26 Απρ 2015

35 χρόνια πριν: Οι BLACK SABBATH επιστρέφουν δυναμικά με το "Heaven and Hell".

 Η απόλυση του Ozzy Osbourne από τους Black Sabbath στεναχώρησε τον metal κόσμο καθώς λίγοι πίστευαν πως η μπάντα θα κατάφερνε να σταθεί στα πόδια της δίχως τον χαρισματικό τραγουδιστή της. Ωστόσο επέστρεψαν δυναμικά στις 25 Απριλίου του 1980 με το κλασσικό πλέον άλμπουμ 'Heaven and Hell'.

 Το αρχικό σχέδιο ήταν να δουλέψει η μπάντα ένα 'side project' με τον Ronnie James Dio, ενώ ο Ozzy βρισκόταν σε περίοδο επανένταξης. Παραδόξως η Sharon Osbourne ήταν εκείνη που είχε συστήσει τότε τον Dio στους Sabbath, προκειμένου η μπάντα να μην μείνει ανενεργή. Όταν λοιπόν έγινε ξεκάθαρο πως ο Ozzy δεν πρόκειται να επιστρέψει, τουλάχιστον όχι στην κατάσταση που βρισκόταν εκείνο τον καιρό, τα υπόλοιπα μέλη των Black Sabbath πρότειναν στον Dio την θέση του τραγουδιστή.


 ''Είχε έρθει στο σπίτι μας στο Beverly Hills, του έπαιξα ένα riff και όταν άρχισε να τραγουδάει είπα ''Αυτό είναι φανταστικό!!''. Δεν πέρασε καν από audition, όπως άλλοι, απλά ξεκινήσαμε να γράφουμε κομμάτια. Ήταν ένας διαφορετικός τρόπος δουλειάς για μένα και σίγουρα ήταν κάτι ανανεωτικό'', δήλωσε ο Iommi σε μία συνέντευξη του, το 2006.

 Ενώ λοιπόν οι δύο βασικοί συνθέτες των Black Sabbath ξανά έχτιζαν τα κατεστραμμένα θεμέλια της μπάντας, διάφοροι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες, έβαζαν εμπόδια τα οποία η μουσική και το πάθος του Iommi, δεν μπορούσε να ξεπεράσει άμεσα. Ο ντράμερ Bill Ward είχε πρόβλημα αλκοολισμού και ο μπασίστας Geezer Butler, έφυγε για λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των τραγουδιών, για να επιλύσει κάποια προσωπικά προβλήματα με αποτέλεσμα ο Iommi και o Dio να οδηγηθούν στην πρόσληψη κάποιων προσωρινών μουσικών, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

 Παρά τον ενθουσιασμό για τα τραγούδια που έγραφαν, η εταιρεία που στήριζε οικονομικά τους Black Sabbath ήταν σκεπτική στο κατά πόσο η μπάντα θα ενδιέφερε τον κόσμο χωρίς τον Ozzy στην σύνθεσή της και έτσι αρνήθηκε να πληρώσει τα έξοδα ηχογράφησης. Επομένως οι Sabbath αναγκάστηκαν να τα πληρώσουν μόνοι τους. Με τον χρόνο να είναι εις βάρος τους, δούλεψαν πολύ πιό γρήγορα από ότι είχαν συνηθίσει, πράγμα που σήμαινε πως δεν είχαν τον χρόνο να ευχαριστηθούν την όλη διαδικασία. 

 Ο Iommi είχε δηλώσει: ''Σίγουρα δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στο επίπεδο που είχαμε συνηθίσει. Έπρεπε να δουλεύουμε γρήγορα και συγκεντρωμένα. Είχαμε όμως τις μέρες μας, όταν 'φτιαχνόμασταν' λίγο. Αλλά σίγουρα δεν είπαμε: ''Ωραία πρόκειται να κάνουμε άλμπουμ. Ας πάρουμε τόνους από ναρκωτικά και αλκοόλ.''

 Οι Black Sabbath ηχογράφησαν το 'Heaven and Hell' μεταξύ Οκτωβρίου του 1979 και Ιανουαρίου του 1980. Δούλεψαν μαζί με τον Martin Birch, ο οποίος τους ενθάρρυνε να πειραματιστούν με μουσικές που θα αναδείκνυαν το εύρος της φωνής του Dio. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, αφού το άλμπουμ περιέιχε μεγαλοπρεπή τραγούδια όπως το 'Children of The Sea', το 'Lady Evil' και το 'Wishing Well'. 

 ''Όταν τελειώσαμε το άλμπουμ και παίξαμε τα τραγούδια ήρθε η πραγματική δικαίωση'', είπε ο Dio. ''Όλοι όσοι μας αμφισβήτησαν στην αρχή, στο τέλος είπαν: 'ΟΚ, τελικά ελπίζω σε αυτό το σχήμα'.''

 Με την κυκλοφορία του, το 'Heaven and Hell', σκαρφάλωσε στην 28η θέση του Billboard album chart και στη συνέχεια έγινε πλατινένιο. Το σημαντικότερο ήταν πως οι Black Sabbath απέδειξαν ότι δεν χρειάζονταν τον Ozzy για να σταθούν στα πόδια τους. 




Από το Rock Overdose,
Και τον Δημήτρη Λεμονή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου