17 Μαρ 2016

40 χρόνια punk. Let’s Celebrate


 To 1976, η πόλη του Λονδίνου σοκαρίστηκε από την δημιουργία ενός κοινωνικού φαινομένου που όμοιου του, δεν είχε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν. Σκισμένα τζιν, κονκάρδες, αλυσίδες στο λαιμό, μαλλιά μοϊκάνα σε διάφορες αποχρώσεις, t-shirts φτιαγμένα από δίχτυ και φυσικά μουσική. Δυνατή μουσική από “τρεις χορδές”, που έμελλε να αφήσει το στίγμα της στην πολιτιστική ιστορία της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και εν συνεχεία ολόκληρου του κόσμου.

 Φέτος λοιπόν το Λονδίνο γιορτάζει το punk. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιούνται συναυλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών και κάθε είδους καλλιτεχνικής εκδήλωσης που θα αποτίει φόρο τιμής στο είδος που άλλαξε τη μουσική, την τέχνη, την μόδα ακόμα και την πολιτική, μια για πάντα.

 Όλες οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από το HLF (ένα ταμείο που χρησιμοποιεί κέρδη από κρατικά τυχερά παιχνίδια για την επιχορήγηση μουσείων, πάρκων, αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών εκδηλώσεων) καθώς και από τον Δήμαρχο του Λονδίνου αλλά όπως είναι φυσικό και απαιτεί η “punk δεοντολογία”, ο καθένας μπορεί να υποβάλει την δική του ιδέα για εκδήλωση, με πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

 Το 2016 δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην είναι η χρονιά του punk και για το rockyourlife.gr. Θέλοντας, λοιπόν, να δώσουμε στο είδος την προσοχή που του αξίζει, αποφασίσαμε να παρουσιάζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θέματα που αφορούν το punk ιδίωμα και έχουν να κάνουν εκτός από τη μουσική αυτή καθ’ αυτή, και με όλες τις επιδραστικές του προεκτάσεις σε πολιτιστικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο παγκοσμίως και κατ’ επέκταση στη χώρα μας.

PUNKPIC
 Όλη η συντακτική ομάδα του rockyourlife.gr θα επιχειρήσει μέσα στο 2016 να δώσει με σεβασμό, ανεξαρτήτως μουσικών προτιμήσεων, την αντικειμενική υπόσταση του φαινομένου που εξαπλώθηκε με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου σε κάθε άκρη της γης και δημιούργησε σκηνές τόσο δυνατές που μνημονεύονται ακόμα και σήμερα ως καταλυτικές στη μετέπειτα μουσική ιστορία τους.

 40 χρόνια punk, λοιπόν, θα είναι το σύμβολο κάθε άρθρου που θα καλείται να αποτίσει φόρο τιμής στο είδος με ορκισμένους πολέμιους αλλά και φανατικούς οπαδούς. Στο είδος, που ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει ότι εξαντλείται στην ταινία του Στάθη Ψάλτη “Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ” (έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ) και που είναι υπεύθυνο για κάθε κιτς ενδυματολογική επιλογή στις αρχές της δεκαετίας του 80 στη χώρα μας.

Let’s Celebrate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου