3 Μαρ 2015

Η δυνατή ΡΟΚ μουσική & οι συναυλίες μπορούν να καταστρέψουν την ακοή σε δευτερόλεπτα!



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συνιστά τρόπους σε διάφορες χώρες για την δημόσια υγεία, υποστηρίζει πως 1.1 δις. έφηβοι και νέοι βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο μόνιμης βλάβης της ακοής τους ακούγοντας "πάρα πολύ δυνατά" μουσική και πως 43 εκατομμύρια άτομα ηλικίας μεταξύ 12 και 35 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.


Ο Οργανισμός αναφέρει σε σχετική έκθεση: "Το ανερχόμενο μοτίβο ακούει σε υψηλή ένταση με μεγάλη διάρκεια, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή. Ενώ είναι σημαντικό να χαμηλώσει την ένταση του ήχου, περιορίζοντας και τη χρήση των ακουστικών σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα. Είναι ένα από τα πράγματα που είναι απαραίτητο να κάνουν για να μειώσουν την έκθεσή τους στον θόρυβο."

Ο Dr. Etienne Krug, διευθυντής του Π.Ο.Υ. και καθηγητής Τμήμα Διαχείρισης των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών, την αναπηρία, τη βία και την πρόληψη των τραυματισμών, λέει στο BBC"Αυτά που κάνουν πλέον οι νέοι στην καθημερινή τους ζωή για να απολαύσουν αυτό που τους αρέσει, τους βάζει σε κίνδυνο απώλειας ακοής. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως από τη στιγμή που θα χάσουν την ακοή τους, δεν θα επανέλθει. Λαμβάνοντας απλά προληπτικά μέτρα θα μπορέσουν και να απολαμβάνουν αυτό που τους αρέσει, και να μην θέτουν την ακοή τους σε κίνδυνο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση για ένα θέμα το οποίο δεν έχει αναφερθεί αρκετά, όμως έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλη ζημιά. Κατανοούμε πως αυτό είναι ένα κομμάτι ενός αγώνα, όπως η κατανάλωση αλκοόλ. Οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την ευχαρίστηση δεν είναι εύκολο να αλλάξουν, όμως πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο."

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. μια συναυλία στα 120 dB, σταματά να είναι ασφαλής μετά από 28 δευτερόλεπτα, και τα ακουστικά σε 105 dB είναι ασφαλή για μόλις τέσσερα λεπτά.
Οι Καναδοί Cancer Bats πήραν μέρος στην καμπάνια του AllEarPlugs.com προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της ακοής. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά στους νέους. Μόνο το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μπορεί να πάθει κάποια βλάβη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Κάτι ανησυχητικό είναι πως το 90% των νέων, έχει νιώσει ένα δυνατό βουητό στα αυτιά του τουλάχιστον μια φορά.

Ο frontman των Cancer BatsLiam Cormier, λέει: "Θα ήθελα όταν έχω γκρίζες τρίχες να ακούω Pantera στο μπαλκόνι μου, πίνοντας ένα κουβά καφέ. Ο μόνος τρόπος να φροντίσουμε να ακούμε μέχρι τότε είναι ένας. Έχοντας ένα καλό ζευγάρι ωτοασπίδες, σχεδιάζεις το μέλλον σου."


Από το Rock Overdose,
Και τον Μιχάλη Ζουναράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου