28 Φεβ 2015

Σαν σήμερα 28/2: Επέτειος θανάτου για την πρώτη και κλασσική φωνή των Uriah Heep.


30 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του πρώτου τραγουδιστή των Uriah Heep, David Byron. Το τραγούδι ήταν πάντα στο DNA του David Garrick, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, αφού η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια σε μια jazz μπάντα, ενώ γενικότερα τα μέλη της οικογένειας του ασχολούνταν με τη μουσική, είτε παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο, είτε χορεύοντας.

Ο ίδιος άρχισε να τραγουδά σε ηλικία 5 ετών και προσπάθησε να γίνει γνωστός μέσα από ένα παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Σε αρκετά νεαρή ηλικία, σχημάτισε το πρώτο του γκρουπ, η διάρκεια του οποίου ήταν δύο εβδομάδες. Στα 16 του χρόνια, ένα τοπικό συγκρότημα του προσέφερε δουλειά και έμεινε μαζί τους για μια εμφάνιση, πριν συνεχίσει στους The Stalkers, την μπάντα του Mick Box και η οποία αποτέλεσε και το πρώτο ουσιαστικό του βήμα στον  επαγγελματικό χώρο. Με τον κιθαρίστα, καθώς και τον μπασίστα Paul Newton, είχαν συνεργαστεί αρκετές φορές νωρίτερα, από τα μέσα του ’60 μέχρι και τις αρχές του ’70, την εποχή που ο Byron δούλευε ως session τραγουδιστής, στην εταιρία Avenue Recordings, κάνοντας πρώτα και δεύτερα φωνητικά. 

Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με τον Mick Box και σχημάτισαν τους Spice, όπου συμμετείχαν επίσης ο Newton και ο Alex Napier στα ντραμς. Το σχήμα περιόδευσε εκτενώς  και κυκλοφόρησε ένα single. Η φήμη του ως τραγουδιστής έλαβε μεγάλες διαστάσεις, όταν οι Spice εξελίχθηκαν σε Uriah Heep και εκείνος συμμετείχε στα δέκα πρώτα άλμπουμ τους. Στα έξι χρόνια παραμονής του στο συγκρότημα, ξεχώρισε για τις οπερατικές του ερμηνείες και τη σκηνική του παρουσία και απέκτησε το όνομα ενός από τους καλύτερους τραγουδιστές και frontman στο ροκ είδος, παγκοσμίως.

Το 1975, ήρθε η πρώτη σόλο δουλειά του, μαζί όμως ήρθαν και τα προβλήματα με τους συναδέλφους του λόγω της μεγάλης εξάρτησής του από το αλκοόλ, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση του, τον Ιούλιο του 1976. Ο Byron, θέλοντας να συνεχίσει την καριέρα του, συνέχισε ιδρύοντας του Rough Diamond, οι οποίοι κυκλοφόρησαν  ένα ομώνυμο LP, το Μάρτη του 1977. Οι χαμηλές πωλήσεις του όμως, οδήγησαν στη διάλυση τους.
Το 1978, ήρθε ένας δεύτερος σόλο δίσκος απ’ τον τραγουδιστή. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον κιθαρίστα Robin George που οδήγησε στην ίδρυση των The Byron Band. Την υπογραφή δισκογραφικού τους συμβολαίου, διαδέχτηκαν δύο single και ένα LP.
Tο 1981, που επίσης όμως δεν είχε απήχηση από άποψη κριτικών και πωλήσεων. Την ίδια χρονιά του έγινε πρόταση να επιστρέψει στους Uriah Heep, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Η τελευταία προσωπική κυκλοφορία του, ηχογραφήθηκε ένα χρόνο πριν το θάνατο του, το 1984 και είχε τίτλο “That was only yesterday”. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1985, σε ηλικία 38 ετών, πάσχοντας από νόσο του ήπατος και επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές σχετιζόμενες με τον αλκοολισμό του.

Από τη στήλη “ΣανΣήμερα” του Rock Overdose, της 28 Φεβρουαρίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου