11 Μαρ 2017

A Day To Remember... 10/3 [Gary Moore]


ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Wild Frontier'' – Gary Moore
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΕΤΑΙΡΙΑ: Virgin
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Gary Moore – Peter Collins – James ''Jimbo'' Barton – Pete Smith
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Κιθάρες/Φωνητικά – Gary Moore
Πλήκτρα – Neil Carter
Μπάσο – Bob Daisley

 Τον έχω λατρέψει όσο λίγους καλλιτέχνες, ήταν και θα είναι για πάντα ένας από τους μεγαλύτερους guitar hero όλων των εποχών, είναι ο άνθρωπος που ώθησε και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να πιάσουν κιθάρα στα χέρια τους είτε με σκοπό να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα, είτε με σκοπό να παίζουν για την παρέα τους και το χαβαλέ τους. Ο Μεγάλος Gary Moore είναι ο αυτός στον οποίο αναφέρομαι και η χαρά να ξανακούσω ένα από τα άλμπουμ του που κυκλοφόρησε το 1987 δηλαδή πριν από τριάντα  χρόνια, το ιδιαίτερο και αρκετά αδικημένο ''Wild Frontier''. Όλα γράφονται ακούγοντας το με συντροφιά δυο παγωμένες Ιρλανδέζικες μπύρες και ευχαριστώντας την τύχη μου που μου έδωσε την χαρά να τον απολαύσω δυο φορές ζωντανά, πριν δυστυχώς μας αφήσει με πραγματικά άδικο τρόπο.

 Το άλμπουμ αυτό βρίσκεται στην περίοδο που ο Ιρλανδός δίδασκε ακόμα πως παίζεται το hard rock και έδειχνε μόνο κάποια ψήγματα από την blues διαδρομή που θα ακολουθούσε μερικά χρόνια αργότερα με φυσικά τεράστια επιτυχία όπως είναι γνωστό σε όλους. Το “Wild Frontier”, αντικατοπτρίζει την επιρροή που άσκησε στον μουσικό το ταξίδι στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στο Belfast, μιας και αρκετά από τα κομμάτια μιλούν για την Ιρλανδία μέσα από τους στίχους τους, ενώ ορισμένα εξ αυτών έχουν έντονα τα στοιχεία και το άρωμα της Κέλτικης παραδοσιακής μουσικής.
Έχει επίσης την ιδιαιτερότητα να είναι ένα αντίο προς τον αδελφικό του φίλο και ηγέτη των THIN LIZZY, Phil Lynott όπως φανερώνουν και οι λέξεις ''For Philip'' στο οπισθόφυλλο του δίσκου. Ήταν άλλωστε προγραμματισμένο να τραγουδήσει στην ομώνυμη κομματάρα αλλά τελικά δεν πρόλαβε μιας και έναν χρόνο περίπου πριν έφυγε από την ζωή. Τα μόλις τριάντα επτά σχεδόν λεπτά που διαρκούν οι οκτώ συνθέσεις του άλμπουμ κυλούν πραγματικά σαν τα νερά που τρέχουν στα ρυάκια των λόφων της Ιρλανδίας, κατακλύζοντας τον ακροατή με εικόνες και συναισθήματα. Πλην ίσως, της διασκευής του ''Friday On My Mind'' των THE EASYBEATS, που θα μπορούσε να είχε αντικατασταθεί απ’ το ''Crying In The Shadows'', το οποίο συμπεριλήφθηκε στην μετέπειτα επανέκδοση, όλα τα κομμάτια είναι απλά υπέροχα και συμπεριλαμβάνονται στις μεγάλες επιτυχίες του καλλιτέχνη.


 Άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, μέχρι και σήμερα έχουν κερδίσει την αναγνώριση και μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φίλων του hard rock. Τι να μπορεί να πει κανείς για το εισαγωγικό έπος ''Over The Hills And Far Away'', το ομώνυμο ποίημα ''Wild Frontier'', την hard rock-ιά ''Take A Little Time'', το απίθανο instrumental ''The Loner'' το οποίο έγινε γνωστό μέσα από την κιθάρα του Moore και ας μην ήταν στην πραγματικότητα  δική του σύνθεση, την μπαλάντα του άλμπουμ ''Strangers In The Darkness'',  τον hard n' heavy δυναμίτη ''Thunder Rising'' και τέλος την ακουστική Κέλτικη ωδή του ''Johnny Boy''.

 Η κιθάρα του Gary Moore φυσικά και είναι αυτή που δίνει πνοή στα πάντα, ενώ η ιδιαίτερη φωνή του είναι αυτή που τα χρωματίζει ιδανικά. Οι δυο για χρόνια συνεργάτες του που τον πλαισιώνουν κάνουν εξαιρετική δουλειά, τόσο ο Neil Carter με τα πλήκτρα του και την μικρή αλλά σημαντική συμβολή του στο συνθετικό τομέα όσο και ο Bob Daisley με το πάντα δυναμικό μπάσο του.

 Μοναδικό πραγματικό ψεγάδι τελικά, που αδίκησε μάλιστα τότε τόσο πολύ την συγκεκριμένη δουλειά, ήταν η χρήση αυτού του καταραμένου drum machine που δεν επιτρέπει στα κομμάτια να ακουστούν όπως πραγματικά τους αρμόζει στερώντας του την δυναμική που έχουν μέσα τους. Οποιαδήποτε live εκτέλεση κι αν ακούσετε φανερώνει το πόσο κακό έκανε αυτό στο τελικό αποτέλεσμα.

 Στην τελική όμως επειδή οι καλές συνθέσεις έχουν την ικανότητα να διακρίνονται να μεγαλώνουν και να αντέχουν στον χρόνο, απλά θα αφαιρέσετε πολύ γρήγορα το μειονέκτημα από το μυαλό σας και θα κρατήσετε την μαγεία που προσφέρει το ''Wild Frontier'' που όσο περνάνε τα χρόνια, θα μεγαλώνει και θα γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο μαζί με τον αξέχαστο δημιουργό του.

 Για την ιστορία να πούμε ότι το άλμπουμ πήγε αρκετά καλά εμπορικά τελικά και η περιοδεία που ακολούθησε σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ αποτυπώθηκε και στην βιντεοκασέτα ''Live In Stockholm: Wild Frontier Tour''. Θα κλείσω ευχαριστώντας και πάλι την τύχη που κατάφερα να δω έναν θρύλο της κιθάρας σαν τον Gary Moore ζωντανά καθώς και όσους με βοήθησαν και με συντρόφεψαν να ανακαλύψω την μαγεία της κιθάρας του, τότε που στα πρώτα χρόνια της εφηβείας προσπαθούσαμε να βρούμε τον μουσικό μας προσανατολισμό. Όσοι ξέρετε ακούστε, θυμηθείτε και απολαύστε, όσοι δεν ξέρετε ακούστε και μάθετε πόσο επηρεάστηκαν μερικοί μεταγενέστεροι guitar heroes τους οποίους θαυμάζετε και θαυμάζουμε.


Did you know that:

-    Το κομμάτι ''Over The Hills And Far Away'' έχει διασκευαστεί με μεγάλη επιτυχία από τους NIGHTWISH στο ομώνυμο ep της μπάντας το 2001 αλλά και από την Σουηδική viking metal μπάντα THYRFING στο άλμπουμ τους ''Urkraft'' που κυκλοφόρησε το 2000. Επίσης έχει διασκευαστεί και από μια Ισπανική folk metal μπάντα τους SAUROM με αλλαγμένους στίχους όμως και με τον τίτλο ''La Disolucion de la Comunidad''.

-    To ''Over The Hills And Far Away'' ήταν το πρώτο single του άλμπουμ, κυκλοφόρησε ένα χρόνο νωρίτερα και ανέβηκε μέχρι την θέση 20 στα Βρετανικά charts.

-    Στο άλμπουμ δεν αναφέρεται πουθενά ποιος είναι υπεύθυνος για το programming του drum machine που χρησιμοποιήθηκε στην ηχογράφηση του άλμπουμ, για την περιοδεία που ακολούθησε όμως την θέση του ντράμερ κατέλαβε ο γνωστός σε όλους Eric Singer των KISS.

-    Το instrumental κομμάτι ''The Loner'' που έγινε τεράστια επιτυχία από τον Gary Moore, είναι μια σύνθεση του πληκτρά, Max Middletton (Jeff Beck, Nazareth, Streetwalkers κ.α), αφιερωμένη στον Jeff Beck. Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά για το άλμπουμ του Cozy Powell “Over the Top” του 1979, με τον Άγγλο rock κιθαρίστα, Clem Clempson, να παίζει κιθάρα. Παραδόξως, ο Garry Moore συμμετείχε στο άλμπουμ, αλλά έπαιξε κιθάρα για ένα άλλο κομμάτι, το “Killer”. Στο “Wild Frontier” πάντως, ως συνθέτες του “The Loner”, αναγράφονται ο Gary Moore μαζί με τον Middleton, λόγω τον τροποποιήσεων που έκανε ο Ιρλανδός στην αρχική σύνθεση.




Απο το RockHard
Και τον Παναγιώτη "The Unknown Force" Γιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου