5 Ιουν 2016

A Day To Remember… 5/06 [Nicko Mc Brain]





ΟΝΟΜΑ: Michael Henry McBrain [Nicko McBrain
INSTRUMENT: Τύμπανα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 5 Ιουνίου 1952 [64]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λονδίνο, Αγγλία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Έχει παντρευτεί δύο φορές, έχοντας έναν γιο απ’ τον πρώτο του γάμο, τον Nicholas που είναι 32 ετών σήμερα. Με τη δεύτερη γυναίκα του, απέκτησαν έναν γιο, τον Jastin, το 1992. Και οι δυο του γιοι, παίζουν τύμπανα καθώς και πλήκτρα και είναι εξίσου καλοί.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: IRON MAIDEN


HIGHLIGHTS: Μέσα απ’ τα τύμπανα του χτυπάει η καρδιά της θρυλικότερης μπάντας στον πλανήτη, ενώ το πανίσχυρο, επιδέξιο, χαρακτηριστικό παίξιμό του καθώς και η ιδιαίτερη τεχνική του, έχουν αποτελέσει σημαντική πηγή έμπνευσης και επιρροής για αμέτρητους άλλους ντράμερ, εδώ και τρεις δεκαετίες. 


ΕΧΕΙ ΠΕΙ: 
- «
Από την πρώτη στιγμή που κάθισα μπροστά στα τύμπανα ήμουν σε θέση να παίξω και πολύ γρήγορα έβγαζα κομμάτια από ROLLING STONES και BEATLES. Ήμουν αυτοδίδακτος και έμαθα να παίζω απ’ τους καλύτερους ντράμερ στον κόσμο, ακούγοντας τι παίζουν και προσπαθώντας να αφομοιώσω όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσα.»

Θέλοντας να περιγράψει την συμπάθεια του για τον Pat Travers, απ’ την μπάντα του οποίου είχε περάσει το 1975 δήλωσε κάποτε: «Πολύ ευχαρίστως, αν τον είχα μπροστά μου, θα τον κατουρούσα!!»

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ: 
- «
Κατείχε έτσι κι αλλιώς την τεχνική αλλά όταν ήρθε στην μπάντα την απογείωσε σε σημείο που μεγάλο μέρος απ’ το υλικό που κάναμε μετά την άφιξη του φτιάχτηκε πάνω στο παίξιμο του», τονίζει ο Adrian Smith.

- «Ο Nick, παίζει τα ντραμς με τον τρόπο που οι κιθαρίστες παίζουν τις κιθάρες τους. Riffάρει μαζί σου, νότα προς νότα, δεν έχω ξαναγνωρίσει κάτι παρόμοιο. Δεν κρατάει απλά το ρυθμό, οδηγεί παράλληλα το όλο θέμα και μια και ο μπασίστας πρέπει να τον ακολουθεί, αυτό είναι πολύ καλό για μένα», είναι τα λόγια του αρχηγού Steve Harris, ο οποίος όσον αφορά το χαρακτήρα του ντράμερ λέει πως: «Ο Nicko ήταν πάντα αυτός που ανέβαζε τη ηθικό μας. Είναι η ζωή και η ψυχή του πάρτι, όταν θέλει να είναι. Έχει κι αυτός τις κακές στιγμές του, φυσικά. Μερικές φορές πρέπει να τον αφήσεις μόνο του: είναι σαν τυφώνας. Αν είναι λίγο άσχημα, πρέπει να κάτσεις πίσω και ν’ αφήσεις τον ατμό να φύγει απ’ τα αυτιά του»

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι και τις 10 φορές που έχουν έρθει εδώ οι IRON MAIDEN, ήταν με εκείνον πίσω απ’ τα τύμπανα. Ο ντράμερ, δηλώνει έτσι κι αλλιώς φαν της χώρας μας, τονίζοντας: «Πραγματικά μου αρέσει η Ελλάδα. Αν ήξερα να μιλάω ελληνικά θα προτιμούσα να ζω εκεί παρά στην Αμερική». Έχει έρθει και μία φορά με την Ιταλική tribute μπάντα στους IRON MAIDEN, τους ATHENORA, σ’ ένα live στο Gagarin, με πολύ απογοητευτική προσέλευση κόσμου όμως, στα μέσα των 00’s.



 Το μουσικό στοιχείο υπήρχε έντονα στην ανατροφή του Nicko McBrain, αφού ο πατέρας του έπαιζε τρομπέτα και πλήκτρα και η μητέρα του πιάνο. Εκείνος όμως γοητεύθηκε απ’ τα ντραμς λίγο πριν τα δέκα του. Αφορμή γι’ αυτό ήταν οι The Dave Brubeck Quartet τους οποίους πέτυχε στην τηλεόραση, με τον Joe Morello να του κάνει μεγάλη αίσθηση. Ξεκίνησε λοιπόν, να βαράει κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη, προσποιούμενος πως ήταν ο Morello, μέχρι που κάποια στιγμή οι γονείς του με τρόμο τον αντίκρισαν να παίζει πάνω στην κουζίνα του γκαζιού με ένα ζευγάρι μαχαίρια. Ο πατέρας του δεν είχε άλλη επιλογή και του αγόρασε ένα kit, που παρ’ ότι πολύ φθηνό και απλό, για τον Nicko ήταν κάτι σαν δώρο γενεθλίων και Χριστουγέννων μαζί. Με όπλο το ταλέντο και την όρεξη του, πέρασε από διάφορα γκρουπάκια και το 1973, ξεκίνησε συνεργασίες με στούντιο. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε στους STREETWALKERS όπου ηχογράφησε δύο δίσκους και συνέχισε με τη μπάντα του Pat Travers. Κατέληξε στους Γάλλους TRUST, με τους οποίους είχε την τύχει να συμμετάσχει στην περιοδεία των IRON MAIDEN, “The Beast On The Road”, μια και οι TRUST άνοιγαν κάποιες συναυλίες τους. Το αποτέλεσμα της αμοιβαίας εκτίμησης και της φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο συγκροτημάτων, οδήγησε στην πρόταση της βρετανικής μπάντας, να ενταχθεί ο McBrain στο δυναμικό τους, ως αντικαταστάτης του Clive Burr. Έτσι το 1982, πήρε τη θέση πίσω απ’ τα τύμπανα των γιγάντων του heavy metal, με το παίξιμό του ν’ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στον ήχο των MAIDEN, προσφέροντας τους μεγαλύτερες δυνατότητες. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει λείψει ποτέ απ’ τη σύνθεσή τους.



Did you know that:
- Κατά ομολογία του ίδιου, το παρατσούκλι ως παιδί, ήταν “Nicky”, απ’ τον αγαπημένο του αρκούδο, τον “Nicholas The Bear”.
- Τις κυριότερες επιρροές του αποτελούν οι Ringo Starr, Buddy Rich, Gene Krupa, Charlie Watts, John Bonham και Keith Moon.
- Από 13 ετών έπαιζε σε pub και εκδηλώσεις γάμων.
- Το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησε ο συμπαθέστατος ντράμερ με τους MAIDEN, ήταν το επικό “Where eagles dare”.
- Κάτι που απ’ την αρχή τον έκανε να ξεχωρίσει ως προς την τεχνική του, ήταν το ότι δεν χρησιμοποιεί διπλό πετάλι αφού όπως λέει αυτό θα ήταν διπλός μπελάς για τον ίδιο, ενώ θεωρεί πως η ταχύτητα του είναι αποτέλεσμα της πολλής εξάσκησης που κάνει και του ότι γνωρίζει πώς να κάθεται πίσω απ’ το kit.
- Χαλάει περίπου τριάντα ζευγάρια μπαγκέτες την εβδομάδα και το τραγούδι που λατρεύει περισσότερο να παίζει είναι το “Hallowed be thy name”.

- Πέραν της μουσικής, έχει άδεια πιλότου, λόγω του πάθους του για τις πτήσεις και μάλιστα έχουν πετάξει μαζί με τον Dickinson κατά τη διάρκεια της περιοδείας “Ed Hunter”. Επίσης έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με τη θρησκεία και από το 1999, έχει ασπαστεί το Χριστιανισμό.
- Έχει γράψει μόνο ένα κομμάτι των IRON MAIDEN (μαζί με τους Smith και Dickinson), το “New frontier” από το “Dance of death”.


by Rock Hard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου