5 Σεπ 2016

To φλεγόμενο αερόπλοιο Hidenburg στο ιστορικό εξώφυλλο του πρώτου album των Led Zeppelin



 Στους περισσότερους η ιστορία των Led Zeppelin είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το 1968, ο Jimmy Page αναγκάστηκε -εκ των πραγμάτων- να προσλάβει τους Robert Plant, John Paul Jones και John Bonham, όταν οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι του στους Yardbirds τον άφησαν στα κρύα του λουτρού εν μέσω περιοδείας.

 Το νέο σχήμα ονομάστηκε προσωρινά The New Yardbirds και συνέχισαν να παίζουν ζωντανά στη Σκανδιναβία, εκπληρώνοντας έτσι το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει με τη δισκογραφική τους εταιρία. Η περιοδεία δεν πήγε καθόλου άσχημα, τα νέα μέλη έδεσαν γρήγορα μεταξύ τους και επιστρέφοντας στην Αγγλία αποφάσισαν να μπουν στο studio.


 Για να συνδέσουμε το πρώτο εξώφυλλο των Led Zeppelin με το όνομα της μπάντας, υπάρχει αρκετό παρασκήνιο. Σύμφωνα με την ιστορία, νονός του γκρουπ ήταν ο John Entwistle, ο οποίος σε μια συζήτηση με τους Jimmy Page, Keith Moon και Jeff Beck, είπε αστειευόμενος ότι το νέο εγχείρημα του πρώτου θα πάει «άπατο», λέγοντας μάλιστα σε ακριβή μετάφραση πως θα πέσει σαν μπαλόνι γεμάτο μόλυβδο (σ.σ: Lead Balloon ή Lead Zeppelin, ιδιωματισμός που χρησιμοποιείται όταν προβλέπεται η αποτυχία ενός εγχειρήματος).


 Παρόλη την καζούρα, οι Zeppelin μπήκαν στο studio και έβγαλαν τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους, ο οποίος κάθε άλλο παρά άπατος πήγε, μένοντας στα Βρετανικά charts για 79 ολόκληρες εβδομάδες. Μάλιστα, 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, όταν και βγήκε ξανά στην αγορά το 2014, πήγε κατευθείαν στην έβδομη θέση του Billboard chart.


 Γυρνώντας πίσω στο εξώφυλλο του album, το συγκρότημα ζήτησε την συμβολή του George Hardie, συνεργάτη του Λονδρέζικου studio Hipgnosis, το οποίο τότε ήταν γνωστό στους κύκλους της μουσικής βιομηχανίας για τα πρωτοπόρα για την εποχή εξώφυλλα δίσκων που δημιουργούσε. Ο Hardie αποδείχθηκε σοφή επιλογή, καθώς λίγα χρόνια αργότερα θα δημιουργούσε δυο από τα πιο κλασικά εξώφυλλα των Pink Floyd, τα «The Dark Side Of The Moon» και «Wish You Were Here».



 Και εδώ όμως υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς αρχικά ο καλλιτέχνης πρότεινε στο εξώφυλλο να παρουσιάζεται το όνομα της μπάντας γραμμένο στη μαρκίζα ενός club και παράλληλα να φαίνεται ζωγραφισμένη η εικόνα ενός αερόπλοιου (zeppelin) μακριά μέσα στα σύννεφα. Ο Page απέρριψε την αρχική ιδέα και τελικά αποφασίστηκε στο μπροστινό εξώφυλλο να απεικονίζεται το αερόπλοιο Hindenburg, την ώρα που καιγόταν στον αέρα. Το Hindenburg είχε πράγματι πάρει φωτιά εν πτήσει το 1937 οδηγώντας στο θάνατο 35 ανθρώπους.


"Μετά από σχεδόν 80 χρόνια επιστημονικών δοκιμών, οι γερμανικές και αμερικάνικες αρχές κάνουν σαφές ότι η καταστροφή του Hindenburg προκλήθηκε από μια σπίθα που πυροδότησε διαρροή υδρογόνου."

 Την φωτογραφία ντοκουμέντο της καταστροφής, επεξεργάστηκε κατάλληλα ο Hardie με ραπιδογράφο και με τη μέθοδο της χαλκογραφίας, δίνοντας της την τελική μορφή που υπάρχει στο εξώφυλλο. Στο οπισθόφυλλο του δίσκου, βρίσκουμε μια φωτογραφία της μπάντας τραβηγμένη από το πρώην μέλος των Yardbirds, Chris Dreja.



 Αξίζει να σημειωθεί πως στα περισσότερα αντίτυπα που δίσκου, το όνομα αλλά και το λογότυπο της μπάντας αλλά και της δισκογραφικής εταιρίας, Atlantic Records, εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες σπάνιες κόπιες με γαλάζιο χρώμα, τα οποία φυσικά και πωλούνται πλέον σε εξωφρενικές τιμές στο διαδίκτυο ανάμεσα στους συλλέκτες.




 Ολοκληρώνοντας, το γνωστό αερόπλοιο εμφανίζεται σε αρκετά ακόμα μεταγενέστερα εξώφυλλα της μπάντας, ωστόσο κανένα δεν έχει τη μαγεία του σχεδιασμού του «Led Zeppelin I».




 Αρκετά χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας Greg Kot έγραψε στο περιοδικό Rolling Stone πως εκείνο το πρώτο εξώφυλλο των Led Zeppelin απεικονίζει το φαλλικό μεγαλείο του φλεγόμενου Hidenburg, προσθέτοντας επίσης πως συμβολίζει το περιεχόμενο των τραγουδιών του δίσκου, δηλαδή sex, καταστροφές και φυσικά μπόλικο rock n roll.



by rockyourlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου