Σαν σήμερα το 1984, ένα από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια των Queen ζωντανεύει στο στούντιο Limehouse του Λονδίνου. Ο λόγος για το ‘I Want to Break Free’, πνευματικό παιδί του μπασίστα του συγκροτήματος, John Deacon, που θίγει πολλά ευαίσθητα για την εποχή θέματα, δίνοντάς τους μια πιο σατυρική διάσταση.
Για όσους δεν έχουν ξαναδεί το συγκεκριμένο video clip, αποτελεί παρωδία μιας -τότε- διάσημης βρετανικής σαπουνόπερας, με το όνομα ‘Coronation Street’. Στην πρώτη σκηνή βρίσκουμε όλα τα μέλη του συγκροτήματος μεταμφιεσμένα ως drag queens (ο Freddie Mercury και ο Brian May ως… νοικοκυρές, o John Deacon ως γιαγιά και o Roger Taylor ως μαθήτρια). Αυτή η πρωτοποριακή, για την εποχή, κίνηση, παραξένεψε πολύ κόσμο ο οποίος δεν κατάλαβε τον παραλληλισμό που ήθελε να μεταδώσει η βρετανική σούπερ μπάντα. Όταν ο Brian May ρωτήθηκε από το περιοδικό Q τον Μάρτιο του 2011 εάν ο χαρακτήρας που ενσάρκωνε ο καθένας αντικατόπτριζε στην πραγματικότητα την προσωπικότητά του, ο ίδιος απάντησε: "Φυσικά! Όλοι θεωρούν πως ήταν ιδέα του Freddie, επειδή μοιάζει σαν κάτι που θα του άρεσε πολύ να κάνει, όμως στην πραγματικότητα, η ιδέα ήρθε, περίεργος, από την τότε κοπέλα του Roger. Ήταν δική της ιδέα να διακωμωδήσουμε τις γυναίκες του ‘Coronation Street’."
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Freddie βρέθηκε στα πρόθυρα να ξυρίσει το μουστάκι-σήμα κατατεθέν του, (που αποτελούσε τότε χαρακτηριστικό της σεξουαλικής του προτίμησης), προκειμένου να είναι πιο πιστευτός στο ρόλο του ως γυναίκα, όμως, την τελευταία στιγμή, ο σκηνοθέτης David Mallet τον απέτρεψε. Μερικά χρόνια αργότερα, στο ντοκιμαντέρ ‘Video Killed the Radio Star’, δήλωσε: "Είπα «όχι, (είναι) το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις, το αστείο έγκειται στο γεγονός ότι έχεις μουστάκι και είσαι drag!» Ακόμη και σήμερα, όταν έρχεται με την ηλεκτρική σκούπα, με πιάνουν τα γέλια."
Για την ιστορία, πρέπει να πούμε πως ο Mercury ξύρισε τελικά το μουστάκι του για τις ανάγκες της σκηνής, όπου περιτριγυρίζεται από το Royal Ballet της Αγγλίας, σε μια μνεία στο γαλλικό μπαλέτο ‘L’Après-midi d’un faune’ και στον Ρώσο χορευτή και χορογράφο, Vaslav Nijinsky.
Δυστυχώς, το video clip δεν βρήκε την προσδοκώμενη ανταπόκριση στις Η.Π.Α., ενώ απαγορεύτηκε η προβολή του στο κανάλι του MTV, γεγονός το οποίο αποτέλεσε ταφόπλακα για το κομμάτι. Ο Fred Mandel, που έπαιζε το synthesizer και το χαρακτηριστικό σόλο που ακούγεται σε κάποια μέρη, εξήγησε στο ντοκιμαντέρ ‘Days of our Lives’: "Είναι ένα ιδιαίτερο είδος βρετανικού χιούμορ και πιστεύω πως δεν πήγε πολύ καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι Καναδός, οπότε το καταλαβαίνω!"
Από την άλλη, ο Roger Taylor έδειχνε εμφανώς ενοχλημένος: "Εκείνη την εποχή στο MTV, έπαιζαν συνεχώς Whitesnake! Πρέπει να σκέφτηκαν πως μερικοί άνδρες ντυμένοι ως drag δεν ήταν αρκετά «rock», υποθέτω."
Επιπλέον, ο Brian May πρόσθεσε: "Νομίζω πως τότε «χάσαμε» την Αμερική και αυτό σημαίνει πως αρκετά τραγούδια των Queen δεν αναπαράχθηκαν και δεν ακούστηκαν ποτέ εκεί."
Για το τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως το τραγούδι αποτέλεσε ύμνο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στα τέλη της δεκαετίας του’80, όταν ο Nelson Mandela βρισκόταν ακόμη στη φυλακή και οι πρακτικές του Απαρτχάιντ… μεσουρανούσαν.
by straightonmusic
by straightonmusic
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου