7 Μαρ 2015

REVIEW: MOONSPELL ‘’Extinct’’

 Οι Πορτογάλοι Gothic Metallers MOONSPELL μετά την κυκλοφορία του ‘’Alpha Noir/Omega White’’ το 2012, επιστρέφουν με την νέα τους ολοκληρωμένη δουλειά υπό τον τίτλο ‘’Extinct’’. Μετά την χλιαρή υποδοχή του απέσπασε ο προκάτοχος του, πολλοί αναρωτιόμασταν το τι μπορεί να μας επιφυλάσσει αυτή τη φορά ο Fernando Ribeiro και η παρέα του. Η απάντηση δίνεται με το ‘’Extinct’’. Το αποτέλεσμα; Έρχεται να κερδίσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο οπαδό.


 Η πρώτη επαφή με τον δίσκο έγινε με το εξώφυλλο, τόσο ανατριχιαστικό που αρχικά ίσως σόκαρε πολλούς. Όλο αυτό όμως ήρθε για να ετοιμάσει το έδαφος για το συνολικό ύφος που φέρει μαζί του το ‘’Extinct’’. Δημιουργός του, όπως και στον προηγούμενο δίσκο, είναι ο Έλληνας Σπύρος Αντωνίου, γνωστός κυρίως με το ψευδώνυμο Seth Siro Anton. Το εξώφυλλο, λοιπόν, αντικατοπτρίζει το σκοτεινό ύφος του δίσκου και καταφέρνει να δέσει την εικόνα με τον ήχο, συνδυάζοντας μαζί την εξαιρετική δουλειά του Jens Bogren στην μίξη και παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό και το ‘’Extinct’’ προσφέρει στιγμές ανατριχίλας, συγκίνησης και μιας μοναδικής σκοτεινής ομορφιάς της μουσικής των MOONSPELL, που θα λέγαμε πως μας έλειψε κατά κάποιον βαθμό στον προηγούμενο δίσκο.

 Το ‘’Extinct’’ εύκολα θα μπορούσε να αποτελέσει συνέχεια του πολύ καλού ‘’Night Eternal’’ του 2008, ωστόσο αυτό που κάνει ξεχωριστό τον νέο δίσκο είναι μερικά νέα στοιχεία που εισάγει η μπάντα. Πολλά είναι τα παραδείγματα από μπάντες που σε κάποια φάση της καριέρας τους προσπαθώντας να προσδώσουν μια ‘’ανανέωση’’ στον ήχο τους, κατέληξαν με αυτό το ‘’νέο’’ να μην αποσπά και τις καλύτερες κριτικές. Οι MOONSPELL με το ‘’Extinct’’ κατάφεραν να ισορροπήσουν το σκοτεινό ύφος της μουσικής τους, προσδίδοντας μερικές στιγμές από ανατολίτικες πινελιές και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Η νέα τους κυκλοφορία επρόκειτο να αποτελέσει σήμα κατατεθέν των πιο πρόσφατων χρόνων της δισκογραφίας τους και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες δουλειές της καριέρας τους.

 Ένα από τα βαριά όπλα των MOONSPELL είναι τα φωνητικά, είτε αυτά είναι brutal είτε καθαρά, το αποτέλεσμα είναι καταιγιστικό. Το καλύτερο όμως είναι πως σ’ αυτή τη κυκλοφορία ο Fernando Ribeiro κατάφερε να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό και δεν είναι λίγες οι στιγμές που σε προσκαλεί να τραγουδήσεις και εσύ μαζί του.

 Αλλά και οι κιθάρες ακούγονται τόσο ζωντανές που δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας για την εκτελεστική δεινότητα του Ricardo Amorim, όπου εδώ βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην παραγωγή του ‘’Extinct’’. Τα πλήκτρα του Pedro Paixao συνοδεύουν  τα κομμάτια του δίσκου, είναι ισορροπημένα και σε πολλά σημεία εκτοξεύουν την ατμόσφαιρα και την δυναμικότητα των τραγουδιών στα ύψη. Έχουμε να κάνουμε με έναν συμπαγή δίσκο, όπου όλα τα στοιχεία είναι τόσο καλά δεμένα μεταξύ τους και ο ακροατής με κάθε άκουσμα του όλο και κάτι νέο θα ανακαλύπτει μέσα από την ποικιλομορφία των κομματιών του ‘’Extinct’’.

 Συνολικά ο δίσκος αποτελείται από δέκα κομμάτια, όπου το καθένα αποτελεί και ένα λαμπρό παράδειγμα όσων αναφέρθηκαν παραπάνω. Η έναρξη γίνεται με το ‘’Breathe (Until We Are No More)’’ και η παράσταση αρχίζει με μια καθηλωτική μελωδία, συνδυάζοντας κιθάρες και καθαρά φωνητικά που εγκλωβίζουν τον ακροατή στον σκοτεινό κόσμο των MOONSPELL όπου ο τελικός στόχος είναι ένας: αφανισμός. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο τίτλος του δίσκου, ‘’Extinct’’. Η εξέλιξη του κομματιού γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και από τα πρώτα λεπτά σε κολλάει στον τοίχο με ένα δυναμικό ρεφρέν, τύμπανα και κιθάρες που στήνουν τον δικό τους χορό αλλά και μια μουσικότητα που σε ταξιδεύει στα βάθη της Ανατολής.  

 Αφού λοιπόν τελειώσει το πρώτο κομμάτι και αφού πατήσεις το replay για να το ξανακούσεις επειδή δεν χορταίνεις μόνο με ένα άκουσμα (ουσιαστικά αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα κομμάτια του δίσκου), περνάμε στο δεύτερο κομμάτι, όπου είναι και το ομώνυμο του δίσκου. Το ‘’Extinct’’ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή και με ένα εξαιρετικό ρεφρέν αλλά και ένα κιθαριστικό solo, απογειώνει το κομμάτι και κάνει τον ακροατή να εύχεται πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη.

‘’Medusalem’’
  Ο τίτλος και μόνο κρύβει ένα μεγαλείο που πρόκειται να ξεδιπλωθεί με το άκουσμα του κομματιού. Κρατώντας το ύφος της Ανατολής στο συγκεκριμένο κομμάτι, οι MOONSPELL παραδίδουν ένα λαμπρό παράδειγμα της εξέλιξής τους και η αλήθεια είναι πως δεν υιοθετούν έναν ήχο αλλά δημιουργούν έναν ήχο στο συνολικό ύφος του δίσκου, που αυτόματα καθίσταται δικός τους. Έχουμε να κάνουμε με μια πανδαισία μουσικών οργάνων και φωνητικών που καθιστούν το κομμάτι μια από τις καλύτερες και πιο ξεχωριστές στιγμές του δίσκου.

 Η συνέχεια συναντά το ‘’Domina’’ που βυθίζει τον ακροατή ακόμα πιο βαθιά στο ‘’Extinct’’, με τα καθαρά φωνητικά να έχουν τον πλήρη έλεγχο του τραγουδιού, προσδίδοντας τον δικό τους χρωματιστό τόνο στο σύνολο. Το πιο εμπορικό κομμάτι του δίσκου είναι το ‘’The Last Of Us’’ και αποτέλεσε το πρώτο δείγμα πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Αποτελεί μια από τις πιο ρομαντικές στιγμές του δίσκου ενώ η συνέχεια αυτής της σκοτεινής ρομαντικότητας βρίσκεται σ’ ένα από τα επόμενα κομμάτια, με τον τίτλο ‘’The Future Is Dark’’. Το ‘’Malignia’’ φέρνει στο νου στιγμές από το ‘’Night Eternal’’, δίσκο του 2008, ωστόσο προβάλει μια δυναμικότητα που έρχεται να απογειωθεί στην εξελικτική πορεία που φέρει το κομμάτι.

 Το ‘’Funeral Bloom’’ κατέχει τον απόλυτο ορισμό της έκρηξης της αδρεναλίνης στο ‘’Extinct’’. Κιθάρες που σφυρίζουν και φωνητικά που σε εκτοξεύουν, προσφέρουν μοναδικές στιγμές στον δίσκο και γρήγορα νιώθεις πως η τρίχα σου έχει γίνει κάγκελο. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως αυτό που ακούς σε έχει αγγίξει, σε έχει κάνει δικό του.

 Η ακρόαση του ‘’Extinct’’ πλησιάζει προς το τέλος της και τα ‘’A Dying Breed’’ και ‘’ The Future Is Dark’’ κρατάνε συντροφιά στον ακροατή χωρίς να παρεκκλίνουν από την πορεία του δίσκου ενώ η κατακλείδα μπαίνει με το ‘’La Baphomette’’. Στα τρία μόλις λεπτά διάρκειας του, οι MOONSPELL ολοκληρώνουν την πορεία του ‘’Extinct’’ και δηλώνουν ξεκάθαρα πως η αποστολή εξετελέσθη και με το παραπάνω. Η εικόνα του κομματιού φέρει τον ακροατή στην μέση του πουθενά, όπου οι MOONSPELL έχουν στήσει το δικό τους σκοτεινό χορό που δηλώνει την κυριαρχίας τους. Είτε το θέλεις είτε όχι, χωρίς να το συνειδητοποιήσεις, ήδη σε έχουν τραβήξει σ’ αυτόν τον σκοτεινό χορό που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έπεται με το τέλος του δίσκου. Αφανισμός.

 Αγαπητοί αναγνώστες/αναγνώστριες, οι MOONSPELL με το ‘’Extinct’’ παραδίδουν έναν δίσκο που πρόκειται να σας προσφέρει μια από τις καλύτερες συντροφιές του 2015. Από τα πρώτα λεπτά σκλαβώνει τον ακροατή, ο οποίος πρόκειται να βιώσει μοναδικές στιγμές σ’ αυτό το ταξίδι προς τον αφανισμό. Παρακαλώ, δέστε τις ζώνες σας, απογειωνόμαστε!


Βαθμολογία: 90/100





Απο το Rock Overdose,
Και τον Περικλής Σιβρής



Facebook: https://www.facebook.com/moonspellband

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου