1 Μαρ 2017

44 χρόνια από την κυκλοφορία του “The Dark Side of the Moon” των PINK FLOYD!

44 χρόνια από την κυκλοφορία του “The Dark Side of the Moon” των PINK FLOYD!

 Το άλμπουμ που έχει την τιμητική του μέρα, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν είναι απλώς το ότι αποτελεί ένα από σπουδαιότερα επιτεύγματα στην ιστορία της μουσικής, δεν είναι μόνο τα πάνω από 45 εκατομμύρια αντίτυπα που έχει πουλήσει. Είναι ακόμα περισσότερο, πως σου δίνει την αίσθηση πως έρχεται από άλλον πλανήτη, το φεγγάρι ή κάποιον μακρινότερο. The Dark Side of the Moon·ένας θρυλικός δίσκος, μια κορυφαία μαρτυρία για τη μοναδική μουσική ενός θρυλικού συγκροτήματος, των Pink Floyd, που μας καλούν να ζήσουμε την εμπειρία του μυστικιστικού, επίγειου ήχου τους, εμπειρία ανεπανάληπτη, αξέχαστη.

 Απ’ το πρώτο δευτερόλεπτο που η βελόνα ακουμπάει στο πικάπ και ξεκινά ο ήχος του χτύπου της καρδιάς, για τον οποίο μάλιστα το bass drum του Mason έτυχε ειδικής κατασκευής ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, ξεκινά ένα ατέρμονο ταξίδι στη μουσική πανδαισία που μας προσφέρει η μπάντα και παράλληλα ένα άλλο, εσωτερικό ταξίδι, μια ενδοσκόπηση που μας φέρνει αντιμέτωπους με τους βαθύτερους φόβους μας. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Οι ανυπόφοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πιεστικές συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ζει ο άνθρωπος και μπορούν να τον οδηγήσουν στην τρέλα, το σκληρό, απάνθρωπο πρόσωπο της κοινωνίας, η αβεβαιότητα για το μέλλον,  τα γηρατειά και ο αναπόφευκτος θάνατος. Όλα αυτά, μαζί με προβληματισμούς που αφορούν την απληστία, τον καταναλωτισμό, τον πόλεμο, τη βία και τις ψυχικές διαταραχές, είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν τον Roger Waters και τον εμπνέουν να γράψει τους εξαιρετικούς, βαθυστόχαστους, φιλοσοφημένους στίχους του. Κάθε τραγούδι από τα δέκα του άλμπουμ, για τα οποία σε μουσικό επίπεδο αλλά και για την παραγωγή, συμμετείχαν όλα τα μέλη των Floyd, σκιαγραφεί μια εικόνα, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά.



 Οι συνθέσεις, άλλοτε παράξενες και σκοτεινές, άλλοτε αιθέριες και μαγικές, είναι βασισμένες κυρίως στο progressive rock, με χρήση ψυχεδελικών στοιχείων, λιγότερο όμως απ’ ότι ίσχυε παλιότερα και φυσικά με χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων, συνθεσάιζερ και πολλών εφέ, που δημιουργούν μια μεγαλύτερη αμεσότητα στον ακροατή, το μυαλό του οποίου κατακλύζεται από διάφορες ζωντανές εικόνες. Η ενορχήστρωση του δίσκου, είναι εξωπραγματική, ιδιαίτερα ευφάνταστη και άκρως καινοτόμα, ενώ γενικά είναι ασύλληπτος  ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε η τεχνολογία εκείνης της εποχής, η πιο εξελιγμένη που είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ροκ άλμπουμ, οδηγώντας σ’ αυτό το ανώτερο έργο τέχνης. Οι πωλήσεις του κόβουν την ανάσα, η πορεία του στα chart το ίδιο. Το 20ο πιο επιτυχημένο άλμπουμ όλων των εποχών στις Η.Π.Α., παρέμεινε στο Top 100 του Billboard για 741 συνεχόμενες εβδομάδες, ή  περίπου 15,5 χρόνια αν προτιμάτε, αφαιρέθηκε όμως τον Απρίλιο του 1988, λόγω αλλαγής στους κανονισμούς του Billboard. Το 1991, με την εισαγωγή του “Top Pop Catalog Albums chart”, επέστρεψε και δεν ξαναβγήκε ποτέ μέχρι σήμερα. Οι Pink Floyd απέκτησαν μια κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, ακόμα κι αν η φήμη δεν ήταν ποτέ αυτό που τους απασχόλησε, αφού πολύ περισσότερος κόσμος ήρθε σε επαφή με τη μουσική τους, ίσως επειδή η όγδοη κυκλοφορία τους, ήταν λιγότερο ψυχεδελική και πιο εύκολη στο άκουσμα.

 Το “The Dark Side of the moon”, κλείνει αισίως 44 χρόνια ζωής, έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές. Η διαχρονικότητα του όμως, το καθιστά ικανό να μεγαλώσει άλλες τόσες, αφού πρόκειται απλά για  ένα αριστούργημα που απευθύνεται σε όποιον αγαπά απλώς τη μουσική, μακριά από ταμπέλες και ιδιαίτερες προτιμήσεις



by Rock Overdose

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου