσο ετερόκλητα και αν εξελίχθηκαν. Η ‘’βρώμικη‘’ και ‘’αγυάλιστη’’ παραγωγή του δίσκου μπορεί ίσως να αποδοθεί στην ίδια πορεία που ακολούθησε η μπάντα κατά την ηχογράφηση του δίσκου. Αρχική επιθυμία ήταν η δημιουργία ενός απλού demo αντι για full length δίσκο.


23. ‘’Killing Is My Business… And Business Is Good’’ – Megadeth
 "Μετά την απόλυση από τους Metallica, το μόνο που θυμάμαι να ήθελα ήταν αίμα. Το δικό τους. Ήθελα να είμαι γρηγορότερος και πιο σκληρός από αυτούς." Αυτά είναι τα λόγια που έχει εκφράσει σε συνέντευξη ο Dave Mustaine frontman της μπάντας. Ο πληγωμένος ψυχολογικά μουσικός ανασυγκροτήθηκε γρήγορα και άρχισε να ηχογραφεί με τους Megadeth το ντεμπούτο τους το 1984. Ο Dave Mustaine πάτησε στα θεμέλια των Metallica και με καθαρή ταχύτητα έβγαλε τραγούδια με το γκάζι στο τέρμα όπως το ‘’Rattlehead’’ και το ‘’Μechanix’’ και το ομώνυμο.

22. ‘’System Of A Down’’ – System Of A Down
 Στην μοντέρνα εποχή του metal, λίγες μπάντες κατάφεραν να συνδυάσουν mainstream επιτυχία και καθαρή πρωτοτυπία ταυτόχρονα. Οι System Of A Down κυκλοφόρησαν το ομώνυμο δίσκο το 1998 αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. H αμερικανοαρμένικη alternative metal μπάντα έγραψε τραγούδια όπως το ‘’Sugar’’, ‘’Suite-Pee’’, ‘’Know’’ και ‘’Spiders’’ ενώ λίγο αργότερα θα έφτανε σε υψηλότερα ύψη με το ‘’Toxicity’’ του 2001, η επιτυχία του οποίου ανέδειξε ακόμα περισσότερο το ντεμπούτο του συγκροτήματος που κατάφερε να γίνει πλατινένιο στις ΗΠΑ,


21. ‘’Motorhead’’ – Motorhead
 Τι άσχημος θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν οι Motorhead. Για την ακρίβεια αυτό κόντεψε να γίνει αλλά ο Ted Carroll της Chiswick Records υπέγραψε την μπάντα μετά το τελευταίο για τότε show της μπάντας το 1977. Το ομώνυμο album των Άγγλων περιέχει τα γνωστά κομμάτια ‘’Keep Us On The Road’’, ‘’Motorhead’’, ‘’The Watcher’’ και πολλά άλλα. Ο δίσκος ισορρόπησε την μπάντα και τους προετοίμασε για μια τρομερή καριέρα.




20. ‘’Deicide’’ – Deicide
 Κατά την γνωστή ιστορία ο Glenn Benton λέγεται πώς πήγε στο γραφείο του υπεύθυνου της και χτυπώντας το demo στο γραφείο φώναξε, ‘’Υπόγραψε μας, γαμημένε μαλάκα!’’ Την επόμενη μέρα προσφέρθηκε συμβόλαιο στη μπάντα και ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε λίγο μετά. Αυτό το ακατέργαστο διαμάντι του death metal εισχωρεί βαθιά στο σατανισμό, σε αρχηγούς αιρέσεων όπως ο Charles Manson και σε καλτ θρίλερ. Τραγούδια όπως το ‘’Dead By Dawn’’ και ‘’Crucifixion’’ μπορεί να είναι απλά σε δομή αλλά εκπληρώνουν στο έπακρο τους στόχους της μπάντας.


19. ‘’Slipknot’’ – Slipknot
 Μπορεί σήμερα να ακούγεται απίθανο, αλλά κάποτε οι Slipknot ήταν μια σχετικά άγνωστη μπάντα. Οι σκληροί οπαδοί της μπάντας μπορεί να θεωρεί το ‘’Mate. Feed. Kill. Repeat’’ ως τον πρώτο δίσκο της μπάντας αλλά οι ίδιοι οι Slipknot υπογράφουν τον ομώνυμο δίσκο ως το επίσημο ντεμπούτο τους. Το album αυτό, είναι ίσως η πιο σημαντική εναρκτήρια στιγμής μπάντας τα τελευταία 15 χρόνια με κομμάτια όπως το ‘’Eyeless’’, ‘’Wait And Bleed’’, ‘’Spit It Out’’. Το ντεμπούτο των Αμερικανών έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ.


18. ‘’In The Nightside Eclipse’’ – Emperor
 Αν και είναι η τέταρτη κυκλοφορία της μπάντας, το ‘’In The Nightside Eclipse’’ είναι το πρώτο επίσημο full length album. Ο δίσκος αυτός καλύπτει τον ακροατή με μια ψυχρή ατμόσφαιρα πάντα με επίκεντρο μια ξεχωριστή black metal εμπειρία. Ο παρών δίσκος του 1994, είναι παραδόξως ιδιαίτερα προσβάσιμος και έχει πάρει καλές κριτικές από πρωτάρηδες στον ακραίο ήχο μέχρι black metal ελιτιστές. Το album των Emperor είναι ανελέητο με ξεχωριστά τραγούδια όπως ‘’Into The Infinity Of Thoughts’’ και ‘’Inno A Satana’’.



17. ‘’Remission’’ – Mastodon
 To ντεμπούτο album των Αμερικανών Mastodon κυκλοφόρησε το 2002 και σταθεροποίησε την μπάντα ως ένα από τα πιο σημαντικά metal σύνολα στον 21ό αιώνα με τραγουδάρες όπως το ‘’March Of The Fire Ants’’‘’Mother Puncher’’,‘’Where Strides The Behemoth’’ και άλλα. Μέχρι σήμερα καμιά άλλη μπάντα δεν έχει καταφέρει να ακούγεται σαν τους Mastodon, αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο underground southern metal, χάρει φυσικά στο ‘’Remission’’.



16. ‘’De Mysteriis Dom Sathanas’’ – Mayhem
 Το πρώτο album των θρύλων του black metal είναι ίσως ο πιο τρομακτικός black metal δίσκος που έχει κυκλοφορήσει. Δυστυχώς, ο τραγουδιστής Per Ohlin αυτοκτόνησε πριν μπει στο studio για τον παρώντα δίσκο αλλά η στιχουργική του προσπάθεια παραμένει σε αυτό το διαμάντι του ακραίου ήχου. Ποτέ δεν υπήρξε πιο εμβληματικό συγκρότημα στο black metal με τόσα γνωστά μέλη. Κιθαρίστας ο Euronymous και στο μπάσο ο Varg Vikernes προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αυτό το μουσικό κτήνος όπως και ο Hellhammer στα τύμπανα και ο Attila Csihar στα φωνητικά.

15. ‘’Bonded By Blood’’ – Exodus
 Το thrash έχει προσφέρει εξαιρετικούς δίσκους ανα τα χρόνια. Ιδιαίτερα όταν προέρχεται από το Bay Area του San Francisco. Τρανταχτό παράδειγμα οι Exodus και το ντεμπούτο τους, βασική προσθήκη στη δισκοθήκη κάθε οπαδού που ψάχνει επιθετικότητα και ταχύτητα. Στο δίσκο αυτό μπήκε η βάση για την μακρά – αν και κατά διαστήματα νεκρή - καριέρα της μπάντας. Αν ακούσεις το ‘’Strike Of The Beast’’ και δε θες να σπάσεις τα πάντα σε ακτίνα 5 μέτρων, κάτι πάει λάθος!



14. ‘’Effigy Of The Forgotten’’ – Suffocation
 Οι Suffocation είναι ίσως η πιο σκληρή συναυλιακή μπάντα στον πλανήτη. Η έκθεση στη μουσική τους παράπεμπει σχεδόν κυριολέκτικα σε χτύπημα σε βράχο. Στις συναυλίες της μπάντας, τραγούδια του δίσκου παραμένουν σταθερά τις πιο σκληρές ερμηνείες. Στο δίσκο αυτό εδρεύουν τα χαμηλά guttural φωνητικά ενώ η μουσικής τεχνικότητας μέσα στο σκληρό death metal ανέδειξε τραγούδια όπως το ‘’Liege Of Inveracity’’ και ‘’Jesus Wept’’.




13. ‘’The Legacy’’ – Testament
 Όλοι γουστάρουμε Testament. Και εσύ. Και πώς αλλιώς άλλωστε; Οι τιτάνες του thrash άρχισαν την άξια καριέρα τους με ένα μικρό δίσκο που βρέθηκε στα ράφια το 1987. Το album ξεκινά με το αγαπημένο ‘’Over The Wall’’ συνέχιζε με το ‘’The Haunting’’ το ‘’Burnt Offerings’’ και έξι άλλους thrash ύμνους. Στο δίσκο λαμβάνει χώρα πρώτη φορά η συνεργασία Alex Skolnick – Eric Peterson με τη φωνάρα Chuck Billy πίσω από το μικρόφωνο. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;



12. ‘’Undertow – Tool    
 Οι Tool κατ’ ουσίαν αποτελούν δικό τους genre της μουσικής, αλλά το ντεμπούτο της μπάντας πατά σε μεγάλο βαθμό σε progressive και σκληρό alt-metal. Oι Tool είχαν αποκτήσει αρκετούς οπαδούς με το EP ‘’Opiate’’ αλλά ήταν το ντεμπούτο τους εκείνο που ανέδειξε τη δύναμη της μπάντας να ξεφύγει από το underground. Εξαιρετικά κομμάτια της μπάντας όπως τα ‘’Prison Sex’’, ‘’Intolerance’’, ‘’Bottom’’ και ‘’Sober’’ βρίσκονται στο ‘’Undertow’’ μαζί με άλλα που δημιουργούν ένα εθιστικό μουσικό αποτέλεσμα.


11. ‘’Show No Mercy’’ – Slayer
 Πάμε όλοι μαζί. SLAAAAAAYYYYYEEEEEERRRRRR!!! Πράγματι αποτελεί ότι πιο ωμό έχει γράψει η μπάντα. Το εκλεκτό μέλος των Big 4 που έχει γράψει μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια της μουσικής μας ξεκίνησε με αυτό τον δίσκο το 1983. Οι κιθαρίστες Jeff Hanneman και Kerry King είχαν τρομερό υλικό για το πρώτο album και εξελίχθηκαν οι ίδιοι και η μπάντα με γεωμετρική πρόοδο δημιουργώντας ένα πραγματικά ιδιαίτερο και μοναδικό στυλ. Ύμνοι όπως τα ‘’Black Magic’’, ‘’Die By The Sword’’ και ‘’Fight Till Death’’ έφεραν λεγεώνες οπαδών στο κατώφλι των Slayer με το ‘’Show No Mercy να είναι μέχρι σήμερα ένα φαινομενικό metal album.

Από το Rock Overdose

Και τον Πάνο Χαραλαμπόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου