3 Ιουλ 2016
45 χρόνια χωρίς τον JIM MORRISON!
45 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο ενός ιδιαίτερα θρυλικού, επιδραστικού και συνάμα αινιγματικού καλλιτέχνη της ροκ σκηνής, του τραγουδιστή και στιχουργού JimMorrison.
Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 στη Florida, όντας το πρώτο από τρία παιδιά της οικογένειας και έχοντας σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν ναύαρχος και διοικητής στις ναυτικές δυνάμεις των Η Π .Α. , κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να είναι συχνό φαινόμενο για την οικογένεια. Μουσικά ερεθίσματα, είχε σε μεγάλο βαθμό απ’ τον πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης και ένας ικανότατος πιανίστας, που του άρεσε να παίζει για τους φίλους του σε διάφορα πάρτι.
Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ήταν ένα πολύ υπάκουο και έξυπνο παιδί, άριστος μαθητής και με έντονο ενδιαφέρον για το διάβασμα, το γράψιμο και τη ζωγραφική. Ένα περιστατικό που τον διαμόρφωσε, αν και ήταν τραυματικό ως εμπειρία για τον ίδιο, ήταν στην ηλικία των πέντε ετών, όταν βρισκόταν στο αυτοκίνητο με την οικογένεια του στην έρημο του Νέου Μεξικού. Εκεί, ένα φορτηγό γεμάτο Ινδιάνους εργάτες, είχε συντριβεί, αφήνοντας νεκρούς και ακρωτηριασμένα σώματα των θυμάτων σκορπισμένα σε όλη την εθνική οδό. «Το μόνο που είδα ήταν παράξενη κόκκινη μπογιά και ανθρώπους πεσμένους ολόγυρα, αλλά ήξερα πως κάτι συνέβαινε, γιατί μπορούσα να νιώσω τις δονήσεις των ανθρώπων γύρω μου. Ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ούτε εκείνοι μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα πραγματικό φόβο...». Παρά το γεγονός ότι οι δικοί του θεωρούν ότι ο Morrison υπερέβαλε σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το περιστατικό, ωστόσο εκείνου του έκανε μεγάλη αίσθηση, κάτι που περιέγραψε αργότερα στους στίχους τους τραγουδιού “Peace Frog”. Ως μαθητής γυμνασίου, άρχισε να επαναστατεί ενάντια στην αυστηρή πειθαρχία που επέβαλε ο πατέρας του, ανακαλύπτοντας το αλκοόλ και τις γυναίκες και αντιδρώντας σε κάθε μορφή εξουσίας.
Παρ’ όλα αυτά παρέμενε παθιασμένος με το διάβασμα καθώς και ένας αξιοπρεπής μαθητής. Όταν αποφοίτησε απ’ το σχολείο το 1961, ζήτησε απ’ τους γονείς του ως δώρο αποφοίτησης έργα του Νίτσε, μια απόδειξη τόσο της σχολαστικότητας όσο και της επαναστατικότητας που τον διακατείχε. Στη συνέχεια, επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε, στη Florida, προκειμένου να παρακολουθήσει το Πανεπιστήμιο στο Tallahassee. Δεν έμεινε ικανοποιημένος όμως και μετά από ένα χρόνο, πήγε στο Los Angeles για να σπουδάσει κινηματογράφο. Αν και το αντικείμενο του ταίριαζε και του άρεσε, έχασε παρ’ όλα αυτά σύντομα το ενδιαφέρον του και θα είχε εγκαταλείψει εντελώς τις σπουδές του, αν δε φοβόταν μήπως στρατολογηθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αποφοίτησε εν τέλει το 1965, μόνο και μόνο επειδή όπως είχε πει: «Δεν ήθελα να πάω στρατό, ούτε να δουλέψω, αυτή είναι η αλήθεια». Όντας δεινός ποιητής και ενώ διάβαζε κάποιο έργο του σε μια βραδιά ανάγνωσης ποίησης, άρχισε να κάνει παρέα με τον πρώην συμφοιτητή του Ray Manzarek, που αμέσως έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα γραπτά και τους στίχους του Morrison. Οι δυο τους, αποφάσισαν να σχηματίσουν μια μπάντα και με την προσθήκη αργότερα των John Densmore και Robby Krieger, γεννήθηκαν εν τέλει οι Doors.
Το συγκρότημα κατάφερε να γνωρίσει την μεγάλη επιτυχία, αλλάζοντας τα δεδομένα της εποχής στη ροκ σκηνή , συνδυάζοντας τους σκοτεινούς στίχους του τραγουδιστή, με την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία και τον μοναδικό ψυχεδελικό ροκ ήχο του. Το χρήμα και η δόξα όμως φαίνεται πως λειτούργησαν ανασταλτικά, αφού αφενός στο γκρουπ υπήρχαν τριβές, αφετέρου ο καλλιτέχνης βυθιζόταν όλο και πιο πολύ στην κατάθλιψη και το αλκοόλ. Σε όλη τη σύντομη πορεία της μπάντας στην κορυφή του μουσικού κόσμου, η ιδιωτική ζωή του Morrison αλλά και η δημόσια εικόνα του, βγήκαν σύντομα εκτός ελέγχου. Ο αλκοολισμός του και ο εθισμός του στα ναρκωτικά επιδεινώνονταν διαρκώς, οδηγώντας τον σε βίαια και εκρηκτικά ξεσπάσματα βίας επί σκηνής, που προκαλούσαν την οργή της αστυνομίας και των ιδιοκτητών των κλαμπ σε όλη τη χώρα. Σχεδόν το σύνολο της ενήλικης ζωής του το πέρασε με μια γυναίκα ονόματι, Pamela Courson και μολονότι υπήρξε για μικρό διάστημα παντρεμένος με μια δημοσιογράφο του μουσικού τύπου, την Patricia Kennealy, στη διαθήκη του άφησε τα πάντα στην Courson. Κατά τα άλλα, εκείνος παρέμεινε σ’ ολόκληρη τη ζωή του, ένας κακόφημος γυναικάς, έχοντας συχνές ερωτικές επαφές με θαυμάστριες του, καθώς και βραχύβιες σχέσεις με διάφορες διασημότητες.
Μετά από κάποια ατυχή περιστατικά, σχετιζόμενα με τις εξαρτήσεις και την ιδιοσυγκρασία του, προσπάθησε να ξαναβάλει τη ζωή του σε τάξη, παίρνοντας χρόνο μακριά απ’ τους Doors και μετακομίζοντας στο Παρίσι με την Courson, την άνοιξη του 1971. Ωστόσο, συνέχισε να βασανίζεται απ’ τα ναρκωτικά και την κατάθλιψη. Τελικά, στις 3 Ιουλίου του 1971, η Courson, τον βρήκε νεκρό στην μπανιέρα του διαμερίσματός τους, σε ηλικία 27 ετών, με τα αίτια του θανάτου να αποδίδονται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Δεδομένου ότι οι γαλλικές αρχές, δεν βρήκαν κάποιο ύποπτο στοιχείο και δεν διεξήχθη αυτοψία, ξεκίνησε μια φημολογία ατελείωτων εικασιών και θεωριών συνωμοσία γύρω απ’ το θάνατό του. Ο ενταφιασμός του, έγινε στο νεκροταφείο Pere Lachaise στο Παρίσι, και ο τάφος του, που φέρει την ελληνική επιγραφή «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ», έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της πόλης.
Μέχρι σήμερα, ο Jim Morrison, παραμένει ένας απ’ τους θρυλικότερους και πιο μυστηριώδεις αστέρες στην ιστορία της rock ‘n’ roll. Οι χαρισματικοί του στίχοι, σε συνδυασμό με τη μουσική των Doors, ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά δυσαρεστημένων νέων που μπόρεσαν μέσα από τα λόγια του να εκφράσουν την απογοήτευση και τις ελπίδες τους. Στόχος του ήταν να ανοίξει τα μυαλά όσων άκουγαν τους στίχους του και να τους παροτρύνει να αφήνουν πίσω τα γνωστά, αναζητώντας τα καινούρια. Ο πρόωρος θάνατός του, ήταν ένα αδιαμφισβήτητο πλήγμα για τον κόσμο της μουσικής. Σήμερα, 45 χρόνια μετά, εξακολουθεί ν’ αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα για τον κόσμο της ροκ, εμπνέοντας και επηρεάζοντας, ενώ το όνομα του, καταφέρνει ακόμη να βρίσκεται κάθε χρονιά μέσα στα πιο εμπορικά και δημοφιλή ονόματα διάσημων προσωπικοτήτων που δεν βρίσκονται κοντά μας.
by Rock Overdose
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου