30 Μαρ 2016

A Day To Remember... 30/3 [Eric Clapton]


ΟΝΟΜΑ: Eric Patrick Clapton

INSTRUMENT: Κιθάρα

ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 30 Μαρτίου 1945 [71]

ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Surrey, Αγγλία

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Το 2002, παντρεύτηκε την Melia McEnery και μαζί έχουν τρεις κόρες. Έχει ακόμα μια κόρη, τη Ruth, 30 ετών σήμερα.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: THE YARDBIRDS, BLUES BREAKERS, CREAM, DEREK AND THE DOMINOS

HIGHLIGHTS: Μία από τις κυρίαρχες και σπουδαιότερες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από το rock είδος, μουσικός που έχει επηρεάσει γενιές και γενιές κάνοντας άπαντες να υποκλιθούν στο ταλέντο του, ενώ φυσικά έχει αφήσει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ: “Γνώριζα απ’ την πρώτη στιγμή ενστικτωδώς, ότι η μουσική ήταν ασφαλής και ότι κανείς δεν μπορούσε να μου πει τίποτα γι’ αυτήν. Η μουσική δε χρειαζόταν κανέναν μεσάζοντα σε αντίθεση με όλα τα άλλα αντικείμενα του σχολείου που χρειαζόντουσαν κάποιο είδος εξήγησης.”

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Έχει κάνει δυο επίσημες εμφανίσεις στη χώρα μας, το 1984 ως σόλο καλλιτέχνης. Υπάρχει όμως και μια ενδιαφέρουσα ιστορία απ’ την εποχή που ο Clapton έπαιζε στους BLUES BREAKERS. Σύμφωνα μ’ αυτήν λοιπόν, ο κιθαρίστας, αποφασίζει να ταξιδέψει στον κόσμο με αυτοκίνητο, μαζί με πέντε μουσικούς και ένα γκρουπ που ονόμασαν GLANDS. Έχοντας ενημερώσει τον John Mayall ότι θα έλειπε για λίγο, ξεκίνησαν περνώντας από Γαλλία, Βέλγιο και συνέχισαν, οδηγώντας μέσω Γιουγκοσλαβίας, αλλά το αυτοκίνητο τους κόντευε να διαλυθεί. Με τα χίλια ζόρια, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στην Αθήνα, όπου έπιασαν δουλειά σ’ ένα club που ονομαζόταν Igloo. Έπαιζαν μαζί με το ελληνικό συγκρότημα Juniors και τους βοηθούσαν κάποιες φορές στις διασκευές που έπαιζαν, δύο βράδια όμως αργότερα, τα δύο μέλη των Juniors, σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα. Το μαγαζί έκλεισε για δύο μέρες και η ελληνική μπάντα, ξανάρχισε να παίζει, κάποιες μέρες μετά όμως, χάθηκε. Ο Clapton, φαίνεται να πέρναγε καλά στη χώρα μας, όμως οι υπόλοιποι είχαν μπουχτίσει και ήθελαν να φύγουν. Λέγοντας στον ντράμερ των Juniors, πως σκεφτόταν να φύγει, εκείνος τον συμβούλεψε να μην το πει στο μάνατζερ, γιατί θα τον κυνηγούσε και θα του έκοβε τα χέρια. Έτσι, κατέστρωσαν σχέδιο διαφυγής, έβγαλαν κρυφά εισιτήρια για το τρένο και εκείνος επέστρεψε στην Αγγλία, όπου ανακάλυψε πως τη θέση του στους BLUES BREAKERS είχε πάρει ένας λαμπρός κιθαρίστας ονόματι Peter Green, αργότερα μέλος των FLEETWOOD MAC.


Το όνομα Eric Clapton κλείνει μέσα του πραγματικά επικές διαστάσεις. Είναι όνομα το οποίο γνωρίζουν και οι πέτρες κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο τεράστιος αυτός θρύλος, που έχει φτάσει να κουβαλάει 50 χρόνια πορείας στις πλάτες του, έχει αφήσει ανεξίτηλο και έντονο το στίγμα, διαθέτοντας έναν κιθαριστικό ήχο απαράμιλλο, αξιοζήλευτο. Μπορεί τα παιδικά του χρόνια να τον απογοήτευσαν και να τον στιγμάτισαν, μαθαίνοντας στα οκτώ του χρόνια ότι οι παππούδες του δεν ήταν οι πραγματικοί του γονείς, ήταν όμως η θλίψη και η απογοήτευσή του που τον έστρεψαν ολοκληρωτικά στη μουσική. Ξεκίνησε απ’ τα 13 του σπουδές πάνω στις τέχνες και περίπου τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισε πως θα μάθαινε κιθάρα. Έτσι κι αλλιώς αγαπημένη του μουσική ήταν η blues, ενώ τα ονόματα που θαύμαζε ήταν κυρίως οι Robert Johnson, Muddy Waters και Alexis Korner, ο τελευταίος εκ των οποίων κιόλας τον ενέπνευσε να αγοράσει και την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Το ταλέντο του φάνηκε ευθύς εξαρχής και το γεγονός ότι αποβλήθηκε από το κολέγιο μια και ήθελε ν’ ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη μουσική, τον οδήγησε στην πρώτη του μπάντα. Από τις πρώτες βραχύβιες συμμετοχές του σε διάφορα γκρουπ, κατάφερε να αποκτήσει τη φήμη του ικανού κιθαρίστα κι έτσι πολύ σύντομα, έλαβε την πρόσκληση των THE YARDBIRDS να ενταχθεί στο δυναμικό τους. Μαζί τους κατάφερε να κάνει περισσότερο γνωστό το όνομά του, ηχογραφώντας εμπορικά επιτυχημένα κομμάτια, σύντομα όμως απογοητεύτηκε από τον εμπορικό pop ήχο τους και αποχώρησε το 1965. Ακολούθησαν οι BLUES BREAKERS του John Mayal, στους οποίους πραγματικά πέρασε μια χρυσή περίοδο, κάνοντας «θαύματα» με την ταστιέρα του και υποχρεώνοντας τη μουσική κοινότητα να υποκλιθεί στο ταλέντο του.


Η φήμη του εδραιώθηκε στον απόλυτο βαθμό, μέσα από το άλμπουμ “Blues Breakers – John Mayall – With Eric Clapton”, το οποίο τον ανέδειξε σε έναν απ’ τους κορυφαίους κιθαρίστες της εποχής και το οποίο συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα blues άλμπουμ όλων των εποχών με κομμάτια που έχουν γράψει ιστορία. Όλα αυτά δε στάθηκαν εντούτοις ικανά να κρατήσουν τον Clapton στο σχήμα. Λίγους μήνες αργότερα θ’ αποτελούσε το ιδρυτικό μέλος για μια επίσης φοβερά επιδραστική μπάντα, τους CREAM παρέα με τους Jack Bruce και Ginger Baker. Το εξαιρετικό, μοναδικό του παίξιμο σε κλασικά blues κομμάτια όπως τα "Crossroads" και "Spoonful", αλλά και σε πιο εξελιγμένα blues – rock τραγούδια της τάξεως των "Sunshine of Your Love" και "White Room", μάγεψε και αποτέλεσε έμπνευση για χιλιάδες νέους κιθαρίστες, ενώ οι CREAM κατάφεραν να κερδίσουν τεράστια διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησαν οι BLIND FAITH, με διάρκεια ζωής έναν δίσκο και μια καταστροφική αμερικανική περιοδεία για να φτάσουμε στην αυγή της νέας δεκαετίας και στους DEREK AND THE DOMINOS, το όνομα των οποίων έχει συνδεθεί άμεσα με το υπέρ-διαχρονικό, “Layla” , απ’ το άλμπουμ “Layla and Other Assorted Love Songs”. Στα χρόνια που ακολούθησαν η καριέρα του αιθεροβατούσε μεταξύ της επιτυχίας και των διαφόρων προσωπικών του προβλημάτων, όπως οι εξαρτήσεις του από ουσίες, οι ερωτικές του απογοητεύσεις και ο τραγικός θάνατος του πεντάχρονου γιου του, το 1986. Είναι γεγονός, ότι αν η προσωπική του ζωή, βρισκόταν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη των 80’s σε σύγχυση χωρίς να μπορεί να σταθεροποιηθεί, ο Clapton αν μη τι άλλο δε στερήθηκε την αποδοχή και την επιτυχία. Σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά, είναι άξιο θαυμασμού το από πόσες πολλές αλλαγές, ηχητικές, ιδεολογικές ακόμα και στυλιστικές πέρασε, πάντα όμως με απόλυτη επίγνωση. Τίποτα δε φαίνεται ικανό να τον σταματήσει πλέον, αφού έχοντας κατακτήσει και την προσωπική ευτυχία, συνεχίζει να δραστηριοποιείται προσθέτοντας όλο και κάτι παραπάνω, στην ήδη τεράστια μουσική κληρονομιά που μας έχει αφήσει.


Did you know that:

- Αποτελεί τον πρώτο καλλιτέχνη που έλαβε δικό του υπογεγραμμένο μοντέλο κιθάρας Fender, το 1988.

- Η πρώτη του επαφή με την κιθάρα στα 13 του χρόνια, μόνο ευχάριστη εμπειρία δεν αποτέλεσε γι’αυτόν. Κι αυτό γιατί του φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολο και οδυνηρό να καταφέρει να παίξει, ίσως λόγω του η συγκεκριμένη ήταν κακής ποιότητας, οπότε σκέφτηκε να τα παρατήσει.

- Το θαυματουργό παίξιμο του στο “Blues Breakers – John Mayall – With Eric Clapton”, ενέπνευσε το κολακευτικό παρατσούκλι του "God" το οποίο διαδόθηκε από ένα γκράφιτι στον τοίχο ενός σταθμού του μετρό του Λονδίνου που έλεγε "Ο Clapton είναι Θεός."

- Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, στο Surrey της Αγγλίας, από τη 16χρονη Patricia Molly Clapton και τον 24χρονο Edward Walter Fryer, έναν Καναδό στρατιώτη. Πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί του, ο Fryer επέστρεψε στην πατρίδα του όπου ήταν ήδη παντρεμένος με άλλη γυναίκα, ενώ η Patricia, έφηβη όντας, ήταν απροετοίμαστη να αναθρέψει ένα παιδί μόνη της. Έτσι ο Eric, μεγάλωσε με τη γιαγιά και τον παππού του, (πατριό της μητέρας του), έχοντας την εντύπωση ότι αυτοί είναι οι γονείς του και πως η βιολογική του μάνα, ήταν η μεγαλύτερη αδερφή του. Κάποια χρόνια αργότερα, η μητέρα του παντρεύτηκε έναν άλλο Καναδό στρατιώτη και μετακόμισε στη Γερμανία, αφήνοντας πίσω το νεαρό γιο της. Το επώνυμο Clapton προέρχεται από τον παππού του, τον πατέρα της Patricia, Reginald Cecil Clapton.

- Το άλμπουμ, “Layla and Other Assorted Love Songs” είναι μια concept δουλειά που περιστρέφεται γύρω απ’ την ανεκπλήρωτη αγάπη, που έγραψε ο Clapton ώστε να εκφράσει την απελπισμένη του αγάπη για την Pattie Boyd,τη γυναίκα του George Harrison, των BEATLES.

- Για κάποιο καιρό, την εποχή που έκανε τα πρώτα του βήματα, αναγκάστηκε να παρατήσει τη μουσική και να δουλέψει σε οικοδομές προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην.

- Το 1986, ο ηλικίας πέντε ετών γιος του, έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματος της μητέρας του. Η τραγωδία αποδείχθηκε βαρύ τίμημα για τον κιθαρίστα και τον ενέπνευσε να γράψει ένα από τα πιο συγκινητικά και όμορφα κομμάτια της καριέρας του, το “Tears in Heaven”.




Απο το RockHard
Και τους Χαρά Νέτη & Παναγιώτη "The Unknown Force" Γιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου