5 Μαρ 2016

Ξεχάστε το FLAC! Το MQA είναι μια νέα μορφή αρχείου που συμπιέζει κορυφαία ποιότητα ήχου σε λιγότερο χώρο!


 Το ΜQA (Master Quality Authenticated) είναι μια νέα πρωτοποριακή μορφή αρχείου, που συμπιέζει υψηλής ποιότητας ψηφιακό ήχο σε αρχεία πολύ μικρότερα από τα σημερινά FLAC. Απ’ ότι φαίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα ειδικών, ένα αρχείο MQA είναι συγκριτικά –τουλάχιστον- τρεις φορές μικρότερο από ένα FLAC, πράγμα που τα καθιστά πιο εύκολα στη χρήση. Επίσης, το MQA γεννήθηκε από μια εταιρεία υπεύθυνη για σημαντικές καινοτομίες στο χώρο του ήχου, την Meridian Audio, για παράδειγμα τo MLP (Meridian Lossless Packing), το οποίο είναι υπεύθυνο για το πώς ο ήχος αποδίδεται σε DVD και Blu-ray χωρίς απώλειες.

 Σύμφωνα με το digitaltrends.com, που απεσταλμένος τους είχε την ευκαιρία να ακούσει αρχείο MQA, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για αυτά, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν το αποτέλεσμα και το μικρό demo που άκουσαν ακόμα και από ένα μετρίως ποιότητας smartphone, ήταν εκπληκτικό.

Τα ειδικά συμπιεσμένα αυτά αρχεία είναι πραγματικά σαν τα «κλασσικά» lossless (χωρίς απώλειες) αρχεία όπως τα FLAC, AIFF και WAV, μόνο είναι ικανά να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Η εταιρεία αναφέρει ότι, ακόμα και σε κανονικές συσκευές, τα MQA κωδικοποιημένα αρχεία παίζουν σε ποιότητα CD, αλλά σε συσκευές συμβατές με MQA ο ακροατής βιώνει μια εκπληκτική απόδοση.


Προς το παρόν, τα αρχεία αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε όλους, ωστόσο η εταιρεία HTC σκέφτεται την απόκτηση της τεχνολογίας αυτής για τα τηλέφωνα της, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί επίσημες αποφάσεις. Και ακόμη και αν ληφθούν, απ’ ότι φαίνεται τα MQA θα χρειαστούν κάποιο χρόνο πριν τα προφτάσει η βιομηχανία.

Από το Rock Overdose,
Και την Σοφία Ντούσκα

Πηγή: www.digitaltrends.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου