12 Σεπ 2016
Η Ιστορία πίσω από το Runaway Train των Soul Asylum.
Τα κοινωνικά ζητήματα δεν είναι μακριά από την έμπνευση των μουσικών. Η ροκ μουσική κατά κύριο λόγο, βρίθει από τέτοια παραδείγματα. Αλλά είναι ελάχιστα τα παραδείγματα όπου ένα βιντεοκλίπ συνεισφέρει και στη μείωση ενός κοινωνικού ζητήματος. Αυτό το κατάφεραν οι Soul Asylum με το τραγούδι τους "Runaway Train". Η δημιουργία του Dave Pirner, τραγουδιστή του συγκροτήματος, βρίσκεται στο τέταρτο τους άλμπουμ, το Grave Dancers Union του 1993. Το τραγούδι, αλλά και το άλμπουμ στο οποίο εμπεριέχεται, εξαιτίας του τραγουδιού αυτού, είναι μακράν το πιο πετυχημένο τους δημιούργημα.
Το τραγούδι μιλάει για παιδιά και εφήβους, που το σκάνε από το σπίτι τους και μετά χάνονται και τα ίχνη τους. Ένα φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις, κυρίως στις Η.Π.Α.. Αυτό όμως, που το εκτόξευσε στην κορυφή είναι το βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι, σκηνοθετημένο από τον Tony Kaye. Προβάλει και ένα ακόμα πρόβλημα, την παιδική κακοποίηση, κύρια αιτία της φυγής των νέων από την οικογενειακή εστία. Επίσης κατά την διάρκεια του εμφανίζονται φωτογραφίες αγνοούμενων παιδιών, καθώς τρόποι επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φωτογραφίες καθώς και τρόποι επικοινωνίας άλλαζαν ανά περιοχή, όπως και τα στατιστικά στοιχεία.
Αν και οι προβολή και επιτυχία του τραγουδιού, βοήθησε πολλά παιδιά να γυρίσουν πίσω στις οικογένειές τους, υπήρχαν και παραδείγματα που δεν είχαν ευτυχής κατάληξη. Μια κοπέλα εξαναγκάστηκε να γυρίσει στο προβληματικό της οικογενειακό περιβάλλον και συνάντησε τον κιθαρίστα του γκρουπ Dan Murphy, για του πει ότι της κατέστρεψε την ζωή. Άλλη μια κοπέλα, δεν εξαφανίστηκε, απλά κρύφτηκε στον κήπο του σπιτιού της για να γλυτώσει την κακοποίηση από την μητέρα της. Το 2006, δύο παιδιά που απεικονίζονταν στην Αγγλική εκδοχή του βιντεοκλίπ, βρέθηκαν νεκρά. Ωστόσο οι θετικές πλευρές ήταν μακράν πιο πολλές.
by Rock Overdose
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου