20 Οκτ 2015

Η Ιστορία ενός Τραγουδιού: Alice Cooper "School's Out"

 Ο Alice Cooper, πίσω στο μακρινό 1972, 24 ετών και έχοντας πια επιβάλει το shock-rock look του, άρχισε να ψάχνει για αναγνώριση από ένα κοινό που δεν ψάχνει μόνο την εμφάνιση, αλλά και την ουσία. Ήδη τα δύο άλμπουμ που είχε βγάλει η μπάντα του την προηγούμενη χρονιά, τα “Love It To Death” και “Killer”, είχαν αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις και –σε έναν οργασμό δημιουργικότητας- βιαζόταν να επιβεβαιώσει τους κριτικούς και οπαδούς με το νέο, πέμπτο του άλμπουμ που ετοίμαζε για εκείνη τη χρονιά. Ήταν αυτό που τελικά πήρε τον τίτλο “School’s Out” και που, μαζί με το “Welcome To My Nightmare” του 1975 και του πολύ μεταγενέστερο “Trash” του 1989 ήταν οι πιο καλές του δουλειές.

 Ο τίτλος, φυσικά, προέκυψε από το ομώνυμο τραγούδι. Το τραγούδι με τη σειρά του προέκυψε από μια απορία που είχε ο ίδιος ο Alice Cooper. «Γιατί», αναρωτιόταν καιρό «η ευτυχία της τελευταίας μέρας στην τάξη δεν έχει γίνει ποτέ τραγούδι;». Ο Michael Bruce, ο κιθαρίστας της μπάντας του και συνθέτης μαζί με τον Alice Cooper το περίφημου κομματιού, είχε πει: «Το σχολείο είναι ο πιο κοινός παράγοντας για όλους τους εφήβους. Και ποια είναι η στιγμή σε μια σχολική χρονιά που προσδοκά κάθε χρόνο κάθε παιδί; Το καλοκαίρι, όταν το σχολείο τελειώνει. Και το σχολείο να τελειώσει για πάντα είναι το απόλυτο όνειρο κάθε παιδιού».

 Ο ίδιος ο Alice Cooper πρόσθετε άλλη μια στιγμή στην πιο ευτυχισμένη της ζωής του: την ώρα που άνοιγε τα δώρα των Χριστουγέννων. Αλλά αυτή τη θεωρούσε χιλιοτραγουδισμένη. Με το σχολείο είχε φάει κόλλημα. Ήθελε να είναι ο πρώτος που θα τα καταφέρει να το κάνει ροκ ύμνο. «Τα τελευταία τρία λεπτά της σχολικής χρονιάς είναι σαν να μην περνάνε ποτέ. Είναι σαν να είσαι φιτίλι που καίει. Αν μπορούμε να καταγράψουμε αυτή την αίσθηση σε ένα τραγούδι θα ήταν τέλειο» είχε πει στον Bruce και την υπόλοιπη μπάντα."

 Τελικά τα κατάφεραν. Μόνο που δεν αρκέστηκαν στα τρία τελευταία λεπτά μιας σχολικής χρονιάς. Για τον Alice Cooper και το γκρουπ του, το “School’s Out” έπρεπε να είναι ένα γκροτέσκο, υπερβολικό θέαμα που θα ταίριαζε με την εικόνα τους. Τα δικά τους τρία τελευταία λεπτά βρίσκουν το σχολείο διαλυμένο από την έκρηξη που προκάλεσε το φιτίλι τους.


 Τo “School’s Out” ήταν το κομμάτι που έκανε την κριτική αποδοχή να μετατραπεί και σε εμπορική επιτυχία. Ήταν το πρώτο μεγάλο χιτ του Alice Cooper, κάνοντας –παραδόξως- μεγαλύτερο σουξέ στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έφτασε το Νο.1, παρά στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, όπου οι περισσότεροι επέμεναν να τον θεωρούν ακόμη περισσότερο ένα θεατρικό δρώμενο, παρά ένα μουσικό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου