23 Φεβ 2015

REVIEW: SCORPIONS "Return To Forever"



Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Ο γράφων είναι ένας μεγάλος (όχι μόνο ηλικιακά-κρύο αστείο) fan των Scorpions από τις αρχές της δεκαετίας των 80ς. Οι Scorpions συντρόφευαν τους περισσοτέρους από εμάς καθ’όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής μας, με τα τραγούδια τους, και ειδικά με τις όμορφες μπαλάντες τους.Η μπάντα υπάρχει από το 1965, και το μόνο που δεν θα μπορούσε να ‘χρεώσει’ κάποιος στα μέλη της, είναι το ότι υπάρχουν ακόμη μέχρι και σήμερα γιατί ‘είναι πολλά τα λεφτά από τη showbiz μπλα μπλα’ και άλλα τέτοια γραφικά.


Οι μουσικοί που αποτελούν τους Scorpions ειδικά οι πιο παλιοί από αυτούς, κάνουν ότι κάνουν γιατί η αγάπη τους για τη μουσική αλλά και ο gypsy τρόπος ζωής τους όλα αυτά τα χρόνια με τις ατέλειωτες περιοδείες, τις μεγάλες επιτυχίες, η λατρεία των οπαδών τους σε όλο τον κόσμο, δεν κόβονται μαχαίρι.

Πριν από λίγα χρόνια  μας ενημέρωσαν ότι σταματάνε τη μουσική. Μετά ήρθε εκείνη η unplugged συναυλία στην Ελλάδα (απαίτηση τους ήταν το ότι εάν ήταν να γίνει μια unplugged συναυλία, αυτή θα μπορούσε να γίνει ΜΟΝΟ στην Ελλάδα), και μετά από αυτό το event, όλοι είπαμε ότι μάλλον δεν έκλεισε ακόμη αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας μουσικής.

Και κάπως έτσι οι γερόλυκοι μας παρουσιάζουν τον καινούργιο τους δίσκο με τίτλο “Return to Forever”.
Έχουν να αποδείξουν κάτι ακόμη αυτοί οι Crazy Rockers ;
Σίγουρα όχι.
Εξήγησα πιο πάνω το λόγο για τον όποιο συνεχίζουν ακόμη με ενθουσιασμό μικρού παιδιού.

Πάμε στον δίσκο λοιπόν.

Το ”Return to Forever” παρόλο που οι πληροφορίες μας ήταν ότι θα αποτελείται από τραγούδια που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί  στους δίσκους “Blackout”, “Love at First Sting”, “Savage Amusement” και “Crazy World”,  κατά την άποψη μου δεν πλησιάζουν αρκετά  το feeling εκείνων των τεράστιων δίσκων( ειδικά των δυο πρώτων). Μάλλον το ύφος ορισμένων καινούργιων τραγουδιών  παραπέμπει σε δίσκους σαν το “Pure Instinct” ή σαν το “Unbreakable”
Μακάρι να μπορούσα να πω ότι θα άκουγα ένα καινούργιο “Blackout”.

Ο δίσκος περιέχει 12 τραγούδια (τόσα μας έστειλε η εταιρία τους άλλωστε), και 16 τραγούδια η deluxe έκδοση.
To να σας γράψω εάν oι μουσικοί παίζουν καλά στον δίσκο, θα ήταν σίγουρα χαζό και περιττό.

Στα τραγούδια τώρα…

Υπάρχουν τέσσερα-πέντε από αυτά που θα μπορούσες να πεις ότι πλησιάζουν κάπως στο παλιό καλό ύφος των ηρωικών εκείνων δίσκων τους, με αποκορύφωμα το τραγούδι ‘We build this House’που λογικά θα γίνει το επόμενο mega-hit της μπάντας. Πολύ καλά είναι επίσης τα “All for One”, “Rock’n’Roll ban”’, “Catch your luck and play”, “Hard Rockin’ the Place”.
Τα άλλα κατά τη γνώμη μου είναι μέτρια έως σχεδόν αδιάφορα. Υπάρχουν μάλιστα τρεις !!! μπαλάντες μέσα στο δίσκο.

Είναι γνωστή η αγάπη του συγκροτήματος (όπως και η δική μας άλλωστε), για τις όμορφες γεμάτες συναίσθημα μπαλάντες, αλλά τρεις είναι μάλλον πολλές, και το θέμα είναι ότι αυτή τη φορά το συγκρότημα δεν μπόρεσε να συνθέσει κάτι καλό. Δεν είχαμε καμιά απαίτηση να είναι στο ύψος ενός “Lady Starlight” ή ενός “Still Loving You”, αλλά δεν είναι ούτε στο επίπεδο ενός “You and I” ή ενός “Love will keep us alive”. Αυτή τη φορά μάλλον το συγκρότημα ατύχησε σε αυτόν τον τομέα.

Τι συμπέρασμα βγαίνει  τελικά από όλα αυτά που σας έγραψα ;

Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα…
Ένα πράγμα όμως ας μη ξέχνα κανείς. Αυτή η μπάντα είναι εκεί έξω 50…ναι καλά διαβάσατε 50 ολόκληρα χρόνια, και μας προσφέρει ασταμάτητα όμορφα τραγούδια και albums.

Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη, σε μια ιδιαίτερη και αμφίδρομη σχέση αγάπης με εμάς τους Έλληνες, με τραγούδια που ήδη είναι στο πάνθεον της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, και παρά τα χρονάκια τους με ενθουσιασμό έφηβου, είναι χαρά μας να τους βλέπουμε και να τους ακούμε κάθε φορά που βγάζουν δίσκο ή που έρχονται στη χώρα μας για συναυλίες, και σίγουρα ποτέ δεν θα τους βαρεθούμε.

Εν κατακλείδι (που λέω και εγώ) … RESPECT σε μια τέτοια σπουδαία μπάντα σαν τους Scorpions !!! 
Η ‘επιστροφή στο πάντα-για πάντα’ είναι η απάντηση της μπάντας σε όλους μας.

Βαθμολογία 78/100



Απο το Rock Overdose

Και τον Παύλο Γιαννακόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου