7 Σεπ 2016

A Day To Remember... 7/09 [Keith Moon]




ΟΝΟΜΑ: Keith John Moon

ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 23 Αυγούστου 1946

HM/NIA ΘΑΝΑΤΟΥ: 7 Σεπτεμβρίου 1978 [32]

ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λονδίνο, Αγγλία

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΙΞΕΙ: THE WHO

HIGHLIGHTS: Ήταν ένας ανεπανάληπτα ταλαντούχος, καινοτόμος και επιδραστικός ντράμερ που κατάφερε σε 15 μόλις χρόνια καριέρας, να καταφέρει όσα οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν σε μια ολόκληρη ζωή. Επιπλέον, έμεινε στην ιστορία για την ξεχωριστή του προσωπικότητα καθώς και τις θρυλικές του ακρότητες επί σκηνής όπως και την εκρηκτική του παρουσία, συνηθίζοντας να καταστρέφει το kit του επί σκηνής.


ΕΙΧΕ ΠΕΙ:


- «Έχω πει στους γύρω μου πως ήμουν ντράμερ πριν καν αποκτήσω σετ. Ήμουν ντράμερ στην ψυχή».


- «Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορώ να δεχτώ ότι είμαι ένα δημοφιλές rock ‘n’ roll αστέρι, ούτε ένας απ’ τους σπουδαιότερους ντράμερ διεθνώς».


ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν πρόλαβαν να υπάρξουν.

 Γεννήθηκε 70 χρόνια πριν, στην περιοχή Willesden του Λονδίνου και από τα γεννοφάσκια του φάνηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μια ανήσυχη φύση, ένα παιδί που του άρεσε ο χαβαλές, που παραήταν χαλαρό με το σχολείο, υπερκινητικό όσο δεν πάει και για το οποίο, το καλύτερο ηρεμιστικό ήταν μονάχα ένα πράγμα, η μουσική. Πέρναγε τις ώρες του καθισμένος δίπλα στο πικάπ, ακούγοντας τις επιτυχίες της εποχής του και γοητευόταν ολοένα και παραπάνω με την άνθιση του τότε μουσικού κύματος. Συνειδητοποιώντας από μόνος του ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να διοχετεύσει την μεγάλη του ενέργεια και να εκφράσει τις δημιουργικές του ανησυχίες, ξεκίνησε να μαθαίνει πνευστά, πρώτα σάλπιγγα και μετά τρομπέτα. Το σχολείο ασφαλώς είχε περάσει προ πολλού γι’ αυτόν στο παρελθόν από τα 14 χρόνια. 

 Τελικά όταν βρέθηκε στο τοπικό ναυτικό σώμα, ανακάλυψε για πρώτη φορά τα τύμπανα. Εκείνον τον καιρό, δεν είχε φανεί ακόμα το ταλέντο του και αν το φιλαράκι του, Gerry Evans, τον είχε αφήσει να παίξει στην μπάντα του, ήταν πιο πολύ γιατί όλοι γοητεύονταν από τον ενθουσιασμό και το χιούμορ του. Το πέρασμα του από τους THE BEACHCOMBERS, τον βοήθησε μόνο στο να υιοθετήσει ορισμένα θεατρικά κόλπα στο παίξιμό του. Το μεγάλο του όνειρο όμως να βρεθεί σ’ ένα αμιγώς επαγγελματικό σχήμα, έγινε πραγματικότητα το 1964, όταν πήρε τη θέση του Doug Sandom στους THE WHO. Κατάφερε να προσδώσει μια νέα δυναμική στην μπάντα από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του, αναπτύσσοντας ένα χαρακτηριστικό, σκληρό στυλ παιξίματος, που ανήγαγε τα ντραμς από ένα απλά υποστηρικτικό μέσο, σε κυρίαρχο όργανο. Είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο kit συνδυάζοντας διάφορα μεμονωμένα τύμπανα και αναγνωρίστηκε δικαιολογημένα ως ένας πραγματικά πρωτοπόρος rock ντράμερ. Μέσα απ’ την ικανότητα, το ταλέντο αλλά και τη συνολική επιτυχία του συγκροτήματος, απέκτησε άφθονη δόξα και χρήμα, το οποίο του χρησίμευε για να ικανοποιεί τις αυτοκαταστροφικές επιθυμίες του, διοργανώνοντας πάρτι βουτηγμένα στις καταχρήσεις και πολύ περισσότερο, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τον αιφνίδιο θάνατο του σοφέρ του καθώς και τη διάλυση του γάμου του, καταναλώνοντας ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και ουσιών.

 Η αυλαία για την τεράστια αυτή μορφή των τυμπάνων, έπεσε τελικά στις 7 Σεπτεμβρίου του 1978, σε ηλικία μόλις 32 ετών από υπερβολική κατανάλωση χαπιών που του είχαν χορηγηθεί προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλκοολισμού του. Το σοκ της είδησης του θανάτου του, ήταν τεράστιο τόσο για τους WHO όσο και για ολόκληρο τον κόσμο της ροκ.





Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Θα μπορούσε άνετα να υπάρχει και φωτογραφία του δίπλα στη συγκεκριμένη φράση. Ο ξέφρενος τρόπος ζωής του, οι αυτοκαταστροφικές, λόγω των υπέρμετρων καταχρήσεων του, τάσεις του και η εξάρτηση του από κάθε λογής απολαύσεις, τον έχρισαν την απόλυτη “Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll” φιγούρα.


Did you know that:


- Το τραγούδι “Shakin’ all over” των Johnny Kidd & The Pirates ήταν αυτό με το οποίο ξεκίνησε την μεγαλειώδη πορεία του στο χώρο των τυμπάνων.


- Το 1973, κατέρρευσε επί σκηνής ενώ βρισκόταν με τους WHO σε συναυλία στο San Francisco, έχοντας καταναλώσει μια τεράστια ποσότητα ηρεμιστικών για ζώα.


- Ο πρώτος του μεγάλος drumming hero και σπουδαιότερη επιρροή του, ήταν ο Gene Krupa.


- Στο μόνο πράγμα που υστερούσε ως προς τα υπόλοιπα μέλη των WHO, ήταν οι φωνητικές του δυνατότητες και για το λόγο αυτό, του είχαν απαγορεύσει να τραγουδά στους δίσκους του γκρουπ, κάτι που οδήγησε σ’ ένα παιχνίδι κατά το οποίο ο μουσικός προσπαθούσε να μπει κρυφά στις ηχογραφήσεις.


- Ο τρόπος με τον οποίο είχε επιλέξει να ζει τη ζωή του σε συνδυασμό με το ιδιόρυθμο χιούμορ του και την αλλόκοτη συχνά συμπεριφορά του, του είχαν χαρίσει το παρατσούκλι “Moon the Loon” («Moon ο τρελός»).




Απο το RockHard
Και τους Χαρά Νέτη & Παναγιώτης 'The Unknown Force' Γιώτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου