4 Μαρ 2016

A Day To Remember... 4/3 [Jason Newsted]

ΟΝΟΜΑ: Jason Curtis Newsted


INSTRUMENT: Μπάσο


ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 4 Μαρτίου 1963 [53]


ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Michigan, Η.Π.Α.


ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: METALLICA, FLOTSAM AND JETSAM, WHOCARES, NEWSTED, OZZY OSBOURNE, VOIVOD


HIGHLIGHTS:Μπόρεσε και πήρε την πιο περιζήτητη δουλειά της εποχής του στο heavy metal και μπόρεσε όχι μόνο να αντικαταστήσει τον Cliff Burton, αλλά και να γίνει εξαιρετικά συμπαθής στις τάξεις των οπαδών των METALLICA.


ΕΧΕΙ ΠΕΙ: Ένας απ’ τους λόγους που αποχώρησα ήταν ότι δεν με άφηναν να παίζω με άλλους μουσικούς. Εγώ όμως έπαιζα για έξι χρόνια και όταν θέλησα να το μοιραστώ με τον κόσμο, δεν άρεσε αυτή η ιδέα στα υπόλοιπα μέλη. Εγώ όμως ήθελα, αν και καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτα. Είναι όμως σημαντικό να κάνει ο καθένας ,ό, τι θέλει στη ζωή του. Εγώ αυτό ήθελα, αλλά οι υπόλοιποι δεν ήθελαν να με βλέπουν ξαναγεννημένο και ζωντανό και δε με σεβάστηκαν.”


ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δυο φορές μπορέσαμε και τον είδαμε με τους METALLICA, τις χρονιές 1993 και 1999, Ιούνιο και τις δύο, στην Αθήνα.



 Συνέδεσε το όνομά του απόλυτα με τους METALLICA, μπάντα που γι’ αυτόν έγινε όλη του η ζωή κι όμως είχε τα κότσια να παρατήσει ένα όνομα μεγαθήριο σαν κι αυτό, προκειμένου ν’ αποκτήσει την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία και την ψυχική του ηρεμία. Ο Jason Newsted, είχε παρ’ όλα αυτά είχε σημαντικό μουσικό background και πριν τους METALLICA. Είχε ξεκινήσει να μαθαίνει μπάσο απ’ τα 14 χρόνια του, θαυμάζοντας απεριόριστα τους BLACK SABBATH, τους KISS και τους U.F.O. Όταν έκλεισε τα 18 του, έφυγε απ’ το Michigan και το σπίτι του και πήγε στην California, μαζί με κάποιους μεγαλύτερους φίλους του, αποσκοπώντας στο να βρει μια ροκ μπάντα. Κατέληξε στην Arizona, όπου συνάντησε τον Kelly David Smith και το Φεβρουάριο του 1982, σχημάτισαν τους DOX που κατέληξαν να γίνουν οι FLOTSAM AND JETSAM. Μαζί τους ηχογράφησε ένα εξαιρετικό ντεμπούτο για το είδος, το “Doomsday for the Deceiver”. Σύντομα όμως, κατόπιν και συστάσεων του Brian Slagel της Metal Blade, θα βρισκόταν να περνάει από οντισιόν για τους METALLICA, που εκείνη την εποχή, έψαχναν απεγνωσμένα τον αντικαταστάτη του αδικοχαμένου Cliff Burton. Έχοντας ένα καλό όνομα στο χώρο, αλλά και την απαιτούμενη ικανότητα, κατάφερε να μείνει μέσα στους τέσσερις επικρατέστερους για να προσληφθεί ανάμεσα στους δεκάδες που πέρασαν από ακρόαση και ήταν ο δεύτερος κατά σειρά με τον οποίο οι METALLICA αποφάσισαν να περάσουν μια μέρα μαζί για να δουν αν ταιριάζουν ως χαρακτήρες. Δε χρειάστηκε καν να τσεκάρουν τους άλλους δυο, κι έτσι αρχές Νοεμβρίου ο Newsted έδινε την πρώτη του συναυλία μαζί τους. Θα έμενε μαζί τους για 15 χρόνια, συμμετέχοντας σε οκτώ κυκλοφορίες τους, ως μπασίστας τους και κάνοντας και δεύτερα φωνητικά σε κάποια τραγούδια τους, ενώ η συνθετική του προσφορά ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Με τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους να έρχονται σε ρήξη από το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, με τα τραγούδια τα δικά του να μην βρίσκουν το δρόμο για τα tracklist των άλμπουμ της μπάντας, με τον ίδιο να είναι δυσαρεστημένος απ’ την κατεύθυνση που είχαν πάρει και όντας βέβαια ένας μουσικός που πάντα επιθυμούσε να παραμένει ενεργός, το διαζύγιο ήρθε τον Γενάρη του 2001, τελικά. Μετά απ’ όλα αυτά ο μπασίστας, για τρεις μήνες είχε πέσει σε κατάθλιψη και είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι σε περίπτωση που του το ζήταγε ο Hetfield, ο ίδιος θα επέστρεφε στους METALLICA, κάτι που δεν έγινε ποτέ και κάποιες ελαφρώς ψυχρές δηλώσεις ανταλλάχθηκαν. Συνέχισε, αναλαμβάνοντας την παραγωγή στο ντεμπούτο των SPEEDEALER, “Second sight”, αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του Robert Trujillo στον Ozzy Osbourne το 2003, όπου έμεινε για έναν χρόνο και αποτέλεσε κατά τον ίδιο μια ονειρική εμπειρία και την ίδια περίπου εποχή, πραγματοποίησε ένα ακόμα μεγαλύτερο του όνειρο όπως έχει πει, το να γίνει δηλαδή μέλος των VOIVOD.



 Μαζί τους κυκλοφόρησε τρία εκπληκτικά άλμπουμ, μέχρι το 2008 που έμεινε στη σύνθεσή τους. Το 2010, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στο supergroup, WHOCARES, μαζί με τους Ian Gillan, Tony Iommi, Nicko McBrain και Mikko Lindström. Η μπάντα ηχογράφησε το single “Out of my mind” για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 2012, , ο μουσικός ανακοίνωσε το σχηματισμό ένα προσωπικού συγκροτήματος, των NEWSTED που ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους. Να προσθέσουμε κλείνοντας, ότι παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι του με το συγκρότημα που τον ανέδειξαν, ο Newsted παρέμεινε κοντά με τα μέλη της μπάντας. Ως εκ τούτου, τον Απρίλη του 2009, έπαιξε με τους METALLICA στην τελετή για την εισαγωγή τους στο Rock and Roll Hall of Fame και το Δεκέμβρη του 2011, συμμετείχε στις επετειακές τους εμφανίσεις για τα 30 χρόνια τους, προς χαρά των οπαδών τους.

Did you know that:

- Χωρίς να έχουν προλάβει να θρηνήσουν το χαμό του κολλητού τους, Cliff Burton, οι METALLICA έκαναν αρκετά καψώνια τον πρώτο καιρό στον Newsted, τα οποία έχουν μείνει θρυλικά και μέρος της ιστορίας της μπάντας. Τον παραπλάνησαν να φάει μεγάλη ποσότητα wasabi, η οποία θεωρείται από τις πιο καυτερές sauce και σερβίρεται σε απίστευτα μικρή ποσότητα ως συνοδευτικό του sushi, τον χρέωναν εν αγνοία του ό,τι ποτό έπιναν στα ξενοδοχεία, πέταγαν τα προσωπικά του αντικείμενα έξω απ’ το δωμάτιό του, στα signing sessions παραποιούσαν την υπογραφή του, κάνανε ντου στο δωμάτιό του και τον γέμιζαν με αφρό ξυρίσματος, μετακινιόντουσαν χώρια, βγάζανε «βρώμα» ότι ήταν gay, τον φώναζαν Carole λόγω των μαλλιών του που ήταν παρόμοια με αυτά της αμερικανίδας Carole King και τον σύστηναν παντού ως Jason Newkid…..

- Aσχολείται σοβαρά και με τη ζωγραφική, μια ασχολία που ανέπτυξε έντονα τον Οκτώβριο του 2006, όταν τραυμάτισε τον ώμο του και για κάποιο καιρό δεν μπορούσε να παίξει μπάσο.

- Μετά την αποχώρησή του από τους METALLICA, ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία Chophouse Records κι έπαιζε με τους ECHOBRAIN, σε πιο punk/hardcore μονοπάτια.

- Όταν έπαιζε στους VOIVOD, όπου όλοι είχαν ψευδώνυμα, το δικό του ήταν Jasonic.

Από το RockHard
Και τους Χαρά Νέτη & Παναγιώτη "The Unknown Force" Γιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου