20 Σεπ 2015

ΕΡΕΥΝΑ: H metal μουσική μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια ζεστή αγκαλιά!



 Η ακραία μουσική – όπως το heavy metal - μπορεί να επηρεάσει θετικά όσους βιώνουν θυμό, αποκάλυψε πρόσφατα μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Queensland.

 Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη δυνατή και χαοτική μουσική με την επιθετικότητα και καμιά φορά την εγκληματικότητα, αυτή η έρευνα από τη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, η οποία έγινε από την φοιτήτρια Leah Sharman και τον Dr. Genevieve Dingle έδειξε οι ακροατές κυρίως εμπνέονται και ηρεμούν.

H επικεφαλής κα Sharman δήλωσε:
 “Ανακαλύψαμε ότι η συγκεκριμένη μουσική ρυθμίζει τη θλίψη που μπορεί να νιώθει το άτομο και ενισχύει τα θετικά συναισθήματα του. Όταν πάλι αντιμετωπίζεται ο θυμός, οι οπαδοί του ακραίου ήχου επιλέγουν να ακούσουν μουσική η οποία θα ταιριάζει με αυτό που νιώθουν, δηλαδή το θυμό τους. Η μουσική αυτή τους βοήθησε να εξερευνήσουν την πλήρη γκάμα των συναισθημάτων που ένιωθαν, ωστόσο τους άφησε πιο ενεργούς και εμπνευσμένους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα επίπεδα εχθρότητας, ευερεθιστότητας και άγχους μειώθηκαν μετά την ακρόαση του συγκεκριμένου είδους μουσικής, και η πιο σημαντική αλλαγή που αναφέρθηκε ήταν στο επίπεδο έμπνευσης που αισθάνθηκαν. Ένας δευτερεύων στόχος της μελέτης ήταν να δούμε τι μουσική θα επέλεγε από την playlist του ένας θυμωμένος ακροατής. Ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα μισά από τα επιλεγμένα τραγούδια περιείχαν θέματα θυμού ή επιθετικότητας, ενώ τα υπόλοιπα είχαν θέματα όπως απομόνωση και θλίψη. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τη μουσική για να ενισχύσουν αισθήματα ευτυχίας και βελτιώσουν τη διάθεση τους.”




Από το Rock Overdose,
Και την Σοφία Ντούσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου